Gebelikte 4.hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri

M

Misafir

Forum Okuru
Gebelikte 4.hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri

Bebeğiniz şimdiden kafası, ağzı, temel olarak beyni ve kalbi olan küçük bir varlık olarak gözüküyor. Şu an da bebeğiniz haşhaş tohumu boyutunda ve yaklaşık 1 mm.'dir. Hücreler, bebeğiniz bu haftanın sonunda plesanta gelişince besin ve oksijen alabilsin diye annenin vücudunda rahime doğru kanın süzülmesi için boşluklar yaratır.

Bu hafta minik bebeğiniz rahimde ve plesantada büyümeye başlar. Artık kalbiniz eskisine göre çok daha hızlı atıyor. Kan hacminiz bu fazladan atışlara yetişinceye kadar (ki buna birkaç hafta daha var) çoğu zaman yorgun hissedeceksiniz. Göğsünüzüne fazladan kan gelmesiyle göğüs uçlarında hassasiyet meydana gelebilir. Bir diğer hamilelik işareti ise rahim boynunun yumuşaması ve renginin değişmesidir.Hafta hafta gebelik kategorisini ve 3 HAFTALIK GEBELİK belirtileri adlı konularımızıda incelemenizi öneriyoruz.

Hafta Hafta Gebelikte neler yaşanır





gebelikte 4 hafta.jpg



Henüz adet gecikmesi olmamıştır.Bugünlerde adet kanamasını bekleyen anne eğer adet göremezse ilk gebelik bulgularından biri olan adet gecikmesi gerçekleşecektir. Ancak bazen ekilen hücreler rahim içindeki küçük damarları yırtarak , hafif damlama şeklinde bir kanamaya neden olabilir.



Halk arasında "üstüne görme" olarak tanımlanan bu kanama bazen beklenen adet gibi algılanabilir.Böyle bir durumda (zamanı uygun olsa da daha az bir kanama olursa) anne adayı kanamayı takiben evde veya bir laboratuarda yapılacak bir idrar testi ile gebelik müjdesini alabilir.
Hamileliğin ilk belirtisi geciken adet kanamasıdır. Bulantı hissi, sabah halsizliği ve kusma ise diğer erken belirtilerdendir. Sık ve az öğünlerle beslenmek, sabah kalkmadan önce hafif bir şeyler atıştırmak sabah halsizliklerinin olumsuz etkilerini azaltmada oldukça etkilidir. Ayrıca asitli gıdalardan ve kokulu her türlü maddeden uzak kalınması da tavsiye edilir. Genellikle bu halsizlikler ilk trimestrinin bitmesiyle beraber kaybolur. Ancak bulantı ve kusmalarla beraber halsizlik ve idrar renginde koyulaşma görülmekte ise mutlaka doktora başvurulması gerekir. Yorgunluk görülebilir, en iyi yöntem dinlenmektir.



Bunun yanında aşerme olarak da adlandırılan, bazı gıdalara ve tatlara karşı aşırı istek duyulması da hamileliğin ikinci veya üçüncü haftasından itibaren görülebilmektedir.
Bu dönemde kan yada idrar testleri ile gebelik testleri pozitif olabilir. Yorgunluk,midenizde kazınma, gögüslerinizde gerginlik ve acıma, bulantılarla birlikte bebeğiniz artık ben buradayım demeye baslıyor.



Anne adayı henüz bir değişiklik hissetmese de sıvı ile dolmaya başlayan bir gebelik kesesi (amniotik kese) oluşmaya, çocuk eşi şeklinde farklılaşan hücreler embrio'ya oksijen ve besin taşımaya başlamıştır.​



Bebek anne rahmi içinde amnion denilen bir sıvı içinde gelişir. Bu sıvı bebeğin rahat hareket etmesini sağlar, olası darbelerden korur ve bebeğin akciğerlerinin, sindirim sisteminin ve diğer pekçok organının sağlıklı gelişiminde rol oynar.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst