Erken menopoza girenler nasıl beslenmeli ?

Uzman SühaN

Administrator
Erken menopoza girenler nasıl beslenmeli ?
Genellikle erken menopoz, bir kadın 20, 30 ya da 40 lı yılların başında menopoz olduğunda ortaya çıkar . Uzmanlar, erken menopozu, 40 yaşından önce 12 ay boyunca bir kadının döneminin tamamen kesilmesi olarak tanımlarlar. Erken menopoz doğal olarak ortaya çıkarsa, yaygın olarak prematür over yetmezliği olarak adlandırılır. Semptomlar arasında sıcak basması, kronik yorgunluk ve ruhsal değişimler bulunur. Erken menopoz hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin .


erken menopoz.jpg





Menopoz, herhangi bir kadının yaşamındaki en korkunç sözcüktür. Bununla birlikte, bir kadının yaşam döngüsünde menopozdan kaçınması imkansızdır. Kadınların menopoza girmesi için ideal yaş 50 lerin başında ya da sonlarıdır. Bununla birlikte, günümüzde birçok kadın erken menopoz ile yüz yüze gelmektedir ve bu 30 lu yaşlarda da olabilir. Menopozdan tamamen kaçınamayabilirsiniz, ancak yaşam tarzınız da değişimler yaparak erken menopozu önleyebilirsiniz. Menopoz bir kadının vücudunda istenmeyen fiziksel ve zihinsel değişiklikler getirir. Üreme kapasitenizi almaktan başka, uykusuzluğa, kilo almaya, depresyona, sıcak basmalara, düşük libidoya ve daha birçok hoş olmayan değişikliğe neden olur.




Erken menopoz doğal olabilir. Menopoz yaş ortalaması 51 dir, ancak bazı kadınlar için menopozdaki hormonal değişiklikler açık bir sağlık durumu olmadan çok daha erken başlar. Bu olayın başlıca iki nedeni kalıtsal genler ve yaşam tarzı faktörleridir. Sigara, zayıf bir diyet ve obezite, erken menepoza neden olabilir. Kemoterapi ve radyoterapi bazı antidepresanlar menopozun en yaygın nedenlerindendir.


Erken Menopoz Belirtileri Nelerdir?



Erken veya erken menopoz belirtileri daha standart menopoz sırasında yaşanan belirtilere benzer.

Ateş basması


Gece terlemeleri


Düzensiz dönemler


sinirlilik


Kaşınan cilt


Vajinal kuruluk


İdrar kaçırma


Kuru cilt, göz veya ağız


Azalan libido


Eklem ağrısı


Kas gerginliği



erken menopoz beslenme.jpg






Erken Menopozu Önleyebilir miyim?



Araştırmalar bazı kadınların erken menopozu engelleyebildiğini gösteriyor. Araştırmacılar, belirli yaşam tarzı değişiklikleri yaparak riskleri azaltabileceğine inanıyor. Östrojen bakımından zengin gıdalar, buğday ve arpa, keten tohumları, ceviz, her çeşit otlar, mercimek, fasulye, kahverengi pirinç, elma, pancar, havuç ve karnabahar gibi tahıllardır. Bu nedenle, işlenmiş gıdalardan uzak durmak ve sağlıklı ve besleyici bir diyet yemenin sağlıklı bir yaşam tarzını korumak ve menopoz sıkıntılarından kaçınmak için attığı ilk adımdır.

Östrojen içeren besinler



Erken menopoz olasılığını artırabilir bazı ortak faktörler şunlardır: Çalışmalar sigara içen kadınların , erken menopoz ve belirli kanser türleri geliştirme riski taşıyan kadınlara göre % 40 daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu nedenle sigaradan uzak durun. Aşırı zayıf yada kilolu olmak hormon dengelerini değiştirebilir.




Erken menopozu tedavi etmek, dengeli bir diyet yapmak, kafein ve alkol alımını sınırlamak, sağlıklı bir kilo vermek ve sigara içmeyi bırakmak gibi çeşitli yollar vardır. Bunları yapmak menopoz belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Menopozun en yaygın görülen semptomlarından ikisi sıcak basması ve gece terlemesidır . Bu semptomlar bir kadının son döneminden iki yıl önce başlayabilir ve bu geçişlerin erken belirtileri haline gelebilir. Menepoz kadınları tamamen farklı şekillerde etkiliyor, ancak en yaygın semptomlar sıcak basması, terleme, uykusuzluk, kaygı, bellek bozulması ve yorgunluk. Uzun vadedeki sonuçlara, libido, osteoporoz, kalp rahatsızlığı, hatta demans düşüşü de dahildir; hepsi azalmış östrojen seviyeleri ile bağlantılıdır.



