Fesleğenin faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Fesleğenin faydaları nelerdir ?
Fesleğen güçlü bir antibakteriyeldir. Fesleğenin sağlık yararları, sağlıklı beyin destekleme, artrit yönetimi, stres yönetimi, yaşlanmayı yavaşlatma, kemik sağlığını destekleme, epilepsi yönetimi ve metabolizmanın desteklenmesini içerir. Diğer faydalar arasında adet sonrası sendromun giderilmesi, enerji sağlanması, kanserin önlenmesi ve göz sağlığının desteklenmesi yer alır.




fesleğen.jpg






Fesleğen, nane, lavanta ve adaçayı ailesine ait lezzetli bir bitkidir. Bilişsel düşüş bugün yaşlılar için yaygın bir sorun haline gelmiştir. Ancak, fesleğen tüketiminin çok yararlı olduğunu gösteren çalışmalar olmuştur. Fesleğen manganez gibi mineraller içerir .Bitki ayrıca, zihni canlandırabilen ve işlevselliğini artıran bakır içerir.Artrit , genellikle fiziksel sakatlığa neden olan ağrılı bir hastalıktır. Fesleğen artrite iyi gelmektedir.Fesleğen tüketimi, stresi giderebilir. Antioksidanlarla doludur.Bitkideki antioksidanlar serbest radikal hücrelerin etkilerini azaltmaya yardımcı olur ve bedeni ve zihni oksidatif strese karşı korur.



Fesleğenin içerdiği besin değerleri


A vitamini ve C

kalsiyum

çinko

Demir

klorofil




Kemik yoğunluğunda kayıp, kemik gelişmesine ve çeşitli kemik ilişkili yaralanmalara ve fiziksel koşullara yol açar. Bu özellikle kadınlar için geçerlidir çünkü osteoporoz erkeklerden daha çok kadınlarda yaygındır. Fesleğen mükemmel bir K vitamini kaynağıdır. K vitamini sağlıklı kemiklerin korunmasında son derece yararlıdır. K vitamini , kalsiyumu daha iyi emmeye yardımcı olur.


Adet öncesi sendrom ve adet dönemi sancıları bir çok kadın için ortak bir soundur. Kramplar, depresyon ve yorgunluk yaşanması post menstruasyon sendromudur. Ancak, fesleğen içinde bulunan manganez, hormonlarınızı dengeleyerek bu semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Bu da stres ve yorgunluğun azaltılmasına yardımcı olur.



Fesleğinin Kanıtlanmış Faydaları Nelerdir?



Antienflamatuvar

Antioksidan

Kanser savaşçısı

Ağrı kesici

Ateş düşürücü

Diyabet

Karaciğer koruyucu

Kan damarı koruyucusu

Anti-stres giderici

Bağışıklık-güçlendirici





Fesleğen esansiyel yağının en önemli faydalarından biri, DNA yapısını ve hücrelerini korurken serbest radikal hasarına karşı savaşma becerisidir . Fesleğen içinde bulunan antioksidanlar kromozomların değişmesini ve hücre mutasyonları ve kanserli hücre büyümesi ile sonuçlanmasını engeller. Kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi ciddi rahatsızlıklarla mücadele etmeye yardımcı olur. Hatta iltihapla savaşır.Fesleğen, atardamar duvarlarında pıhtılaşmayı oluşturan trombositlerin riskini azaltan flavonoidleri içerir - bu da koroner kalp hastalığını ve kalp krizlerini önler.Fesleğenin ayrıca kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve bunun sonucu olarak kalp rahatsızlıklarını önlediği bilinmektedir.



Fesleğen boğaz ağrısı için mükemmel bir tedavi olabilir. Yapmanız gereken tek şey yaprakları suda kaynatıp içmektir. Suyu sıcakken de gargara yapabilirsiniz.Bitki ayrıca, stresi yönetmeye yardımcı olabilecek önemli anti-enflamatuar ve bağışıklık güçlendirici özelliklere sahiptir. Fesleğen vücuttaki kortizol seviyelerini de düzenleyebilir . Antibakteriyel, antibiyotik ve anti-fungal özelliklerle yüklü olan fesleğen vitiligo gibi çeşitli cilt enfeksiyonları için ideal bir doğal ilaçtır.Fesleğen yaprakları ile lekesiz, temiz bir cildin tadını çıkarabilirsiniz.

