Ergenlik gecikmesi nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Ergenlik gecikmesi nedir ?
ergenlik,ergenlik gecikmesi,ergenlik gecikmesi neden olur,ergenlik gecikmesi sebepleri,ergenlik gecikmesi tedavisi,ergenlik gecikmesi hakkında bilgiler


Ergenlik başlangıcı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ergenliğin gelişimi beş aşamada tanımlanmıştır. Kızlarda 8-13, erkek çocuklarında 9-14 yaşlan arasında ortaya çıkar. Ergenliğin belirtileri kızlarda gögüsler de büyüme , gögüsler de ağrı,koltuk ve kasıklarda tüylenme ve adet olmadır. Erkek çocuklarında ergenliğin belirtileri er bezlerinin büyümesi, kasıklarda tüylenme , ciltte sivilcelenme dir. Kızlarda 13, erkeklerde 14 yaşına gelindiği halde bu bulgulara rastlanmıyorsa ergenlik gecikmesinden söz edebiliriz.

ergenlik gecikmesi.Jpeg






Ergenlik döneminin gecikmesinin farklı nedenleri olabilir.Genetik faktörlü , kromozomal anomaliler, genetik bozukluklar, kronik hastalıklar veya cinsel olgunlaşmayı düzenleyen hormonları yapan beyindeki hipofiz bezine veya hipotalamusa zarar veren tümörler ergenliğin gecikmesine neden olabilir.

Ergenlik gecikmesinin belirtileri nelerdir?

Kızlarda

12 yaşına kadar meme gelişiminde eksiklik olması

İlk göğüs büyümesi ile ilk menstrual dönem arasında 5 yıldan fazla olma

15 yaşına kadar menstrüasyonun olmaması

Erkekler de
14 yaşına kadar testis büyümesinin olmaması ,Hayalarda büyümenin başlamasından 5 yıl geçmesine karşın ergenliğin tamamlanmamış olması .Gecikmiş ergenlik belirtileri diğer sorunlara veya tıbbi koşullara benzeyebilir. Teşhis için daima hekime danışmakta fayda vardır.

Gecikmiş ergenlik nasıl teşhis edilir?

Tam bir tıbbi öykü ve fizik muayene ek olarak, gecikmiş ergenlik tanısı aşağıdakileri içerebilir:

Kan testleri. Bunlar, kromozom anormalliklerini kontrol eder, hormon düzeylerini ölçer ve ergenliği geciktirebilen kronik bozuklukların (diyabet ve anemi gibi) testi yapar. Ve son olarak kemik yaşının tespiti. ( BT taraması, kemik, kas, yağ ve organlar da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünün ayrıntılı görüntülerini gösterir. )

Gecikmiş ergenlik için tedavi nedir?

Çocuğunuzun doktoru, tedaviye danışmanlık yaparken yaşını, genel sağlığını ve diğer faktörleri dikkate alacaktır.

Ergenlik gecikmesine yönelik tedavi, sorunun nedenine bağlıdır. Genellikle, altta yatan neden tedavi edildiğinde ergenlik normal şekilde ilerlemektedir. Gecikmiş ergenlik kalıtsal ise, genellikle herhangi bir tedavi gerekli değildir. Bazı durumlarda, tedavi, sekonder cinsel özelliklerin gelişimini uyarmak için hormon tedavisi veya bir anatomik sorunu düzeltmek için cerrahi müdahale gerekebilir. Ergenlik gecikmesi ile ilgili sorularınızı bizlere bu başlık altın dan yönlendirebilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz. Sağlıklı günler diliyoruz.
 
Günümüzde ergenliğin gecikmesinden ziyade çocuklar daha çabuk ergenliğe girmeye başladı. Bunun nedeni de hormonlu besinler, çevresel faktörler,beslenme alışkanlıklarıdır. Gerek erken ergenlik ,gerekse gecikmiş ergenlik için mutlaka çocuklarınızı hekime götürün..
 
Geri
Üst