Foça da nereye gidilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Foça da nereye gidilir ?
İzmirin en şirin ilçelerin den biri eski foça.Doğal yapısının bozulmaması itibari ile insanların akın akın geldiği temiz ve bol oksijenini soluduğu eski foça ,izmir körfezinin kuzeyin de yer alan engebeli düzlüklere sahiptir.Eski foçanın ekonomisi turizm,tarım ve balıkçılıktır.Tarım ürünlerinin başın da zeytin,üzüm,pamuk,tütün dür.Eski foça görülmeye değer bir ilçedir.Eski foça hakkında bilgilerimizi vermeye devam edicez öncesi FOÇA'da Gezilecek Görülecek Yerler adlı konumuzu da incelemenizi öneriyoruz.



İzmire 70 km mesafede olan foça deniz kıyısında volkanik tepeler arasında kurulmuştur.Doğal yapısının hiç bozulmaması sit alanı olmasından kaynaklanıyor.Tarihi eserler bakımndan zengin olan foça tabii güzellikleriyle cezbediyor.Foçaya bir gelen kesinlikle burayı unutmayıp tekrar geliyor diyebiliriz.Foçada gezilicek görülücek yerler çok.Tarihi antik tiyatrosu,adaları, yel değirmenleri,çandarlı körfezi, siren kayalıkları,tapınakları,su kemerleri görülmeye değer yerler.Buralara gitmesiniz bile doğası ile başbaşa kalmak sizi büyüleyecektir.Foçaya geldiğiniz zaman mutlaka balık yemelisiniz.Ege mutfağına ait mezeler eşliğinde nefis balıkları tattığınızda bu lezzetleri bir daha unutamayacaksınız.Gezdiniz yediniz içtiniz sıra dinlenmeye geldi.Denize sıfır çok şirin otel ve pansiyonlarda konaklayabilirsiniz.Kafanızı dinlemeye ihtiyacınız var ve doğa ile iç içe bir yer arıyorsanız mutlaka eski foçayı ziyaret etmelisiniz.Eski foçada gezilecek yerler ve konumu hakkındaki tüm bilgileri yazımızın devamın da bulabilirsiniz.




eski foça.jpg






GENEL BİLGİLER



İzmir’e 70 km. Mesafededir. İzmir-Çanakkale karayolu’nun 39. kilometresinden Eski Foça’ya döndükten sonra 26 km.lik yol izlenerek Eski Foça'ya ulaşılır.İzmir ile Eski Foça arasında ortalama yarım saatte bir karşılıklı olarak otobüs seferleri düzenlenmesi dışında Foça’ya ulaşımı sağlayacak toplu taşım yolları ve alternatifleri bulunmaktadır. İzmir-Çanakkale karayolu’nun 39. Kilometresinden Foça’ya döndükten sonra 26 km.lik yol izlenerek Foça'ya ulaşılır. İzban’ın faaliyete geçmesiyle Foça’ya ulaşmak şimdi daha kolay olmuştur. İzmir-Aliağa arasındaki Hatundere istasyonunda trenden inildiği takdirde, “aktarma” denilen belediye otobüsleriyle Foça’ya ulaşılmaktadır; Biçerova’da trenden inildiğinde ise yine “aktarma” otobüsleri ile Yeni Foça’ya ulaşmak mümkündür.

Ayrıca, İzmir Otogarından Foça ve Yeni Foça'ya, Foça'dan (Foça Birlik Turizm ve S.S. Foça Koop.), Yeni Foça'dan (Yeni Foça Birlik Turizm) araçları ile karşılıklı olarak ulaşım sağlanmaktadır.

Foça’dan plajlara (Hanedan koyuna kadar) yaz aylarında 10 dakikada bir, kış aylarında her saat başı minibüsler çalışmaktadır.

Foça’nın yakın çevredeki turistik merkezlere olan uzaklığı ise şöyledir;

Foça-Havaalanı 85 km.
Foça-Bergama 90 km
Foça-Selçuk 140 km
Foça-Çeşme 152 km
Foça-Ayvalık 133 km
Foça-Pamukkale 303 km
Foça-Çanakkale 317 km

YAŞAM

İzmir iline bağlı 30 ilçe merkezinden biridir. İlçeyi doğuda Menemen kuzeyde Çandarlı, batıda Ege Denizi, güneyde İzmir Körfezi çevreler. Yüzölçümü 228 km2'dir.

Yeni Foça, Bağarası, Gerenköy, Yeni Bağarası, Ilıpınar, Yeniköy ve Kozbeyli, Kocamehmetler Foçamızın mahalleleridir.

İzmir ili içinde en az yağış alan ilçelerden biridir. Hemen her mevsim poyraz ve batı rüzgarları eser. Temmuz ve Ağustos en sıcak aylardır. Sıcaklığın 35 dereceyi aştığı olur.
Foça içinde turizm ve balıkçılık, mahallelerinde ise tarım ve hayvancılık genel geçim kaynağıdır.

Okuma - yazma oranı % 90'ın üzerindedir. İlköğretim okulları, Lise, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi vardır. Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi’de eğitim ordusuna katılmıştır.

T.C. BAŞBAKANLIK Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü'nce, 2014 itibariyle açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre;
Foça Toplam Nüfusu: 30.000 ' dir.

EKONOMİ

Foça tarihsel gelişim sürecinde tarımsal ürünlerin üretilip, bir kısmının da dış ülkelere satıldığı bir ekonomik yapıya sahipken cumhuriyetle birlikte bu özelliğini yitirmiştir. Foça altmışlı yıllardan itibaren önem kazanmaya başlayan turizm ile ekonomik açıdan canlanmaya ve yeni bir yapılanmaya başlamıştır.

