Fosfor nedir ? Fosforun faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Fosfor nedir ? Fosforun faydaları nelerdir ?
Kalsiyum, magnezyum ve fosfor vücudunuzun ihtiyaç duyduğu başlıca minerallerdir. Bir mineral, diyetinizin bir parçası olması gereken doğal olarak oluşan bir elementtir. Minerallerin çoğu vücutta ve hücreler içinde sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Kalsiyum, magnezyum ve fosforun sağlık yararları sıvı dengesinin çok ötesine uzanır. Fosfor yaşam için önemlidir. Fosfatlar, tüm hücre zarlarını oluşturan DNA, RNA, ATP ve fosfolipitlerin bir bileşenidir . Fosfor, endokrin bezleri ile etkileşir ve hormonların üretimini ve salınmasını kontrol etmeye yardımcı olur.Fosfor, insan vücudundaki ikinci en bol elementtir. Makalemizin devamında fosforun sayısız faydalarına ulaşabilirsiniz.


fosfor.jpg






KALSİYUM



Kalsiyum vücuttaki en bol mineraldir. Kalp atışlarınızı düzenlemeye yardımcı olmanın yanı sıra, kalsiyum kemiklerinizin yapı taşıdır. Yaşlandıkça, kemik mineral yoğunluğu azalır, bu da sizi kırılma riskine sokabilir. Kemik mineral yoğunluğu yeterince azalırsa, osteoporoz olarak bilinen bir hastalık geliştirebilirsiniz. Yeterli kalsiyumun aşırı kemik kaybını önleyebildiği veya geciktirebileceği için, önerilen günlük kalsiyum miktarını her gün karşılamalısınız.



MAGNEZYUM



Vücut için büyük dozlarda magnezyum gerekli değildir, ancak bazı temel vücut fonksiyonları ile yardımcı olur. Magnezyum, aktivite sırasında kas gevşemesine yardımcı olur. Aynı zamanda belirli proteinleri ve enerjiyi üretmeye de yardımcı olur. Ayrıca vücudunuzun birçok önemli enzim oluşturmasına yardımcı olur. Enzimler önemlidir, çünkü bunlar hormon salgılanmasına ve vücuttaki fonksiyonların çalışmasına öncülük eder.



FOSFOR



Fosfor vücuttaki en bol ikinci mineraldir. Hem DNA hem de RNA fosfor içerir, bu da büyümeyi ve hücresel reprodüksiyon için önemli kılar.Fosforun sağlığa faydaları arasında kemik büyümesinin desteklenmesi, sağlıklı sindirime yardımcı olması, vücuttan toksinlerin giderilmesi, yorgunluk ve halsizlik ile mücadele edilmesi, artrit ve osteoporozun önlenmesi ve sağlıklı bir beyin fonksiyonunun sağlanması yer alır.



Protein açısından zengin, fosfor açısından zengin gıdalar: et , fındık , bakliyat, tohum , yumurta , fıstık ezmesi , ton balığıtam tahıllar, sarımsak , patates , brokoli , kuru meyveler ve süt ürünleridir.Gıdalarda bulunan antioksidanlar ile birlikte mineraller ve vitaminler, düzenli olarak insan vücudu tarafından gereklidir. Mineraller vücudu güçlendirir ve sağlıklı kemik yapılarını korur ve sağlıklı kemik yapılarını destekler.



Fosfor, vücudun vücut hücreleri ve dokularının onarımı ve büyümesi için kullandığı bir mineraldir. Fosfor, hemen hemen tüm vücut hücrelerinin ve dokularının önemli bir parçasıdır ve dişlerde ve kemiklerde % 85 lik bir konsantrasyona sahiptir.Fosfor ayrıca, vücut tarafından pH regülasyonu ve enerji üretimi de dahil olmak üzere birçok biyokimyasal işlemi gerçekleştirmek için kullanılır.




Sindirim yoluyla fosfor emilimi, vücuttaki enerji üretiminden sorumludur. Hazımsızlığı giderir ve aynı zamanda kabızlığı giderir.Böbrekleri sağlıklı tutmaya yardımcı olur, toksinleri çıkarır ve böbreklerdeki zararlı kimyasal ve metallerin birikmesini ortadan kaldırır. Ciddi iltihaplanmayı önleyen vücuttaki ürik asidi dengelemeye yardımcı olur. Vücudu birçok kronik hastalıktan koruyan karaciğer ve böbrekleri detoksifiye eder. Fosfor eksikliği eksiklik yorgunluğa ve kas ağrısına neden olabilir. Artrit ve osteoporoz, yaşlanma, menopoz veya vücuttaki besin eksikliğinden kaynaklanan ciddi durumlardır. Fosfor, bir mineral olan, kemiklerinizi güçlendirir ve inflamasyonu azaltarak , çeşitli kronik hastalıkları önler. Eklemlerde eklem ağrısı veya yanma hissi yaşıyorsanız, diyetinize fosfor takviyeleri ekleyin.




Minerallerin ve vitaminlerin kaybı, beynin bilişsel yetenekleri üzerinde uzun süreli etkilere sahip olabilir. Fosfor, vücudun büyümesini ve gelişmesini desteklediğinden, beyin hücrelerinde de gelişmeyi destekler.Hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme ile ilişkili hormonları etkili bir şekilde düzenler ve herhangi bir disfonksiyonu ortadan kaldırır. Fosfor, endokrin bezleri ile etkileşir ve hormonların kan akışına aşırı salınımını önler. Çevresel hasar ve kötü beslenme alışkanlıkları, hücresel sağlığınıza zarar verebilir.Fosfor, vücudun hücresel düzeyde kendini tamir etmesine yardımcı olan bir mineraldir. Hücre onarımı için gerekli protein formlarının oluşturulmasına yardımcı olur .

Fosfor, insan vücudunda etkili sindirimin kolaylaştırılmasında önemli bir rol oynar. Riboflavin ve niasinin sindirimini etkili bir şekilde uyararak bunu yapar . Fosfor , böbrekleri sağlıklı tutmak için önemli bir rol oynar. Fosfor, vücuttan atılan tüm sıvıların ve materyallerin sağlıklı dengesini teşvik eder, böylece tüm vücudun sağlıklı ve toksinsiz kalmasına yardımcı olur.Fosfor, vücuttaki hücrelerin çoğunun çekirdeğinde bulunan DNA yapısında çok önemli bir elementtir . Bu nedenle, hamilelik sırasında çok önemli bir mineraldir. Vücudumuzdaki yüzlerce hormon, tüm sağlık sorunlarımızda son derece önemli roller oynamaktadır ve fosfor bu kontrol sisteminin vazgeçilmez bir parçasıdır.Fosfor , farklı besin maddelerinin metabolizmasını hızlandırarak enerji ekstraksiyonu sürecine yardımcı olur .
 
Fosforun yaşam için gerekli bir element olduğunu biliyor musunuz? Kalsiyum, demir, A vitamini, C vb. Duymuşsunuzdur. Fosfor, P sembolü ve atom numarası 15 (1) ile önemli bir kimyasal elementtir . .Fosfor yaşam için önemlidir. Fosfor, tüm hücre zarlarını oluşturan DNA, RNA, ATP ve fosfolipitlerin bir bileşenidir . Kemikler ve dişler için maksimum miktarda fosfor gerektiğinden, yeterli fosfor aldığınızdan emin olmalısınız. Kemikleri ve dişleri güçlü ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Büyüme hormonu için ergenlik döneminde en fazla mineral gereklidir. Kadınlar da hamilelik ve menopoz dönemlerinde hayati öneme sahiptir. Protein açısından zengin gıdaların çoğu da iyi bir fosfor kaynağıdır. Tavsiye edilen fosfor miktarının tüketilmesi, uygun sinir ve kas fonksiyonlarının sağlanmasına yardımcı olacaktır.Diyetiniz yeterli miktarda kalsiyum ve protein içerdiğinde, muhtemelen yeterince fosforunuz olur. Diyetinizde ihtiyaç duyduğunuz fosfor miktarı yaşınıza bağlıdır.Diyetinize fosforu dahil ederek genel sağlığınıza olumlu yönde katkıda bulunabilirsiniz.
 
