et yemekleri köfteler

et yemekleri köfteler
galeta unlu köfte köfte nasıl kızartılır galete unlu et nasıl kızartılır galeta tarifi
KURU KÖFTE

MALZEMELER:

-500 gr. dana kıyma

-2- 3 dilim bayat ekmek içi

-1- 2 soğan

-Kimyon, karabiber (birer çay kaşığı)

-1 yumurta

-Yarım demet maydanoz

-Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı

YAPILIŞI:

1- Kıyma, ıslatılıp sıkılmış ekmek, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, kimyon, kıyılmış maydanoz ve yumurta iyice yoğrulur.

2- Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp uzun veya yassı köfteler yapılır.

3- Kızgın yağda kızartılır.

Not:

1) Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur. Yumuşak olması için yoğrulurken 2 kaşık zeytinyağı ilave edilir.

2) Kuru köfteye 1- 2 diş dövülmüş sarımsak da katılabilir.

3) Artan köfteyi salçalı su ilave edilerek salçalı köfte de yapılabilir.

4) Kuru köfte hamuru küçük küçük yuvarlanıp kızartılarak üzerine birer kürdan batırılırsa, soğuk büfe için bir çeşit olur.

KADIN BUDU KÖFTE

MALZEMELER:

-750 gr. dana kıyma

-2 soğan

-3 çorba kaşığı pirinç

-3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken
kullanılır.)

-Yarım demet maydanoz

-1 bardak ayçiçek veya zeytinyağ (kızartmak için)

-3- 4 çorba kaşığı galeta unu

-Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

1- Pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak sıcak suya atılıp
haşlanır ve suyu çektirilir.

2- Rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı, yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır.

3- Buna, haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, 1 yumurta kırılıp yoğrulur.

4- Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, oval ve yassı köfteler yapılır.

5- Önce galeta ununa, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.

KISA BİLGİ:

Yağı çok yüksek hararette tutmak, yağda bir takım zehirli ve tahriş edici maddeler meydana gelmesine sebep olur. Bundan dolayı, tavada az yağlı, yağı yakarak kızartma yapmak yanlıştır. Kızartma; derin bir kapta, bol yağda ve yağın içinde adeta kaynatmak şeklinde yapılmalıdır.

HAVUÇLU SULU KÖFTE

MALZEMELER:

-750 gr. dana kıyma

-2 soğan

-3 çorba kaşığı pirinç

-3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken
kullanılır.)

-Yarım demet maydanoz

-1 bardak ayçiçek veya zeytinyağ (kızartmak için)

-3- 4 çorba kaşığı galeta unu

-Tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

1- Pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak sıcak suya atılıp
haşlanır ve suyu çektirilir.

2- Rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı, yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır.

3- Buna, haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, 1
yumurta kırılıp yoğrulur.

4- Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, oval ve yassı köfteler yapılır.

5- Önce galeta ununa, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.
 
Üst