FSH Nedir Normal Değerleri Nelerdir ? (FSH HORMON DÜŞÜKLÜĞÜ-YÜKSEKLİĞİ)

Uzman SühaN

Administrator
FSH Nedir Normal Değerleri Nelerdir ? (FSH HORMON DÜŞÜKLÜĞÜ-YÜKSEKLİĞİ)
Follikül uyarıcı hormon (FSH) üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Over folliküllerinin büyümesinden sorumludur. Follikül, yumurtalıklarda östrojen ve progesteron üretir ve kadınlarda menstrüel döngünün devam etmesine yardımcı olur. Erkeklerdeki FSH, sperm üretiminin yanı sıra gonadların gelişiminin bir parçasıdır.FSH testi kanınızdaki FSH düzeyini ölçer. Doktorunuz, üreme sistemini etkileyen altta yatan semptomların nedenini bulmak için bir FSH testi isteyecektir.


fsh.jpg







Hem erkekler de hem de kadınlar da , dengeli bir hormon seviyesine sahip olmak, uygun doğurganlık için gereklidir. FSH vücuttaki hipofiz bezi tarafından doğal olarak oluşan bir hormondur.

FSH düzeyleri düşük veya yüksekse, üreme sistemi içinde bir şeylerin dengesiz olduğu ve çiftin gebe kalmada sorunlara neden olabileceği açık bir göstergedir. FSH düzeyleri bir dengesizlik olup olmadığını belirlemek için kullanılırken, düşük veya yüksek FSH doğurganlık sorunlarının doğrudan nedeni değildir, sadece bir işaret olabilir.


Kadınlarda adet döngüsünün sonuna doğru hormon seviyeleri düştüğünde hipotalamustaki sinir hücreleri tarafından hissedilir. Bu hücreler daha fazla gonadotropin salınım hormonu üretir; bu hormon, daha fazla follikül stimüle edici hormon ve lüteinize edici hormon üretmek ve bunları kan dolaşımına bırakmak için hipofiz bezini uyarır. Follikül uyarıcı hormondaki yükselme, yumurtalıktaki follikülün büyümesini uyarır. Bu büyümeyle, foliküllerin hücreleri artan östradiol ve inhibin miktarını üretir. Buna karşılık, bu hormonların üretimi hipotalamus ve hipofiz bezi tarafından algılanır ve daha az gonadotropin salınım hormonu ve follikül uyarıcı hormon salınır.

Bununla birlikte folikül olgunlaşır ve foliküllerden giderek daha fazla östrojen üretilir, böylece, adet döngüsü boyunca yumurtalıkta foliküler büyümeyi uyaran döngünün ilk yarısında follikül uyarıcı hormon sekresyonunda bir artış olur.Yumurtlama dan sonra rüptüre follikül yüksek miktarda progesteron üreten bir korpus luteum oluşturur . Bu, follikül uyarıcı hormon salınmasını engeller. Çevrimin sonuna doğru korpus luteum parçalanır, progesteron üretimi azalır ve follikülü stimüle eden hormon tekrar yükselmeye başladığında sonraki adet döngüsü başlar.




FSH hormonu ne yapar?

Follikül stimüle edici hormon (FSH), doğal adet döngüsünün yanı sıra yumurtalıkların farmakolojik stimülasyonunda rol oynayan en önemli hormonlardan biridir. Yumurtalıklarda olgun yumurta üreten ana hormondur .

Çok az foliküle sebep nedir ?

Kadınlarda follikül stimüle edici hormon eksikliği ergenlik ve yetersiz yumurtalık işlevinde eksikliklere neden olur (primer yumurtalık yetmezliği). Bu durumda, yumurtalık follikülleri düzgün büyümemekte ve bir yumurta bırakmamakta ve böylece infertiliteye yol açmaktadır. Kan dolaşımındaki follikül uyarıcı hormon seviyeleri düşük olduğu için bu duruma hipo gonadotropik hipo gonadizm denir .

FSH Düzey Testinin Amacı

FSH testi basit bir kan testidir. Kadınların menstruasyon döngüsündeki belirli bir noktada, genellikle ilk birkaç gün içinde, bu testi yaptırmaları istenebilir.

Kadınlar için FSH Testi

Düşük bir FSH seviyesi , hipofiz bezinde veya hipotalamusta bir dengesizliği gösterebilir.Yüksek bir FSH düzeyi, testislerin veya yumurtalıkların düzgün çalışması ile olan dengesizliği gösterebilir.

