Gebelik planlaması nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelik planlaması nedir ?
Bir bebeğe sahip olmak, bir kadının yaşamındaki en önemli olaylardan biridir. Gebeliği düşünen kadınların, kadın doğum doktoruna görünüp muayene olması sağlıklı gebelik süreci için önemlidir.Bu tür hazırlıklara hamilelik planlaması denir. Hedef, fetüs için sağlıklı bir ortam yaratmak ve doğum kusurlarını hamilelikle ilgili sorunları mümkün olan en fazla şekilde önlemektir. Gebelik planlaması, gebeliğin ilk günlerinde annenin potansiyel olarak zararlı ilaçlara veya maddelere maruz kalmasını önlemeye yardımcı olabilir.


Bebek istiyorum nasıl hamile kalırım ?



gebelik planlaması.jpg


Nasıl Hamile Kalırım ?

Hızlı ve Kolay Hamile Kalmak İçin Neler Yapmalıyım?




Artan riskli veya ailede genetik (kalıtsal) hastalık hikayesi bulunan kadınlar veya çiftler, gebelik planlamasında bir adım olarak genetik danışmanlığa tabi olabilir .En iyi sonuçlar için, hamilelik denemesinden önce kronik tıbbi durumlar tedavi edilmeli ve iyi kontrol edilmelidir.Önceden düşünülmüş sağlık kontrolü hamilelik öncesinde ve arasında sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı artırmak için yapabileceğiniz şeyler üzerinde yoğunlaşır.

Sağlıklı bir hamilelik sağlamaya yardımcı olmak için hamilelik hakkında düşünmeye başlar başlamaz sağlık uzmanınızla önceden görüş birliği randevusu alın. Önceden düşünülmüş bir randevu, 30lu veya 40lı yaşlarındaysanız veya herhangi bir kronik sağlık probleminiz varsa önemli bir girişimdir.

Bir kadın gebe kalmadan önce tıbbi geçmişini doktorla tartışabilir ve aşağıdakilere odaklanabilir:

Şeker hastalığı , tiroid hastalığı , böbrek hastalığı veya kalp hastalığı gibi kronik tıbbi durumlar , sağlıklı bir gebelik için izlenmeli ve iyi kontrol edilmelidir.

Kadınlar, HIV veya hepatit B virüslerine yakalanmış olup olmadıklarını belirlemek için test yapmalı, böylece gebelik sırasında veya doğum sırasındaki uygun tedavi, enfeksiyonların bebeğe bulaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Enfeksiyona karşı bir kadının bağışıklığının durumu bir kan testi ile tespit edilebilir. Bir kadın bu enfeksiyonlara karşı bağışık değilse, gebe kalmadan önce aşı yapılabilir .

Kalıtsal hastalıklar öyküsü olan, genetik hastalıkları olan ya da aile geçmişi olan çiftler, gebelik öncesi genetik danışmaya katılabilir.

Sigara bırakma, sağlıklı bir hamilelik şansını önemli ölçüde artırır ve gebeliği planlayan kadınlar alkol kullanımından kaçınmalıdır. Madde bağımlılığı sorunları olanlar ideal bir şekilde gebelik planlamadan önce tanımlanmalı ve tedavi edilmelidir.

Folik asit vücudunuzun ihtiyacı olan doğal olarak oluşan bir vitamindir . Folik asit, ıspanak, filiz, brokoli, yeşil fasulye ve patates gibi bazı gıdalarda doğal olarak bulunan bir vitamindir. Bazı ekmek ve kahvaltılık tahıllar folik asit ile güçlendirilmiştir. Bununla birlikte, her birey için alım miktarı değişebilir. Hamileyken, bebeğin gelişimine yardımcı olmak için iyi bir folik asit temininin olması gerekir. Gebeliğin erken dönemlerinde folik asit alırsanız, spina bifida gibi omurilik problemi ile doğan bebeğiniz olma riskini azaltırsınız.


Yaş faktörü

Annelik yaşı arttıkça doğurganlık sorunları, hamilelik kaybı ve bazı kromozomal hastalık riskleri artar. Gebelikle ilgili bazı komplikasyonlar, örneğin gebelik diyabeti, ileri yaştaki annelerde daha sık görülür. Bebeğin babasının da yaşı rol oynayabilir

İleri Yaşta Hamile Kalan Anne Adaylarını Neler Bekliyor?



Herhangi bir kronik tıbbi durumunuz var mı?

Obezite veya şeker hastalığı, astım veya yüksek tansiyon gibi kronik bir tıbbi durumunuz varsa, gebe kalmadan önce kontrol altında olduğundan emin olun. Bazı durumlarda, sağlık uzmanınız gebelik öncesi ilaçlarınızı veya diğer tedavilerinizi düzenlemenizi tavsiye edebilir.Almakta olduğunuz herhangi bir ilaç, şifalı bitki veya takviyeleri doktorunuza bildirin.

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon riski altında mısınız?

Gonore, frengi ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, gebe kalma yeteneğinizi etkiliyor olabilir. Bu enfeksiyonlar hamilelik süresince anne ve bebek için de risk oluşturmaktadır. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon riski altındaysanız ya da sizin veya eşinizin bir enfeksiyon geçirdiğini düşünüyorsanız durumu doktorunuza bildirin.


Hamilelik öncesi (veya gebelik öncesi) kararlar, sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için bir fark yaratır. Basitçe söylemek gerekirse, hamile kaldığınız zaman sağlıklı olursanız, sağlıklı bir bebeğiniz olma olasılığı da o kadar yüksektir. Fetüs organları hamileliğinizin ilk birkaç haftasında oluşmaya başlar ve siz de hamile olduğunuzu bile bilemezsiniz. Hamilelik öncesinde ve sırasında kendinizi sağlıklı tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapmanız, hamile olmakla birlikte gelen değişiklikleri daha iyi karşılamanıza yardımcı olacaktır. Hamilelik öncesi hekim ziyareti özellikle hamileliği zorlaştıracak belirli koşullara sahip kadınlara fayda sağlar
 
Geri
Üst