Fındığın faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Fındığın faydaları nelerdir?
Karadeniz bölgesin de yetişen fındık ılıman iklimin bir üyesidir. Fındık sert kabuklu , fındık ağacı meyvesidir. Ülkemizde çok sevilerek tüketilir. fFndık çok yönlü bir besindir. Çiğ ve kavrulmuş olarak tüketilebilir. Gıda sanayisinin de olmazsa olmazıdır. Bir çok bisküvi ve çikolatalarda kullanılır. Hanımlar da genelde kurabiye yada tatlı sülemelerinde, tatlı harçlarında fındık kullanmaktadır. Fındığın sayısız faydası vardır. Bu makalemizde fındığın faydalarına tüm detayları ile değiniyoruz.


fındığın faydaları.jpg



Fındık folat bakımın dan çok zengindir. Folat gebe kadınlar için oldukça yararlıdır. Bebeklerde megaloblastik anemi ve sinirsel bozuklukları önlemeye yardımcı olur. Fındık yağı E vitamini için iyi bilinen bir kaynaktır. E vitamini, anemi riskini azaltmak için kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önler. Doğru kan dolaşımı, ateş, soğuk algınlığı ve diğer hastalıklardan korur bağışıklık sistemini güçlendirir.Güçlü bir antioksidan olan fındık, vejetaryenler için, özellikle kilo kaybı yolculuğunuzdaysanız, ideal bir protein kaynağıdır.

Saçları Güçlendirir:

Günlük saç bakım rejiminde bu fındıktan elde edilen yağı kullanabilirsiniz . Kafa derisi ve saç üzerine bir miktar fındık yağı uygulayın ve birkaç dakika boyunca masaj yapın. İsterseniz bir gece bırakın ve ertesi günü yıkayın. Hafif bir şampuan kullanabilirsiniz. Bu saçı köklerinden güçlendirilmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca saçınız çok kuruysa fındık yağını saçlarınıza tatbik edebilirsiniz.



Fındık kansere iyimi geliyor ?
Fındığın kanserli hücrelerin gelişimine neden olan faktörleri ortadan kaldırdığı düşünülmektedir. Vücuttaki kötü niyetli hücreleri yok eder ve kanser olasılığını önler. Fındıkta bulunan bir bileşik olan beta-sitosterol meme ve prostat kanseri riskini azaltır. Birkaç çalışma fındığın, mesane kanseri riskini yarı yarıya azalttığını ortaya koymuştur.

Fındık ve kalp sağlığı

Fındık, kalp için son derece yararlı olan doymamış yağlardan zengintir. Fındık kötü kolestrolü düşürür ve kanda iyi kolestrol yükseltir. Düzenli fındık tüketimi kolesterolü% 27 oranında düşürür. Çalışmalar , fındık yemenin arteryel duvarlara yapışan kötü kolesterolün oksidasyonunu azalttığını, kan damarlarındaki tıkanıklıklara iyi geldiğini göstermiştir.Bir araştırmaya göre, düzenli olarak fındık tüketen insanlar kalp krizi riskinin % 50 ye düştüğünü göstermektedir.

Fındık ve kaslar

Daha önce de belirtildiği gibi magnezyum, vücut hücrelerine ve vücudumuzdan kalsiyum seviyesinin sağlıklı bir şekilde taşınması için hayati bir rol oynamaktadır. Böylece, kaslarda aşırı stres oluşumunu önleyerek, kas kasılmalarına yardımcı olur. Bu da, kas gerginliğini azaltır ve kas yorgunluğunu, spazmı, krampları ve ağrıyı engeller ve önler. Magnezyum, vücuda giren ve çıkan kalsiyum miktarının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.Doğru miktarda kalsiyum kas kontraksiyonu oluşturur. Yüksek magnezyum seviyeleri aynı zamanda kas gücünü artırmaya yardımcı olur.