Foça’nın ekonomik yaşamında tarımsal üretim, zeytincilik ve balıkçılık önemli yer tutmaktadır. Son yıllarda Foça Karası üzümünün yeniden üretilmesi çalışmaları başarılı olmuş ve yeni bir ekonomik değer olarak tarımsal üretime kazandırılmıştır.

Mahallelerde tarım ve hayvancılık, Foça'da ise turizm ve balıkçılık en önemli geçim kaynağıdır. Kıyı boyunca çok sayıda pansiyon, tatil sitesi, kamping, otel ve tatil köyü açılmıştır. Ayrıca yoğun olarak ikinci konut yerleşimi vardır. İzmir ve Manisa’nın sayfiye yeri haline gelmiştir. Foça'nın; günübirlik, haftasonu nüfusu da artmaktadır. Bu nedenle günübirlik tesisler giderek önem kazanmıştır.Bazı kentsel hizmetler Menemen ve Aliağa’dan sağlanmaktadır. Bu nedenle Foça’da imalat ve küçük sanayi fazla gelişememiştir. Ticaret ise nüfusun çeşitliliği ve büyüklüğü ile doğru orantılı olarak gelişmektedir. Yerli halkın ihtiyaçlarını karşılayan ticarethanelerin yanında günübirlikçilere, asker ve asker ailelerine, yazlıkçılara yönelik perakende ticaret artmaktadır.

Foça ile Yeni Foça arasındaki sahil yolunun etrafında turizme yönelik konaklama tesisleri yoğun olarak faaliyet göstermektedir.

Ayrıca hayvancılık da ilçede önemli bir geçim kaynağıdır. 10 adet Tavuk Çiftliği , 2 adet Hindi Çiftliği, 26 adet büyük ve orta ölçekli büyükbaş hayvan çiftliği bulunmaktadır.

İlçe ekonomisinin diğer bir faaliyeti de balıkçılıktır. Yaklaşık üç yüz aile geçimini balıkçılıktan sağlamaktadır. İlçemizde, 40 adet Trol gemisi, 10 adet Gezi teknesi, 192 adet Balıkçı teknesi, 200 adet Ticari ve Özel tekne bulunmaktadır.

Foça’daki rıhtım, 250 yat ve tekne ve Yeni Foça’daki rıhtım, 80 yat ve tekne kapasitelidir. İlçede 5 adet “Çekek ve Bakım Yeri” olup, 400 adet tekneye bakım yapılabilmektedir.


Foça'da Nereye Gidilir?

Şeytan Hamamları’nı görebilirsiniz. M.Ö 5. yy. da kaya içine oyulan aile mezarının bir koridoru. Koridorun sonunda iki mezar odası var. Pers Anıt Mezarları ziyaret edebilirsiniz. Foça'ya 7 km uzaklıkta ama görmeye değer eserler. Anadolu'nun en eski tiyatrosu da Foça'da.

Foça’nın birbirinden mavi keşfedilmemiş koylarını keşfetmek isteyenler tekne turuyla koyları gezebilirler. İsterseniz irili ufaklı adalara da gidebilir, hatta bazı adalarda denize girebilirsiniz.


Yel Değirmenleri’ni görebilirsiniz. 40 yıl önce aktif halde olan yel değirmenlerinden bugün yalnızca iki tane var. Eskiden bu değirmenleri Türkler ve Yunanlar tahılları öğütmek için kullanıyorlarmış.


Fatih Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. Kilise olarak inşa edilen bina Fatih Sultan Mehmet döneminde camiye dönüştürülmüş. Avlusuna bir taş minare ve medrese mevcut.
Osmanlı Mezarlığı’na gidebilirsiniz. Fatih Sultan Mehmet döneminden kalma mezarlık bugün de kullanılıyor. Aralarında 1059 yılına ait mezarlara rastlamak bile mümkün.


Yunan Mezarlığı’nı da görmelisiniz. Maşatlık mevkiindeki bu mezarlığın Yunan prensiyle prensesine ait olduğu söyleniyor.


Frigya Tepesi’ne gidebilirsiniz. Romantik bir gün batımı seyri için Foça’nın en güzel tepesi sizleri bekliyor.


Siren Kayalıkları’na da gitmeden dönmeyin. Homeros’un ünlü Odeyssea’sına konu olan kayalıklar, dalgaların ve rüzgârların aşındırması sonucu oluşmuş. Foça yakınlarında yerleşim olmayan bu küçük adalar genellikle Siren Kayalıkları olarak biliniyor. Burada denize girmek yasak, sebebi de doğal yaşamı bozmamak. Çünkü burası ünlü fok balıklarının da yaşam alanı aynı zamanda.


Foça Su Kemeri. Ortaçağ’da Foça’nın su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen su kemeri bugün hala varlığını korumakta. Foça Antik Tiyatrosu’nu gezebilirsiniz.
 
Foça çok güzel bir yer... İki kere gidip kalma fırsatımız oldu(sağolsun beyzamın da misafirperverliğini es geçmemek lazım) küçük şirin bir yer foça ve gittiğiniz de mutlaka sahilde ki balıkçılardan balık yemenizi tavsiye ederim. İnanılmaz lezzetli ve taze balıklar ve yanında ki mezeleri unutamıyorum:D:D Çevre köylerden biri olan kozbeyliye uğrayıp Şakirin dibek kahvesini ve dalyan köfte yemeden dönmemenizi tavsiye ederim. Zaten Foça ya çok fazla uzaklıkta değil kozbeyli... İnanılmaz bir doğa, alabildiğince yeşil ve mavinin kucaklaşmasını foçadan izleyebilirsiniz yaz ayların da gittiğiniz de ise tekne turlarına katılarak civarda ki müthiş manzara ve adaları da görmüş olacaksınız.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst