Etin üzerine soda saatli bomba

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Etin üzerine soda saatli bomba
HazImsIzlIĞa karşı soda içmek gerek diyorsanız, yanılıyorsunuz. International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal uyarıyor: ‘Kişiler sodayı içtiklerinde yediklerini hazmedeceklerini düşünüyor. Soda, gazlı bir içecek. Geğirme sırasında hava yutulur, bu da geğirmeyi artırır. Hazmı kolaylaştırmaz. Soda kalp ve yüksek tansiyon hastaları tarafından kısıtlı tüketilmeli. Çünkü soda mineral ve tuz içerir. Bu içeceğin fazla tüketilmesi tansiyonun daha da yükselmesine yol açar!’

SANCI MI KRİZ Mİ?

DİYAFRAM ve kalp midenin komşusu. Etin aşırı tüketilmesi, gaz birikimine yol açıyor. Gaz sancısı nedeniyle mide gerilince, sol göğse vuran ağrı, baskı ve kalpte ritim sorunları ortaya çıkabiliyor. Bu da sıklıkla kalp kriziyle karıştırılıyor. Kurban Bayramı tatilinde hastanelerin acil servislerine en çok başvuru nedenleri arasında gaz sancıları ilk sırada yer alıyor. Dr. Murat Soysal, kalbin alt yüzeylerindeki kalp krizlerinin hazımsızlık, mide ve karında ağrının yanı sıra şişkinlik belirtilerine neden olabileceğini söylüyor: ‘Ancak yine de gerekli incelemeler yapılarak gaz sancısının altında kalp krizinin yatıp yatmadığının araştırılması gerekiyor’ diyor.

Kurban Bayramı’nda sağlık açısından en önemli konulardan biri de hayvanın ‘uygun koşullarda’ kesilmesi.

ETTE KİST RİSKİ

Kontrolsüz kesilen ve önceden kist hidatik hastalığı olan hayvanların karaciğer ve akciğerlerinde içi sıvı dolu kistler oluşuyor ve bu hastalığa yol açan etken, sindirim kanalı yolu ile insan vücuduna girip akciğer ve karaciğerde kistler oluşturabiliyor. Bu kistler büyüyerek organların çalışmasını zorluyor. Hastalığın bulaştığı kişilerde, karın ağrısı, nefes darlığı, bazen anaflaksi ortaya çıkıyor.

‘MADEN SUYU DAHA İYİ’

INTERNATIONAL Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin ‘Özellikle kalp hastalığı riski taşıyan ya da bu hastalıklara sahip kişilerde et tüketimi ortalama 100 gramı (günde 3-4 köfte kadar) geçmemeli, Sakatat tüketiminden ise kaçınılmalıdır’ diyor. Soda ve maden suyunun farklı şeyler olduğuna dikkat çeken İrkin, ‘Maden suyu mineraller açısından da zengin olduğu için sodaya nazaran daha iyi bir içecek’ açıklamasını yapıyor. İrkin’e göre hazmı kolaylaştırmak için taze et tüketiminden kaçınmalı, et pişirilmeden önce bir gün buzdolabında bekletilmeli.






alıntı
 
Geri
Üst