Fındık ve kemik sağlığı

Fındık da manganez açısından zengindir, bu mineraller kemiklerin büyümesi ve kuvveti için gereklidir. Fındıktaki magnezyum, iskelet sisteminin yapısını ve mukavemetini oluşturmak için çok yararlı olabilir. Kemik mineral yoğunluğunu arttırır ve osteoporoz ile savaşmaktadır

Cildinizi Nemlendirir

Fındıkta, yukarıda belirtildiği gibi, E vitamini miktarıda bulunur . Bu E vitamini, cildin nemlendirici ve hidrasyonuna yardımcı olur. Böylece, cildin yumuşak ve pürüzsüz kalmasını sağlar. Cildiniz hiç görünmediği kadar fındık sayesinde parlak olucaktır. Aynı zamanda iki güçlü antioksidan olan A ve C vitamini içerir. Bu vitaminlerin sinerjik etkisi, cildinizdeki ince çizgilerin ve kırışıklıkların başlamasını engeller ve böylece yaşlanan belirtilerin erken başlamasını geciktirir.



Sinir Sistemi:

Fındık, elektrik sinyallerinin hızını ve verimliliğini arttıran ve sinir sisteminin düzgün şekilde çalışmasını sağlayan, sinirin kılıfı olan miyelinin yaratılması için gerekli olan B6 vitamini bakımından zengindir. B6 vitamini, amino asitlerin düzgün işleyişi için gerekli olan bir vitamindir. Bu asitler sinir sisteminin sağlığının korunmasında düzenleyici bir rol oynamaktadır.

Sindirim Sistemi Sağlığı:

Fındıktaki manganez, yağ asitleri ve kolesterol sentezinde bir katalizör görevi görür. Ayrıca, protein ve karbonhidrat metabolizmasını kolaylaştırır. Fındıktaki yüksek lif içeriği, sindirim sistemindeki düzenli yiyecek ve atık hareketini teşvik eder. Sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli kimyasalları ve mikroorganizmaları dengeler. Yüksek miktarlarda lif tüketimi, sizi tok tutarak kilo vermeye yardımcı olur.


Fındık, insan vücudunun sağlığı ve gelişimi için son derece hayati önem taşıyan çeşitli besin içerir. Fındık, protein, karbonhidrat, beta-sitosterol, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir.Kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi minerallerin zengin bir kaynağıdır. Fındık omega 3 yağ asitleri ile birlikte iyi bir dozda alfa-linolenik asit içerir . Bu elementler B Vitaminleri ile birlikte, anksiyete, stres, depresyon ve şizofreni gibi çeşitli psikolojik durumların önlenmesinde ve hafifletilmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Bu elementler aynı zamanda hafızanızı arttırır ve serotonin gibi nörotransmitterlerin sentezinde önemli bir rol oynamaktadır.

Fındık, magnezyum , E vitamini, kalsiyum ve diğer besin maddelerinden zengin . Bu elementlerin krampları hafifletirken menstruasyon döngüsünü daha iyi bir şekilde izlemenize yardımcı olması için olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir.Yani adet sancısı olanlar bol miktarda fındık tüketmelidir.
 
Fındık bir çok vitamin ve minerali bünyesinde barındırmaktadır. Bundan dolayı insan sağlığı üzerinde çok etkin faydaları vardır. sağlığın ötesinde cilt ve saç sağlığında da etkilidir. Fındk yağı erken yaşlanmayı önler, saçlarınızı kökten uca besler. Hem fındık hemde yağı harika bir besindir.Annenin ve bebek sağlığının korunması için gebelik sırasında uygun beslenme önemlidir. Ve fındık demir ve kalsiyum dahil olmak üzere sağlıklı bir gebelik için gerekli olan çeşitli besin öğelerine sahiptir. Folat bebeklerin büyümesine katkıda bulunan önemli bir elementtir .

Sadece 30 gram fındık, bu esansiyel elementin önerilen günlük değerinin% 17sini karşılayacaktır.Günümüzde bir çok kadın adet sancısından müzdariptir . Fındık adet sancılarınada iyi gelmektedir. Fındık, genellikle diyabet kuşatması altındakiler için, doktorlar tarafından sağlıklı bir atıştırmalık olarak önerilir. Kötü kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterol seviyesini arttırır. Böylece, sizi yüksek şeker ve yüksek kolesterol ile tetiklenen sağlık durumlarının riskinden koruyabilir. Fındık sayısız besin maddesi ile sıkı doludur. Fındığın potansiyel sağlık faydalarını okudunuz ve artık beslenmenizde önemli bir yerin olduğunu anladınız. Yalnız her şeyin fazlası zararlıdır. Çok aşırı fındık tüketmeniz kilo almanıza neden olabilir ..
 
Geri
Üst