Böcek ısırıkları sık sık kaşınmaya neden olur. Etkilenen bölgeye taze koparılmış fesleğen sürün ve kaşıntı nın nasıl dindiğine şahit olun.Fesleğen bazı araştırmalara göre tip 2 diyabeti düzenler.Fesleğen geniş bir yelpazede solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi eder - astım bunlardan biridir. Fesleğen yaprakları iltihapla savaşmaya yardımcı olur. Antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu için, fesleğen, kan damarı fonksiyonunu kontrol eden kasların kontrakte ve gevşemesine yardımcı olabilir.


Fesleğen , Beta karoten içerir . Bu kas dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olan önemli bir bileşendir. Fesleğen kuru göz sendromunu iyileştirdiği bilinen iyi bir A vitamini kaynağıdır. Fesleğen yaprakları topikal olarak cilde uygulanır. Kötü görünümlü cildin parlaklığını arttırır, açık gözenekleri kapatmaya ve aşırı yağ, kir ve ölü cilt hücrelerini cilt yüzeyinden temizlemeye yardımcı olur ve böylece daha parlak ve daha temiz bir görünüm verir. Cildi sıkılaştıran ve cildin kırışıklıkları, ince çizgileri ve yaşlılık lekelerini önleyen etkili bir yaşlanma karşıtı madde olarak hareket eden, antioksidanlar gibi flavonoidlerin zengin bir kaynağına sahiptir. Hücre yenilenmesine yardımcı olur.

Fesleğen etkili anti-bakteriyel ve anti-enflamatuar özelliği, akne, çıban ve sivilce salgınını kontrol etmeye yardımcı olur. Bu bitkinin doğal yağları doğal bir temizleyici olarak çalışır.Fesleğenlerin etkili anti-bakteriyel özellikleri, inatçı siyah noktaların giderilmesinde mükemmel bir çözümdür.Fesleğen yaprakları akne oluşumunu etkili bir şekilde engeller.

Fesleğen yaprakları anti-bakteriyel özellikleri içerdiği gösterilmiştir. Diyetinizde düzenli olarak fesleğen bulundurmak bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve vücudunuzun istenmeyen bakteri üremesine karşı savaşmasına yardımcı olacaktır.Fesleğenlerin sağlığa faydalarından biri de DNA korumasıdır. Fesleğen yaprakları, antioksidanların ve diğer büyük fito besinlerin büyük kaynaklarına sahiptir.Yukarıda bahsettiğim anti-bakteriyel etkilerin yanı sıra, fesleğen, sağlığımızın faydalarından biri olarak antiinflamatuar özellikler içerir.


Fesleğen baş ağrısını ve migreni etkili bir şekilde tedavi etmek için kullanılabilir . Baş ağrısı ve migren, herhangi bir yaşta kimseyi etkileyebilecek genel sağlık problemidir. Baş ağrısının farklı nedenleri vardır. Ev ilaçları baş ağrısı ve migren için mükemmel alternatif tedavi olabilir. Baş ağrısı tedavi etmek için fesleğen kullanmanın birçok yolu vardır.Örneğin, yüz buharı yapmak için kurutulmuş fesleğen kullanabiliriz. Sadece iki çorba kaşığı kuru fesleğen yaprağını kaynar suya dökün ve buharı soluyun. Baş ağrınızın hafiflediğini göreceksiniz.Soğuk algınlığı ve ateş genellikle hava değişiminden kaynaklanır. Fesleğen çayı içmek bu hastalıkları engelleyebilir. Fesleğen ayrıca kronik öksürüğede iyi gelmektedir. Fesleğen kalp hastalıklarını iyileştirir ve önler. Fesleğen kalbe ek destek verir.


Bağışıklık sistemi vücudumuzun sağlıklı kalmasında ve çok sayıda bakteri ve virüsün saldırısının önlenmesinde önemli rol oynar. Bu nedenle, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olan sağlıklı besinler tüketmemiz önemlidir. Bu yiyeceklerden biri taze fesleğen yaprağıdır. Fesleğen yaprakları besin, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Taze fesleğen yemek vücut parçasının işlevini güçlendirebilir . Anksiyete, stres veya depresyon gibi duygusal sorunlardan muzdaripseniz, etkili bir çözüm olarak bir bardak fesleğen çayına ihtiyacınız olacaktır.Saatlerce bilgisayar başında oturmak, kitap okumak göz sağlığını etkileyebilir.Göz sağlığınızı korumak için A vitamini açısından zengin yiyecekler tüketmelisiniz. Fesleğen yaprakları vizyonu artırmaya yardımcı olabilir, çünkü A vitamininin büyük bir kaynağı dır.Ağız sağlığı probleminiz varsa, fesleğen de kullanabilirsiniz. Fesleğen yaprakları ayrıca böbrek taşlarınıda önlemektedir.Sindirim probleminden mustaripseniz, fesleğen kullanmalısınız. Fesleğen çayı içmek, sindirim sisteminizi geliştirecek ve hazımsızlık, kabızlık gibi sorunları önleyebilirsiniz.
 
fesleğenin cilde faydaları
fesleğenin zararları
fesleğen faydaları saraçoğlu
fesleğen nerelerde kullanılır
mor fesleğenin faydaları
fesleğen nasıl kullanılır
fesleğen çayı nasıl yapılır
fesleğen diğer adı

Fesleğen, nane , kekik ve biberiye ailesindendir.fesleğen çeşitli tariflere lezzet katmak için kullanılır, fakat sadece yemeklere lezzet katmıyor genel sağlığımızıda koruyor. Fesleğen bağıklığı güçlendiriyor.Bilimsel çalışmalar fesleğen aşağıdaki yararları göstermektedir:

Antienflamatuvar
Antioksidan
Kanser savaşçısı
Ağrı kesici (analjezik)
Ateş düşürücü (antipiretik)
Diyabet
Karaciğer koruyucu
Kan damarı koruyucusu
Anti-stres çözümü

Fesleğen, antioksidan bakımından zengin uçucu uçucu yağlar içerir.Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek veya önceden var olan enfeksiyonlarla mücadele etmek için doğal bir yol arıyorsanız, fesleğen tüketin. Fesleğen ayırca böcek sokmalarına iyi gelmektedir. Yaz mevsiminde sinlklerden hepimiz şikayetçiyiz. Sineklerden korunmak için mekanınıza fesleğeni dahil edebilirsiniz.Fesleğenin diğer bir besinsel faydası, kemik sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olmasıdır. Fesleğen içinde bulunan K vitamini, kemik büyümesinin desteklenmesinde rol oynayabilir. Kalsiyumun iyi kemik sağlığı için gerekli olduğu yaygın bir bilgidir, ancak K vitamini vücutta kalsiyumu emmek için gerekli bileşiklerden biridir. Bu nedenle, yeterli miktarda K vitamini tüketimi daha güçlü kemikler oluşturur ve osteoporozu geciktirmede yardımcı olabilir.Çalışmalar ayrıca fesleğenin antimikrobiyal ve antiviral özelliklere sahip olabildiğini göstermiştir. Fesleğen yaşlanma karşıtı etkileri olduğunu göstermiştir.Fesleğenin düzenli olarak tüketildiğinde ve bir meyve suyu veya çay olarak içildiğinde kan şekerini düzeltmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.Kuru fesleğen yaprağı ile bir yüz buharı baş ağrısını hafifletebilir. Bazı araştırmalar, fesleğenin kan şekeri ve kan kolesterol düzeylerinin düşmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Ayrıca solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi ettiği belirtiliyor.Fesleğen yaprakları iltihapla savaşmaya yardımcı olur ve hatta iltihaptan kaynaklanan eklem ağrılarını hafifletebilir.
 
Geri
Üst