Erkeklerde meme kanseri nedenleri belirtileri tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Erkeklerde meme kanseri nedenleri belirtileri tedavisi
Meme kanseri, kanserin en yaygın türüdür. Göğüs kanseri teşhisi konan kadınların çoğu 50 yaşın üstündedir, ancak genç kadınlar da göğüs kanseri olabilirler.Sekiz kadından birinde meme kanseri teşhisi var. Erken dönemlerde tespit edilirse iyileşme şansı vardır.Bu nedenle, kadınların göğüslerini her değişiklik için düzenli olarak kontrol etmeleri gerekir.Nadiren de, erkeklere meme kanseri teşhisi konabilir.


erkeklerde meme kanseri.jpg




Meme kanseri çoğu kez yalnızca kadınları etkileyen bir şey olarak düşünülür, ancak erkekler nadir durumlarda olabilir. Erkeklerin meme başlarının arkasında küçük miktarda meme dokusu gelişir.Genellikle 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülür, ancak çok nadiren genç erkekleri etkileyebilir.Erkeklerinde gögüsleri vardır fakar bir kadının gögüslerinden çok farklıdır. Meme dokuları kadınlarınki gibi gelişmemiştir. Yetişkin bir erkeğin göğüsleri , ergenlik öncesi bir kızın göğüslerine benzer . Kızlarda, bu doku büyür ve gelişir, ancak erkekler de gelişmez.Ancak hala göğüs dokusu olduğundan, erkekler meme kanseri olabilir .

Erkek meme kanseri nedir?


Erkek meme kanseri nadirdir ve tüm meme kanserlerinin yalnızca% 1ini oluşturur. Erkeklerde meme kanseri riski, östrojen seviyesinin yükselmesi , önceki radyasyona maruz kalma ve ailenin göğüs kanseri öyküsü ile artmaktadır . Meme kanseri için en yaygın görülen klinik belirti meme ucunun altında topaktır. Erkek meme kanseri, kadınlarda meme kanseri ile aynı şekilde aşamalı tümör yayılımının derecesini yansıtır.Cerrahi, erkek meme kanseri için en yaygın kullanılan ilk tedavi yöntemidir. Duruma bağlı olarak, kemoterapi , radyasyon terapisi ve hormonal terapi de bakım planının bir parçası olarak düşünülür.


Erkekler, göğüs duvarı üzerindeki meme başının hemen arkasında yoğunlaşmış, işlevsiz bir meme dokusuna (süt üretemeyen göğüs dokusu) sahiptir. Kadınlarda meme kanseri gibi, memenin kanseri de bu göğüs dokusunun hücrelerinin bir kısmının yayılma potansiyeli olan kontrolsüz büyümedir. Bu hücreler görünüşte olağandışı hale gelir ve kanser hücreleri olarak adlandırılırlar.

Hangi Erkeklerde Meme Kanseri Olasıdır ?

35 yaşın altındaki birinin meme kanseri geçirmesi enderdir . Bir erkeğin meme kanseri alma şansı, yaşla birlikte artar. Çoğu göğüs kanseri, 60-70 yaş arası erkeklerde görülür. Erkek meme kanserinin diğer risk faktörleri şunları içerir:

Yakın bir kadın akrabasında meme kanseri
Gögüsün radyasona maruz kalması
Hormon tedavileri
Östrojen almak
Genetik hastalık
Ağır karaciğer hastalığı

Erkeklerde Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde meme kanseri semptomları kadınlarda olduğu gibidir.Fakat erkeklerde meme kanseri kadınlardaki gibi kolay teşhis edilmez.Erkekler normalde az miktarda kadın östrojen hormonu üretir, ancak bazı koşullar erkeklerde anormal derecede östrojen ile sonuçlanır.Yüksek seviyede östrojenler de erkek meme kanseri gelişme riskini artırabilir. Erkeklerde meme kanserinin en sık görülen klinik bulgusu, meme ucunun hemen altında yer alan sıklıkla ağrısız bir kütle. Başka bağlantılı semptomlar olmayabilir. Erkeklerde görülen meme kanseri ortalama büyüklüğü yaklaşık 2.5 cm çapındadır. Kanser, meme başı bölgesinde cilt değişikliklerine neden olabilir.

