Fındığın faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Fındığın faydaları nelerdir ?
Kuru yemişlerin en lezzetlisi ve en çok tüketilenidir fındık. . Fındık, vitamin, mineral, protein, lif ve sağlıklı yağ içerir. Fındık, kalori bakımından nispeten yüksektir. Fındığın mükemmel bir besin profili var. Kalorisi yüksek olmasına rağmen, besin maddeleri ve sağlıklı yağlar ile yüklüdür.Fındık ayrıca iyi miktarlarda B6 vitamini, folat, fosfor, potasyum ve çinko içerir. Fındık, proantosiyanidinler, kuersetin ve kaempherol dahil olmak üzere fitopetik kimyasallar içerir. Bu proantosiyanidinler flavonoidler olarak adlandırılan bir gruba aittir. Flavonoidler beyin sağlığını destekleyebilir, dolaşımı iyileştirebilir ve alerjilerle ilişkili semptomları azaltabilir.Fındık ayrıca çikolata, bisküvi, şekerleme ürünleri, tatlılar, hamur işleri ve dondurmalarda ve yemek ve salatalarda birinci sınıf bir madde olarak kullanılmaktadır. Fındığın sağlımıza olan faydalarını detaylı olarak makelemiz de ele aldık. Daha fazla bilgi edinmek için, makalemizi okumaya devam edin..






fındık faydaları.jpg






Fındık, folat dahil olmak üzere B vitaminlerine ek olarak yüksek miktarda E vitamini içerir. Sağlıklı cilt, saç ve tırnakların korunmasında E vitamini önemlidir. B vitaminleri, uygun hücre ve enerji metabolizmasında önemlidir. Fındık ayrıca zengin bir potasyum, kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır. Mineraller, sağlıklı bir tansiyonu düzenlemek de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı sağlar. Fındık, vücudun çeşitli hastalıklardan korunma kabiliyetine sahiptir. Fındık, kalp sağlığını korur, diyabeti yönetir, beyin sağlığını destekler , kanseri önler, kilo kaybına yardımcı olur, nöral hasarı önler, kemik sağlığına katkıda bulunur, cilt içinde sayısız faydası vardır..





Besin değeri


Fındık, vücutta rejeneratif işlevlerini yerine getirmesine ve kas sağlığını koruya bilmesine yardımcı olan yüksek oranda iyi yağ ve protein içeren, besin açısından zengindir.

Diyet lifi 9.7 g

Protein 15g

Yağ 60.75g

Karbonhidratlar 16.70mg

Kalsiyum 114.0 mg

Demir 4.70 mg

Vitamin B6 0.563 mg

E Vitamini 15.03mg

K vitamini 14.2mcg

Bakır 1.725mg

Magnezyum 163.00mg

Manganez 6.175 mg

Fosfor 290.00mg

Potasyum 680.00mg

Selenium 2.4mcg

Çinko 2.45mg


Bu besinlerin yanı sıra fındık da mükemmel bir antioksidan ve lutein ve zeaksantin gibi bitki bazlı kimyasal bileşikler kaynağıdır.Fındık yağı, iyi bilinen bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek, anemi riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.Fındık, kanserli hücrelerin gelişmesine yol açan faktörleri ortadan kaldırır. Fındıkta bulunan bir bileşik olan beta-sitosterol, meme ve prostat kanseri riskini azaltır. Birçok çalışma, fındıkların mesane kanseri riskini yarıya indiren bir tip E vitamini olan alfa-tokoferol içerdiği sonucuna varmıştır. Kötü kolesterol, diyabet gibi diğer birçok kronik hastalıktan sorumludur . Fındık, vücudun düzenli olarak gerçekleştirdiği rejeneratif süreçlerden sorumlu olan iyi yağlar ve amino asitlerde yüksektir. Kardiyovasküler sistem, HDL kolesterolünden ve fındıklarda bulunan antioksidanlardan büyük ölçüde faydalanır, kardiyovasküler sistemdeki inflamasyonu ve düşük oksidatif stresi sakinleştirir.


