Etiketler:
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    31.444
    Beğenilen Mesajlar:
    2.301
    Ödül Puanları:
    113

    Fejoa ve Faydaları

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    fejoa feiko meyvesi azerbaycan meyveleri ağaç kivisi fejoya [​IMG]
    Özellikleri ve Tarihçesi

    Fejoya (Fejoya sellowiana ya da Acca sellowiana ) Myrtaceae familyasına dahil olan bir türdür. Anavatanı Güney Amerika'dır. Brezilya, Paraguay, Uruguay, ve Kuzey Arjantin'de doğal olarak yetişmektedir. Avrupa'ya 19. Asrın sonlarında getirilmiştir. Bu yüzyılın başında da Avrupa ve özellikle Akdeniz ülkelerindeki arboratum ve botanik bahçelerinde yer almaya başlamıştır. (Pugliano,1987)

    Meyvesi yaklaşık ceviz büyüklüğünde olup , yeşil renktedir.Meyve tohumu kivi tohumuna benzemekte , bir meyvede yaklaşık 25-30 adet tohum bulunmaktadır. Fidanlar dikildikten 3-5 yılda meyve vermeye başlamaktadır. Aroması çilek, muz, kivi karışımıdır.

    İklim itibariyle ılıman iklime sahip bölgelerimizde özellikle Karadeniz ile Marmara , Ege , Akdeniz Bölgelerimizde de yetiştiği bilinmektedir.


    Yetiştirildiği Yerler


    Ticari olarak yetiştirildiği ülkelerin başında ABD (Kalifornia Ve Florida), Yeni Zelanda, İsrail ve İtalya gelmektedir. Benzer iklimi olan diğer bazı ülkelerde de bazı koleksiyonlarda bitki yer almaktadır (cine tarım)

    Gürcistan ve Azerbaycan 'dan Bölgemize, Feiko hatta ağaç Kivisi adıyla 3-5 yıl önce getirilen Fejoya(fejoya) henüz tam olarak tanınmamış bir meyvedir. Fide üreticilerinin artmasıyla ülkemizin ılıman bölgelerinde yetiştirilmesine yeni yeni başlanmıştır.

    Faydaları

    Fejoya çalı formunda çok yıllık bir meyve olup , görünümü itibariyle zeytin ağacına benzemekte,kışın yaprağını dökmemektedir. Yaprakları zeytin yaprağını andırır,Toprak seviyesinden itibaren dal vermekte olup,iyi bir budama ile çok güzel şekil vermek mümkün olmaktadır.Bitki boyu 4 metre kadar olup 3x3metre aralıklarla dikim yapılırsa dekar(dönüme)a 100-110 fide dikmek mümkün olur

    Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
    Meyve salatalarınıza,dondurmalarınıza, tatlılarınıza vs. farklı bir lezzet ve aroma katmak için kullanabilirsiniz.

    Muhafaza Koşulları

    Kesilince rengi çabuk koyulaştığı için üzerine limon sürünüz.

    Besin değerleri

    C vitamini, İyot ve Potasyum içermektedir.


     
Fejoa ve Faydaları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Baharatlar ve Faydaları

    Baharatlar ve Faydaları

    ağız kokusunu ne geçirir, antioksidan, bağırsak problemlerine ne iyi gelir, baharatlar, baharatların faydaları, baş ağrısını ne geçirir, beslenme, beslenme alışkanlığı, beslenme alışkanlıkları, beyin sağlığına ne iyi gelir, biberiye, biberiye nasıl kullanılır, biberiye neye iyi gelir, biberiye ve faydaları, biberiyenin faydaları, biberiyenin faydaları nelerdir, biberiyenin faydası, Biberiyenin...
  2. Börülce ve Faydaları

    Börülce ve Faydaları

    börülcenin faydaları börülce nelere faydalı börülcenin yararları Mutfaklarımızda özellikle zeytinyağlısını yaptığımız börülcenin faydalarını biliyor musunuz melekler ? İşte börülcenin faydaları, hep birlikte öğrenelim :tik: Börülce: Göbeği koyu renkli olduğu için Karnıkara da denilen, fasulyeye benzer bir bitki olan börülce, C vitamini ve bitkisel protein açısından zengin bir sebzedir....
  3. Kuşkonmaz ve Faydaları

    Kuşkonmaz ve Faydaları

    Kuşkonmaz Faydası Kuşkonmazın yararları Kuşkonmaz neye iyi gelir Mutfaklarımızda pek fazla pişirmediğimiz bir sebzenin faydalarından bahsedeceğiz sizlere melekler , kuşkonmaz :) Kuşkonmaz; Zambakgiller familyasındandır. Çalı ve yarı çalı halinde odunsu, çoğu sarılıcı, bazı türleri de otsu olan Asya, Afrika ve Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitkidir. Yaprakları pul gibi ve almaşık...
  4. Kekik ve Faydaları

    Kekik ve Faydaları

    Kekiğin Yararları kekik Faydaları Kekik Hangi hastalıklara iyi gelir Özellikle et yemeklerine ve ızgaralara inanılmaz lezzet veren, zeytinyağın kadim dostu kekiğin faydalarını sizler için derledik melekler :tik: Vücudu kuvvetlendirir. İştah açar. Sindirime faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, idrar ve gaz söktürür. Böbreklerdeki ve bağırsaklardaki mikropları öldürür. Derideki yaralara ve...
  5. Kişniş ve Faydaları

    Kişniş ve Faydaları

    Kişniş Nedir Kişnişin Sağlığa Faydaları Kişniş Neye İyi Gelir Özellikle et yemeklerine çok yakışan kişniş bitkisi aynı zamanda alternatif tıpta da kullanılıyor melekler :) Kişniş bitkisi Maydanozgiller familyasındandır; Haziran ile Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 – 50 cm boyunda, oldukça fena kokulu bir yıllık otsu bir bitkidir. Nemli çayır ve sırtlarda...

Sayfayı Paylaş