Vücut tarafından kemik ve diş oluşumu için fosfor gereklidir. Kalsiyum tek başına güçlü kemikler ve dokular oluşturamaz. Fosfor, riboflavin ve niasinin uygun sindirimini sağlar, sinir uyarılarının iletilmesine yardımcı olur, böbreklerinizin atıkları etkili bir şekilde dışarı atmasına yardımcı olur, dengeli ve bol enerji verir, üremeye yardımcı olan proteinleri oluşturur ve kanseri engellemeye yardımcı olabilir. Fosfor, enerjinin yaratılmasına ve yönetilmesine yardımcı olan, protein, yağ ve karbonhidratları sentezleyen, kasları harekete geçiren ve vücudun sıvı ve elektrolit dengesini koruyan fosfat kaynağıdır. Ayrıca, hormon üretimini uyarmak ve vücudun B vitaminlerini kullanmasına yardımcı olmak için de gereklidir. Yeterli fosfor elde edilmemesi şu sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir: anksiyete, kemik problemleri, yorgunluk, düzensiz solunum, sinirlilik, uyuşukluk, cilt hassasiyeti, stres, diş zayıflığı, titreme, halsizlik, endişe ve kilo değişiklikleri. Ayrıca, halsizlik, sert eklemler ve kemik ağrısı da alabilirsiniz. Aynı zamanda glikoz intoleransına, düzensiz kalp atışına ve solunum zorluğuna neden olabilir. Fosfor eksikliği, kalsiyum eksikliği gibi kemik kaybına neden olur. Fosfor toksisitesi seğirme, sarsılma ve kasılma ile sonuçlanabilir.Çoğu doğal gıdalar bir miktar fosfor içerir. Protein açısından zengin gıdalar genellikle en yüksek miktarlarda fosfor sunar, fakat tam tahıllar, patatesler ve sarımsak gibi protein olmayan kaynaklar da bu önemli mineralin etkileyici seviyelerine sahip olabilir.
 
Fosfor vücudunuzdaki ikinci en bol mineraldir. Birincisi kalsiyumdur. Vücudunuzun, atıkların filtrelenmesi, doku ve hücrelerin onarılması gibi birçok fonksiyon için fosfor ihtiyacı vardır.Çoğu insan günlük diyetleriyle ihtiyaç duydukları fosfor miktarını alır.Gıdalarda bulunan antioksidanlar ile birlikte mineraller ve vitaminler, düzenli olarak insan vücudu tarafından gereklidir. Mineraller vücudu güçlendirir ve sağlıklı kemik yapılarını korur ve sağlıklı kemik yapılarını destekler.Vücudunuzun fosfor depolarının çoğunluğu veya yaklaşık yüzde 85 i kemiklerinizde ve dişlerinizde bulunur. Bununla birlikte, hububat, süt ve diğer protein bakımından zengin gıdalarda bulunan bu mineral, vücutta diğer önemli rolleri de oynar.Fosfor, böbreklerinizin atığın atılmasını filtrelemesine yardımcı olur. Bununla birlikte, böbrek problemleriniz varsa, tükettiğiniz fosfor miktarını sınırlamanız gerekebilir, çünkü böbrekleriniz fazladan fosforu kanınızdan çıkarmak için yeterince iyi çalışmıyor olabilir. Kronik böbrek hastalığınız varsa doktorunuz bu sorunu sınırlandırmaya yardımcı olması için fosfat bağlayıcı adı verilen ilaçları reçete edebilir.Unutmayın, mineraller ve sağlık söz konusu olduğunda, denge anahtardır. Belirli bir mineralin çok fazla veya çok azı, iyiden daha fazla zarar veren bir dengesizlik yaratabilir. Fosfor, vücudunuzun pH ının çok yüksek veya çok düşük olmasını engelleyen bir tampon görevi görür. Vücudunuzun pH ındaki küçük değişiklikler bile olumsuz etkilere neden olabilir.
 
Geri
Üst