Gebelikte spor doğumu kolaylaştırırmı?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte spor doğumu kolaylaştırırmı?
Egzersiz, anne adaylarının kalori yakmasına yardımcı olarak aşırı kilo almasını önler, kasların esnekliğini arttırır, dolaşım ve solunum sisteminin düzgün çalışmasında faydalı olup, kan şekeri regülasyonuna yardımcıdır. Uykusuzluk, bel, bacak ağrıları ve hemoroit gibi problemlerin azalmasına yardımcıdır. Gebelik sırasında egzersiz yapmayı planlayan anne adayları, mutlaka doktora danışarak doktorun yönlendirdiği uzman kişilerce eğitim almalıdırlar."




indir.jpg



En Kolay Egzersiz Yürüyüştür


Yürüyüş sırasında rahat, terletmeyen pamuklu kıyafetler giyilmelidir ve süresi 30 dakikayı geçmemelidir. Yüzme de gebelikte en çok önerilen spordur. Ayrıca gebelikte özellikle 2. trimesterden sonra yapılabilecek bazı egzersizler, kan dolaşımını artırır, bel ve sırt ağrılarını hafifletir ve anneyi doğuma hazırlar.

Nefes Egzersizleri

Nefes alırken hem göğüs kafesi hem de karın kaslarımızı kullanırız. Normalde farkında olmadan soluk alıp veririz. Solunum egzersizlerinde göğüs kafesi ve karın kaslarını ayrı çalıştırarak nefesimizi daha bilinçli kullanabiliriz. Nefesi tutma, derin soluk alıp beklemek, küçük nefesler ise (sadece göğüs kafesi ile sık soluk alıp verme) ağrı sırasında faydalı olur. Büyük nefes ise ıkınma sürecinde faydalıdır.

Doğum sırasında doğru nefes alıp vermek ağrıların daha az hissedilmesini sağladığı gibi rahim kasılmaları sırasında bebeğe giden kan azalır, bu fizyolojik bir durumdur. Doğru nefes alınırsa bebeğe daha çok oksijen gitmesi sağlanır. Ağrılar sırasında küçük, yüzeyel ve ıkınma döneminde derin nefes alarak vermeden baş gövdeye yaklaştırılarak ıkınılır ve bebek itilir. Bu sırada nefesi kaçırmamak ve bağırmadan ıkınmak gerekir.

Karnı şişirmek ve gereksiz panik, doğumu zorlaştırır. Bebeğin başı çıkıyorken ıkınmaya son verilir. Küçük yüzeyel nefesler alınır, aksi halde vajinada istenmeyen yırtıklar oluşabilir. Doktor, bu konuda anneyi uyaracaktır.

Kegel Egzersizleri; Pelvis, vajina, mesane ve rektum çevresindeki kasların güçlendirilmesidir. Tuvalette idrar yaparken, durdurmaya çalışırken yaptığımız eylem şeklinde basitçe ifade edilebilir. Kegel egzersizleri günde birkaç kez, perine kaslarını kastıktan sonra 5-10 saniyede gevşeterek uygulanır. Ayakta, otururken, yatarken, her pozisyonda yapılabilir. Bu kasların güçlenmesi doğumu kolaylaştırdığı gibi epizyo ihtiyacını azaltır ve doğum sonrasında da uygulanarak, normal vajinal doğumda gelişen perine bölgesinde gevşeme yakınmasının giderilmesinde yardımcıdır.

Yoga ve Pilates'in Yararları

Doğum anında önceden yoga ya da pilates yapmanın da faydalarından söz edilmektedir. Yoga, doğru nefes almayı ve nefesi doğru kullanmayı sağlar. Pilates, pelvik bölgede kasları güçlendirir, doğum sonrası yine bu bölgenin toparlanmasında faydalıdır.

Gebelikte özellikle normal doğum planlandığında, takip eden doktorun onayı alındıktan sonra bu konuda eğitilmiş kişilerden yardım alarak doğumu kolaylaştırmak mümkündür. Normal doğumda annenin istekli ve kararlı olması çok önemlidir. Gebeliğin fizyolojik olan fakat tolore edilmesi zor olabilen vücuttaki değişikliklere adapte olan anneler, bebeklerini aktif olarak normal doğumla dünyaya getirmelerinin haklı gururunu taşıyacaklardır.
 
Geri
Üst