Erkek meme kanseri nasıl teşhis edilir?

Göğüs kanserinin teşhisi, biyopsi tekniğiyle kütle veya tümör olarak da adlandırılan bir büyüme örneği alarak elde edilen doku örneklerinde kanser hücrelerinin belirlenmesini gerektirir. Erkeklerde meme dokusu çok az olduğu için erkek göğüs kanserleri kolayca hissedilir ve bu nedenle biyopside kolayca erişilebilir durumdadır. İnce iğne aspirasyonu veya şüpheli kütlenin iğne biyopsisi genellikle tanı koyabilir.Doktorlar, bir kanserin vücutta ne kadar yayılmış olduğunu belirlemek için evreleme gerçekleştirir. Göğüs kanserinin erkeklerde evrelendirilmesi, kadınlarda meme kanseri evrelemesinde olduğu gibi yapılır.(görüntüleme çalışmaları X-ışınları , CT taramaları , manyetik rezonans görüntüleme ( MRI ), ultrason ve kemik taraması)

Erkek meme kanseri için medikal tedavi seçenekleri nedir?

Kadınlarda meme kanseri gibi, tıbbi tedavi kanserin evresine ve hastanın genel fiziksel durumuna bağlıdır. Tedaviler kadınlarda meme kanseri ile aynıdır.Göğüs kanseri tanısı konan erkeklerin çoğunda başlangıçta ameliyat yapılır.Ameliyattan sonra genellikle adjuvan tedaviler verilmektedir. Bunlar özellikle kanser lenf nodlarına yayılmışsa (düğüm pozitif kanser) önerilir. Adjuvant tedaviler arasında kemoterapi, radyasyon terapisi, hedefli terapi ve hormon tedavisi bulunmaktadır . Metastatik kanser vakalarında, kemoterapi, hormon tedavisi veya her ikisinin kombinasyonu genellikle önerilmektedir.Göğüs kanserini tedavi etmek için bugün birçok ilaç kullanılmaktadır. Meme kanseri için kadınlarda kullanılan aynı kemoterapi maddeleri erkeklerde etkili olabilir.
 
Çok ilginç erkeklerin meme kanseri olduğunu da öğrenmiş oldum. Tedavi de kadınlarda ki meme kanseri tedavisi ile hemen hemen aynı . Ayrıca gögüs kanseri belirtileride hemen hemen aynı . Kadınlarda kolay teşhi yapılırken erkeklerde meme kanseri teşhisi zor oluyormuş. Acaba erkeklerde düzenli olarak meme muayenesine gitmelimi ?
 
Erkek meme kanseri nadirdir ve tüm meme kanserlerinin yalnızca% 1ini oluşturur.Erkeklerde meme kanseri riski, östrojen seviyesinin yükselmesi , önceki radyasyona maruz kalma ve ailenin göğüs kanseri öyküsü ile artmaktadır .Meme kanseri için en yaygın görülen klinik belirti meme ucunun altında topaktır . Bazen göğüs kanseri kolun altındaki veya yaka kemiğinin çevresindeki lenf düğümlerine yayılabilir ve meme dokusundaki orijinal tümörün hissedilmesi için daha büyük olmasa bile, orada bir yumruluk veya şişme yaratabilir.Bu değişiklikler her zaman kanserden kaynaklanmaz. Örneğin, erkeklerde çoğu göğüs kütüğü jinekomasti (göğüs dokusunun zararsız bir şekilde büyümesi) nedeniyle oluşur. Göğüs değişiklikleri fark ederseniz, mümkün olan en kısa zamanda bir sağlık uzmanı görmelisiniz.
 
Erkek veya dişi olmak üzere tüm insanlar, bazı göğüs hücreleri ve dokuları ile doğarlar. Erkekler süt üreten göğüsler geliştirmese de, bir insanın göğüs hücreleri ve dokusu halen kanser geliştirebilir. Buna rağmen, erkek meme kanseri çok nadirdir. Tüm meme kanseri vakalarının yüzde birinden azında erkeklerde görülür ve yalnızca bin kişiden birinde meme kanseri teşhisi konur .Cerrahi, erkek göğüs kanserinde en yaygın kullanılan başlangıç tedavisidir. Duruma bağlı olarak, kemoterapi , radyasyon terapisi ve hormonal terapi de bakım planının bir parçası olarak düşünülür. Göğüs kanseri olan erkekler için de klinik çalışmalar yapılabilir.Kadınlarda meme kanseri gibi erkek meme kanserinin prognozu genel olarak tümör evresinden etkilenir.
 
Erkek meme kanserinin daha seyrek görülen belirtileri genellikle memeyi etkiler. Bu tür semptomlar meme başı retraksiyonu, ülserasyon ve akıntıdan memenin sızıntı yapmaya başladığı deşarjı içerir.Kanser yayılırsa, ilave semptomlar göğüs ağrısı, kemik ağrısı ve göğüsteki lenf bezlerinin (bezleri) genellikle koltukaltında veya çevresinde şişmesi olabilir.Yaş ve evreye göre ayarlanan erkeklerde meme kanseri prognozu kadınlarda görülme ihtimaline benzer. Cerrahi - Bu genellikle erkek meme kanseri için ilk tedavi seçeneğidir . Cerrah tüm memeyi ve koltukaltındaki lenf bezlerini çıkarır.Östrojen hormonu tedavisi -Bu durumlarda, östrojen hücrelerin bölünmesine ve büyümesine yardımcı olur. Hormon tedavisi östrojen etkilerini bloke eder ve büyümeyi yavaşlatır.Bu durumlarda kemoterapi kullanılır . Kemoterapi genellikle kanserin geri dönmesini önlemek için uygulanır.
 
Obezite ayrıca erkeklerdeki östrojen düzeyleri ve meme büyümesi ile ilişkilidir. Bazı ilaçlar, uzun süre alındıklarında jinekomastiye yan etki yaratabilir. Erkek meme kanseri, malign (kanser) hücrelerin göğüs dokularında oluştuğu bir hastalıktır.Radyasyona maruz kalma, yüksek düzeyde östrojen ve bir meme kanseri öyküsü, bir insanın meme kanseri riskini artırabilir.Erkek meme kanseri bazen kalıtsal gen mutasyonları sonucu oluşur (değişiklikler).Radyasyona maruz kalma, yüksek düzeyde östrojen ve bir meme kanseri öyküsü, bir insanın meme kanseri riskini artırabilir.Bir hastalığa yakalanma riskinizi arttıran herhangi bir şey, bir risk faktörü olarak adlandırılır . Bir risk faktörü olması kansere yakalanacağınız anlamına gelmez; Risk faktörlerine sahip değilseniz, kanser olmayacağınız anlamına gelmez.Bu yüzden erkeklerde düzenli aralıklarla meme muayenesi olmalıdır.
 
Erkeklerde meme kanseri genellikle meme başı ve areola altında sert bir topak olarak algılanır. Erkekler kadınlar arasında daha yüksek bir ölüm oranına sahiptir, çünkü esas olarak erkekler arasındaki farkındalık daha azdır ve göğüs kanserine yakalanma olasılıkları düşüktür ve bu da tedavi taleplerinde gecikmelere neden olabilir . Nadiren, bir erkeğe meme başının iltihaplı göğüs kanseri veya Paget hastalığı teşhisi konabilir .Göğüs kanserinin erken teşhisi tedavi seçeneklerini artırır ve göğüs kanserinden ölme riskini genellikle azaltır.İyonlaştırıcı radyasyona maruz kalma, erkek meme kanseri geliştirme riski ile ilişkilendirilmiştir.Erkekler normalde az miktarda kadın östrojen hormonu üretir, ancak bazı koşullar erkeklerde anormal derecede östrojen ile sonuçlanır. Terimi, jinekomasti demektir.Yüksek seviyede östrojen yükselmesi erkek meme kanseri ile ilişkilendirilmiştir.
 
Geri
Üst