Magnezyum, fosfor ve potasyum diyabetin önlenmesi ile ilişkili minerallerdir. Fındık, bu minerallerin iyi bir kombinasyonunu sağlar, bu da diyabet hastası olan herkes için faydalıdır. Fındık, lezzetli bir antioksidan kaynağıdır; Akciğer, meme ve prostat kanseri riskini azaltır.Fındık, tiamin, selenyum açısından zengindir ; lutein ve zeaksantin, güçlü bir antioksidan olan güçlü bir bağışıklığa yardımcı olabilir .Obezite, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve genel sağlık için sağlıklı bir kiloyu korumayı gerektirir. Fındık aşırı yağlar ve diyet lifleri bakımından yüksektir. Fındık mükemmel bir folat kaynağıdır, özellikle gebe kadınlar çin faydalıdır.Kemik yoğunluğu kaybı, artrit ve eklem ağrısı gibi ciddi inflamatuar hastalıklara yol açabilir . Fındık, yaşlandıkça kemik yoğunluğunu sağlam tutan temel mineraller olan kalsiyum, potasyum , magnezyum ve fosforda yüksektir . Manganez, daha güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olur ve ayrıca kadınlarda osteoporozun başlamasını önler.


B6 vitamini, amino asitlerin düzgün çalışması için gerekli bir vitamindir. Bu asitler, sırayla, sinir sisteminin sağlığını korumak için düzenleyici bir rol oynarlar. B6 vitamini eksikliğinin, sinir sisteminin optimal işleyişi için gerekli olan miyelin senteziyle engellendiği bilinmektedir. Epinefrin, melatonin ve serotonin dahil olmak üzere çeşitli nörotransmiterlerin doğru üretimi için B6 vitamini de gereklidir.Fındık, omega 3 yağ asitleri ile birlikte iyi bir alfa-linolenik asit dozu içerir . B Vitaminleri ile birlikte bu unsurlar, anksiyete, stres, depresyon ve hatta şizofreni gibi çeşitli psikolojik durumların önlenmesinde ve hafifletilmesinde etkili bir rol oynar. Bu elemanlar ayrıca belleğinizi geliştirir ve serotonin gibi nörotransmitterlerin sentezinde önemli bir rol oynar.


Fındık, diyet lifi , vitaminler ve mineraller açısından zengindir ve pek çok sağlığı teşvik eden fitokimyasallarla doludur. Hepsi birlikte, hastalıklardan ve kanserlerden korunmaya yardımcı olurlar.Fındıkların kalp hastalıklarına karşı savaştığı bilinmektedir; İçlerinde çeşitli vitamin ve minerallerin varlığı sayesinde. LDL kolesterolü (sağlıksız) azaltmaya ve HDL kolesterolü (sağlıklı) arttırmaya yardımcı olan çok miktarda lif ve tekli doymamış yağ asidi içerirler. Fındıkta bulunan bir vitamin olan tiamin, karbonhidratları vücudun çalışması için kullandığı enerjinin kaynağı olan glikoza dönüştürür. Fındık , vücuda giren ve çıkan kalsiyum miktarını düzenlemede önemli bir rol oynayan mükemmel bir magnezyum kaynağıdır . Vücutta yeterli miktarda kalsiyum bulunması kas kasılmasını arttırır ve kasların ihtiyaç duyulmadığında dinlenmesini sağlar. Bu ayrıca kas gerginliğini, krampları, ağrıları, spazmlarını ve yorgunluğunu da önler.



Fındıklarda bulunan E vitamini güçlü miktarı, cildin ve saç sağlığının korunmasına yardımcı olur. E vitamini, cildi ve saçı ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korur, cilt kanseri ve koyu lekeler riskini azaltır. Fındık, beynin keskin kalmasına yardımcı olan ve bilişsel işlevi geliştiren vitamin E, folat, tiamin ve yağ asitleri bakımından zengindir.Fındık yağı vücudun kollajen üretimini hızlandırabilir - organları, kemikleri ve tendon tendonlarını bir arada tutan önemli bir protein. Sadece bu değil, kolajen de cildinize elastikiyetini ve yapısını verir.Fındık yağı cildin nemlendirilmesinde çok etkilidir. Yüksek miktarda E vitamini ve yağ asitleri cildinizin dış katmanlarındaki hidrasyonun artmasına yardımcı olur. Cildinizi iyice nemlendirerek cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olur. Bu, cildinizin sağlam, sağlıklı ve esnek görünmesini sağlar.E vitamini açısından zengin yağların bir başka potansiyel faydaları, yara izleri üzerindeki etkileridir. Vitaminlerin yara izlerinin görünümünü azaltma üzerindeki etkilerine dair birçok çalışma yapılmıştır



Hipertansiyondan sorumlu başlıca nedenlerden biri mineral eksikliğidir. Kuruyemiş, genel olarak, bu besinler açısından son derece zengindir. Özellikle fındık, bakır ve manganezin en iyi kaynaklarından biridir.Mineraller ve E vitamini dolaşımı iyileştirir ve hem tansiyonu hem de iltihabı azaltır. Bu nedenle, düzenli olarak fındık tüketmek kalp hastalığını önlemek için etkili bir yöntemdir . Fındık, iyi kalp sağlığı için gerekli olan doymamış yağların iyi kaynağıdır. Özel bir doymamış yağ oleik asit, kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü artırır.Alfa-tokoferol tip E vitamini içeren fındık, mesane kanseri riskini önler. Dahası, fındıklarda bulunan zengin manganez miktarı, vücudu kansere karşı korur.Demir, kırmızı kan hücreleri tarafından oksijenin emilmesinde büyük rol oynar, daha sonra vücudun geri kalanına gider. Bir avuç dolusu fındık yiyerek demir eksikliğini giderebilirsiniz. Proteinle dolu fındıklar kaslarınızı besler. Magnezyum sağlık kemiklerinin oluşturulmasında anahtardır ve neyse ki fındık magnezyum açısından çok zengindir. Bu özellikle osteoporoz riski olan yaşlı kadınlar için önemlidir.Fındıklardaki B6 Vitamini beyindeki bu kimyasal bağlantıları zenginleştirir.Antioksidanlar genel sağlıkta çok önemli bir rol oynar. Serbest radikaller, hücrelerin düzgün bir şekilde oksijenlenmesini ve sonuçta hastalık meydana gelmesini önler. Serbest radikallerin birikimi, vücutta domino etkisi yaratır, diğer hücreleri enfekte eder ve ciddi hastalıklara yol açar.Fındık çok miktarda yağ içerir, ancak bu yağ tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.Fındık, mükemmel bir manganez kaynağı, çok iyi bir bakır kaynağı ve iyi bir magnezyum ve demir kaynağıdır. Ayrıca daha az miktarda diğer mineraller içerirler. Ek olarak, fındıklar büyük bir E vitamini kaynağı ve iyi bir B6 vitamini, folat ve tiamin kaynağıdır. Önemli miktarda lif ve protein içerirler. Her gün bir avuç fındık tüketerek genel sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
 
çiğ fındığın faydaları nelerdir
kavrulmuş fındığın faydaları
taze fındığın faydaları
fındığın beyne faydaları
yaş fındığın faydaları
kavrulmuş fındığın zararları
çiğ fındık faydaları
kavrulmuş fındığın faydaları nelerdir


Fındık çok faydalı bir besindir. Faydalı olmasının yanında çokta lezzetlidir. Günde bir avuç fındık tüketimi kalp ve genel sağlığı korur. Erkeklerde sperm sayısını artırır. Böbrek taşları ve kum sıka karşılaştığımız sağlık sorunlarındandır. Kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilir. Fındık böbreklerdeki kumu taşı ağrısız bir şekilde düşümenize yardımcı olur. E, A, C vitaminleri bakımından zengin olan fındık saç sağlığından cilt sağlığına kadar bir fayda sunar. Ayrıca doğurganlığı artırıyor içerdiği vitaminler sayesinde yaşlanmayıdageciktiriyor.
 
Geri
Üst