Erik nasıl kurutulur ?

Uzman SühaN

Administrator
Erik nasıl kurutulur ?
Erik baharın müjdecisi ,gebelerin her dönem aşerdiği gözde meyvelerden biri.Müdavini sadece gebeler değil,herkesin severek tükettiği erik A ve C vitamini bakımından çok zengin.Yüksek miktarda lif fosfor demir,bakır gibi mineralleri bünyesinde barındıran erik sağlığımız açısın dan çok faydalıdır.Özellikle sindirim sistemi üzerinde etkili olan erik kabızlık problemi olanlara çok faydalıdır.Göz sağlığından,bağırsak rahatsızlıklarına,astımdan diyabete, kanserden kalp hastalığına kadar sayısız faydası vardır.Ayrıca karaciğer ve safra sağlığını koruyan erik yorgunluğada iyi gelmektedir.Erik genelde yaş ve kuru olarak tüketilmektedir.Kuru erik yaş erik kadar faydalıdır.Tam da şu mevsimde erik kurutulabilir.Sizde erik kurutmak istiyor püf noktalarını bilmiyorsanız ,yazımızın devamın da erik kurutma hakkında ki detayları bulabilirsiniz.Öncesi ; Kurutulmuş Erik Vücuda Faydaları adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



erik nasıl kurutulur.jpg






Birçok cinsi olan eriğin her çeşidi kurutulmaya müsait değildir. Bunun için daha çok etli ve iri erikler tercih etmelisiniz.

Erik iki şekilde kurutulabilir. Birinci yöntemde eriğin çekirdeğini çıkarılırken, ikincisi çıkarmadan yapılır.

Birinci Yöntem

Kurutacağınız erikleri yıkayarak temizleyin. Daha sonra bir müddet kurumaları için bekleyin. İsteğe göre erikleri bir bıçak yardımıyla tam ortalarından ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartın. Bu arada ezik ve çürük erikleri ayıklamayı unutmayın. Çünkü bunlar kurutmaya müsait değildir. Bütün erikleri çekirdeklerinden ayırdıktan sonra geniş bir tepsiye veya temiz pamuklu bir örtünün üzerine eriklerin iç kısımları yukarı bakacak ve birbirlerine değmeyecek şekilde dizin. Daha sonra bunları direkt olarak güneş ışığı alan bir yere (örneğin balkona) bırakın.

Çekirdekleri çıkarılmış erikler ilk 1 gün boyunca iç kısımları yukarıda olacak şekilde bekletin ve ardından gün aşırı ters yüz edin. 4-5 gün içinde erikler tamamen kurur ve tüketime hazır hale gelir.

İkinci Yöntem

Bir diğer yöntem de çekirdeklerini çıkarmadan yapılan kurutma işlemidir. Bu yöntemde de erikler ilk 2 gün bir tarafları sonraki 2 gün diğer tarafları güneşe bakacak şekilde bırakılır ve ardından her gün ters yüz edilir. Bu yöntem kullanıldığında erikler yaklaşık bir haftada kurumaya başlar.

Kurutacağınız eriklere sinek, böcek gibi haşerelerin bulaşmasını istemiyorsanız tepsinin veya bezin üzerini sık delikli bir telle kapatabilirsiniz. Ayrıca erikleri serdiğiniz yerin etrafını bir sıra tuzla kaplarsanız karıncaların gelmesini de engelleyebilirsiniz.
 
Geri
Üst