Etrüsk Sanatı

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Etrüsk Sanatı
etrüsk sanatı etrüks sanatı
Roma İmparatorluğu'nun do*ğuşundan yıllar önce İtalya'nın batı kıyıların*da Etrüskler adı verilen bir halk yaşadı. Bu insanların kimler ve nasıl birileri olduğu yüz*yıllardır çözülememiştir. Etrüskler Roma' nin kuruluşunda önemli rol oynadılar. Et-rüskler'in ilginç öyküsü, onlardan geriye ka*lan eski kentlerde yapılan kazılar ve incele*meler sonucu elde edilen bölük pörçük bilgi*lerin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkmıştır.
Etrüsk uygarlığının doruk noktasına ulaştı*ğı, İÖ 5. yüzyılda yaşamış Yunanlı tarihçi Herodot, bu insanların Anadolu'nun batısın*daki Lidya'dan gelmiş olduklarını yazar. Sa*nat ve dinleri Mısır, Kıbrıs ve Mezopotamya uygarlıklarına benzediğinden, tarihçiler Et-rüskler'in Anadolu ya da Suriye'nin kuzeyin*den, İÖ 800 dolaylarında gelmiş olabilecekle*ri görüşündedir.
Arkeologlar kıyıdaki kentlerin Etrüskler'in en eski yerleşim bölgeleri olduğu kanısında*dır. Buna göre, Etrüskler'in İtalya'ya karayo*lundan çok, denizyoluyla gelmiş oldukları düşünülebilir. İÖ 800 yıllarında Arno ve
Tiber ırmakları arasına, sonradan Etruria ola*rak adlandırılan bölgeye yerleştiler. Günü*müzde bu bölgede Toskana ve Kuzey Latium yer almaktadır.


Etrüsk Sanatı

Etrüskler güzel ve çarpıcı sanat yapıtları yarattılar. Bunların büyük bölümü mezarlar*da bulunmuştur. Etrüskler'in ilk sanat ürünle*ri Yakındoğu sanatına, İÖ 6. yüzyıldan sonra ise Yunan sanatına benzerlik gösterir.
Etrüskler. özellikle çok güzel tunç heykel*ler yapmış, tuncun yanı sıra pişmiş toprak ve kil de kullanmışlardır. Mezarlarında değerli taşlarla süslü takılar ve altın süs eşyaları bulunmuştur. Caere'de (bugün Cerveteri) ya*pılan bir kazıda tunç bir yatakta yatan bir savaşçıdan kalıntılarla birlikte iki savaş araba*sı, silahlar, gümüş ve tunç tabaklara rastlan*mıştır.


estzb1.png


Heykeller ve mezar duvarlarını süsleyen canlı resimler, Etrüskler'in dansa, güreşe, araba ve atletizm yarışmalarına ilgi duydukla*rını göstermektedir. Etrüsklü sanatçıların ya*rattığı insan figürleri kısa boylu, sağlam yapı*lı, siyah saçlı ve esmer tenlidir.
Kentlerini iyi planladıkları, yapıların çevre*sindeki duvarların tuğla ya da taştan örülmüş olduğu anlaşılmaktadır. Tapınaklardaki sü*tunlar ve bezemeler pişmiş toprakla kaplı ahşaptan yapıldığı için bu tapınaklardan geri*ye hemen hemen hiçbir şey kalmamıştır.
Etrüskler silah olarak mızrak, balta ve bazen de kılıç kullanırlardı. Tanrıları Yunan ve Romalılar'ın tanrılarıyla aynı olmakla bir*likte Etrüskler için ölümden sonraki yaşam çok önemliydi. Etrüskler'in doğu ülkelerine özgü dinsel törenlerinin bazısı Romahlar'ca da benimsenmiştir.
Etrüsk dili henüz çözülememiştir. Uzman*lar, dilin anahtarı bulunsa bile, geriye yeterin*ce yazılı belge kalmamış olduğu için fazla bilgi edinilemeyeceği görüşündedir.


Roma Egemenliği

Akdeniz'de kıyısı bulunan ülkeler ile ticaret yapan Etrüskler denizci bir halktı. Deniz savaşlarında üstünlük kazanan Etrüsk donan*ması gücünü birkaç yüzyıl boyunca sürdür*dükten sonra giderek Romahlar'ca yıpratıldı.

Etrüskler'in Romalılar'a kolayca yenilmeleri*nin nedeni ülkenin örgütsel yapısıyla ilgili görünmektedir. 6. yüzyılda 12 kentin bir araya gelerek bir birlik oluşturmasına karşın, ülke birbirinden bağımsız hareket eden kent*ler topluluğundan oluşuyordu. Kentleri birer birer ele geçiren Romalılar, İÖ 300'de Etrüsk topraklarına egemen oldular. Romalılar Etrüskler'den pek çok şey öğ*rendiler ve çeşitli işlerde onların uyguladığı yöntemleri benimsediler. Flüt, kaval ve trom*pet çalmayı da Etrüskler'den öğrendiler. On*ların güzel, zevkli giysi ve takılarına özenerek
tıpkılarını yaptılar.
 
Geri
Üst