Gebelik Muayenesinde Neler Yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelik Muayenesinde Neler Yapılır?
gebelik muayenesi nedir,hamileik muyanesi nedir,hamilelik muyanesinde ne yapılır,gebelik muyanesi hakkında bilgiler

m.jpg

Gebelik takibi, gebeliğin başından doğum sonrasına kadar anne ve bebeğin durumunu değerlendirmek, süreç boyunca her konuda anne-babayı bilgilendirmek, anne ve bebekle ilgili olası sorunları önlemek veya tespit etmek amacıyla yapılan muayenelerdir.
Bu muayenelerin gebelik oluşmadan önce planlanması daha doğru olur. Çünkü gebelik öncesinde anneye çeşitli tahliller yapılır ve bunların sonuçlarına göre gebelik açısından oluşabilecek riskler önlenmeye çalışılır. Annede kansızlık, aşırı kilo ya da diyabet gibi kronik hastalıkların varlığı durumunda öncelikle bu hastalıklarla ilgili önlem alınması gerekir. Bebekte nöral tüp defekti oluşmaması açısından gebelik planlayan bütün kadınlara folik asit vitamini başlanır.
Gebelik Muayenesinde Neler Yapılır?
Gebeliğin durumuna göre değişmekle birlikte hekim ayda bir kez anne adayını rutin olarak muayene eder.

Her muayenede annenin tansiyonu ölçülür.
Her muayenede annenin kilosu ölçülür.
Gebelik süreci içinde yapılması gerekli tahliller yapılır.
Annede aşırı beslenme yetersizliği olmadığı sürece her gebeye rutin multivitamin desteğini önerilmemektedir.
Anne adayının hepatit (sarılık) geçirip geçirmediğini saptamak için HBsAg yapılır.
1. ayda ultrasonografiye ek olarak rutin kan testleri yapılır.
2.-3. ayda rutin kan ve idrar tetkikleri yapılır. Ultrasonografi ile bebeğin kalp atımı tespit edilir ve fetal büyüme değerlendirilir.
11-14. haftalar arasında ikili tarama testi yapılır.
16–20. haftalar arası üçlü tarama testi yapılır. Test sonucuna göre amniyosentez uygulanabilir.
4.-5. ayda rutin kan ve idrar tetkikleri yapılır. Doğumsal anomaliler yönünden ayrıntılı ultrasonografi incelemesi yapılır.
6.-7. ayda rutin kan ve idrar tetkikleri yapılır. Gebeliğe bağlı gelişen yüksek tansiyon sıklıkla bu dönemde ortaya çıktığından dikkatle takip edilir.
24-28. haftalar arasında açlık kan şekeri ölçülür ve 50 gr şeker yükleme testi ile diyabet taraması yapılır.
8.ayda rutin kan ve idrar tetkikleri yapılır. Ultrasonografi ile bebeğin büyümesi değerlendirilir, bebeğin etrafındaki su miktarı dikkatli incelenir.
9.ayda kan ve idrar tetkikleri yapılır. Tansiyon ve kilo ölçümü yapılır. Ultrasonografide bebeğin duruş şekline bakılır ve suyu değerlendirilir.
NST ve CST ile bebek kalp atımları kaydedilerek fetal iyilik hali değerlendirilir. Risk altında ise gebelik sonlandırılmaya çalışılır.
42 haftaya kadar fetal iyilik hali değerlendirilir NST ve CST ile takibe devam edilir.

4 Boyutlu Ultrasonografi
4 boyulu ultrasonografi klasik ultrasonografide saptanması güç olan veya deneyim isteyen bazı durumlarda fayda sağlamaktadır. Bu teknik ile özellikle bebeğin dış yapısının incelenmesinde önemlidir. Anomalilerin saptanması, yarık damak ve dudak, kol ve bacaklardaki bazı detay anomalilerin takibi, nöral tüp defektlerinde 4 boyutlu ultrasonografi daha detaylı bilgi verebilmekte ve incelemeyi kolaylaştırabilmektedir. 4 boyutlu ultrasonografi anne ve baba adaylarının bebeklerinin gerçek görünümünü görmelerine olanak sağlayarak doğumdan sonra kurulması beklenen duygusal bağların daha önceden oluşmasını sağlar. 4 boyutlu ultrason görüntüleri basılı ya da cd olarak kayıt altına alınabilir.
 
Geri
Üst