Kadınlarda FSH testi için en yaygın nedenleri şunlardır:

Infertilite problemlerini değerlendirmek
Adet düzensizliği ve adet döngülerini değerlendirmek
Yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar

Erkekler için FSH Testi

Erkeklerde FSH hormonunun normal seviyeleri olması da önemlidir. Erkeklerde bu hormonun bir dengesizliği infertiliteye katkıda bulunabilir
Erkekler için bir FSH testi yapılabilir:

Düşük sperm sayısını değerlendirmek
Hipogonadizm veya gonadal başarısızlığı değerlendirmek
Testiküler disfonksiyonu değerlendirmek

Çocuklar için FSH Testi

Bir çocuğun erken ergenlik döneminde erken pübertilite yaşamış olup olmadığını belirlemek için bir FSH testi kullanılabilir. Bir çocuğun geç ergenlik yaşıyor olup olmadığını belirlemek için bir FSH testi de kullanılabilir.( Bu, cinsel özellikler veya organlar oluşmadığında istenebilir )

FSH testi yapmadan önce

Herhangi bir tetkit yapılmadan önce aldığınız reçeteli veya reçetesiz ilaçlar, diyet takviyeleri ve vitaminler hakkında doktorunuzla konuşun. Kullanılan ilaçlar test sonucunu etkileyebilir.

Sonuçlarınızı Anlama

FSH düzeyleri cinsiyete ve yaşa göre değişir. Aylık döngüsünde bir kadının bulunduğu yere göre de değişirler. Her laboratuvarın biraz farklı referans aralığı vardır. Sonuçlarınızı doktorunuzla mutlaka görüşün.

Kadınlarda Yüksek FSH Düzeyleri

Yüksek FSH düzeyine sahip bir kadınsanız, bu şu anlama gelebilir:

Yumurtalık fonksiyon kaybı veya yumurtalık yetmezliği
Menopoz
Polikistik over sendromu, bir kadının hormonlarının dengesiz olduğu, yumurtalık kistlerine neden olduğu bir durumdur
Bir kadının X kromozomlarından birinin veya tamamının eksik olması durumunda ortaya çıkan Turner sendromu gibi bir kromozomal anormallik


Yaşlandıkça doğurganlık azalmaya başlar ve yumurtalıklarda az yumurta olgunlaşmaya başlar. Geride kalan yumurtaların kalitesi önceki yıllara göre daha düşüktür.FSH testi, kadının yumurtalık rezervini belirlemek için lüteinizan hormon, estradiol ve progesteron düzeylerine bakan diğer testlerle kullanılabilir. Yüksek bir FSH düzeyi, sizin hamilelik şansınızın yaşınıza göre beklenenden düşük olabileceği anlamına gelir. Bu, gebe kalma şansınızın olmadığı anlamına gelmez, ancak kısırlık tedavisine daha fazla zorlanabilirsiniz.

Fsh hormonu kaç olmalı?

Follikül Stimülan Hormon (FSH) normal değer olarak bayanlarda:
0-6 ay arası olan bebeklerde Fsh hormon değeri: 1,00-4,00 mIU/ml
7 aylık ve 12 yaşları arasında olan çocuklarda Fsh hormon değeri: 0,20-3,00 mIU/ml
13-15 yaşları arasında olan çocuklarda Fsh hormon değeri: 1,00-8,00 mIU/ml
16-50 yaş arasında olan kişilerde Fsh hormon değeri: 2,00-10,00 mIU/ml
51-60 yaş arası olan kişilerde Fsh hormon değeri: 20,00-140,00 mIU/ml
60 yaş ve üstü olan kişilerde ise bu değer: 30,00-118,00 mIU/ml

Erkeklerde ise Fsh hormon değerleri:

0-6 ay 1,00-4,00 mIU/ml
6 ay-12 yaş erkeklerde Fsh hormon değeri: 0,20-3,00 mIU/ml
12 yaş kişilerde Fsh hormon değeri: 1,00-15,00 mIU/ml


Düşük FSH Seviyeleri

Düşük FSH değerleri şunları gösterebilir:

Bir kadın yumurta üretmiyorsa
Bir erkek sperm üretmiyorsa
Beyindeki hormon kontrol merkezleri olan hipotalamus veya hipofiz bezi düzgün çalışmıyor
Bir tümör beyindeki FSH üretimini kontrol etme kabiliyetine müdahale ediyor
Stres ve aşırı kilolu olma FSH değerlerini etkileyebilir.


Bir kadın perimenopozda olduğundan şüphelendiğinde, nitelikli bir sağlık uzmanı tarafından eksiksiz tıbbi muayene yapılması mükemmel bir zamandır. Perimenopozun tanısı genellikle bir kadının tıbbi geçmişi, menstrüel geçmişi ve belirtileri ve semptomları gözden geçirilerek yapılabilir.
 
Geri
Üst