Menopoz bir kadının yaşam döngüsünün doğal bir parçasıdır. Menopozu engelleyemezsiniz, ancak birçok yaygın belirtiyi yönetebilir ve olası komplikasyonları önleyebilirsiniz.Hayatınızın bu döneminde, östrojen düzeyleriniz önemli ölçüde düşer. Bu, sizi özellikle vücudunuzdaki kilo artışına açık hale getirebilir. Artan göbek yağı, kalp rahatsızlığı ve diğer hayatı tehdit eden hastalık riski ile ilişkilidir. İşlenmiş ve şeker bakımından zengin gıdalardan kaçınılması, ruh hali değişimlerini azaltmanıza ve dengeli kan şekeri düzeylerini korumanıza yardımcı olabilir.



sağlıklı diyetle beslenin

düzenli egzersiz yapın

Yeterli uyku alımına dikkat edin

Kemik gücünü koruyun

kan basıncını yönetin




Kabak, ayçiçeği, badem gibi baklagiller, fındık ve tohumlar E vitamini, çinko ve kalsiyum içerir. Bu besinler ve fıstık ve tohum yağları kuru cildi önlemeye ve hormon seviyelerini normalleştirebilir. Düzenli fiziksel aktivite her yaşta önemlidir. Hafta en az 3 defa yarım saat egzersiz yapın. Uykunuzu aldığınızdan emin olun. Stresten kaçının.Sigara içiyorsanız mutlaka bırakın. Östrojen içeren besinler tüketmeye özen gösterin. Östrojen öncelikli olarak kadın üreme sisteminin gelişimi, olgunlaşması ve işlevinde yer alan bir hormondur. Keten tohumu östrojenin en etkili kaynaklarından biridir . Bunun yanı sıra soya ürünleri, ceviz , süt ve süt ürünleri, nohut susam östrojen içeren besinlerdir. Bu besinleri tüketerek erken menepozu önleyebilirisniz.
 
Birçok kadın, menopoz yıllarında bir dizi farklı sağlık sorunlarıyla mücadele eder. Menopoz sırasında bir kadının hormonları (östrojen, progesteron ve testosteron) üretimi düşer. Bu hormonal değişiklikler, birtakım istenmeyen semptomlarla sonuçlanabilir. Yaşlanma ve menopoza bağlı bazı risk faktörleri ve semptomları değiştirilemez. Ancak iyi beslenme menopoz sırasında ve sonrasında oluşabilecek bazı durumları önlemeye veya kolaylaştırmaya yardımcı olabilir . Hiçbir kadın menopozun başlangıcını hoş karşılamaz: ateş basması, uykusuzluk, kilo artışı, düşük libido ve diğer tahriş edici semptomların sonsuz listesi. Yaşam tarzındaki küçük düzeltmeler erken menopoz riskini önlemede uzun bir yol kat edebilirken, diyet de sağlıksız yaşam tarzı ve ilişkili hormonal değişikliklerin kötü etkilerini dengelemede önemli bir rol oynayabilir.

Çalışmalar, az yağlı peynirler ve yoğurtlar da dahil olmak üzere yağsız süt ürünleri tüketen kadınların, menopoz başlangıcını üç buçuk yıldan fazla geciktirdiğini gösterdi. Ayrıca her hafta balık tüketen kadınlarda menopozun geciktiği gözlenmektedir.Menopozun vücudunuzun kontrolünü ele geçirmesine izin vermeyin. Östrojen seviyeleri azaldıkça, kadınlar kemik kütlesini kaybetmeye başlar. Geleneksel tıptaki düşünce, osteoporozu önlemek için daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duymalarıdır. Tükettiğimiz gıdalar genlerimizle iletişim kurduğu bir yoldur. Makalemizde yer alan besinleri tüketerek erken menopozu önleyebilirsiniz.
 
merhaba 43 yaşındayım sancım vardı doktora gittim rahimde kalınlaşma var dedi vajinal kuruluğum çok fazla dr hormon testi yaptırdı .lh.14.61 fsh.34.34 estradiol.20. durum nedir yardımcı olurmusunuz
 
Merhaba, Yaş itibarı ile hormon değerleriniz menopoza yaklaştığınızi gösteriyor . Menopoz döneminde vajinal kuruluk olması yaygındır. Sonuçlarınızı hekime gösterin vajinal kuruluk için önerilerde bulunacaktır.
 
İyi günler ben bekarım 35 yaşındayım . Adet düzensizliğim vardı doktora gittim. Estradiol hormonum 219, 88 çıktı. Erken menopoza sebep midir?
 
Merhaba, erken menopoz tanısı için hormon tetkitlerinin yapılması ve Ultrasonla yumurta rezervlerinizin değerlendirilmesi gerekiyor. Teşhise göre tedavi uygulanabilir. Durumunuz hakkında bilgi edinmek için kadın doğum uzmanına görünün..
 
Geri
Üst