Gebelikte yapılan aşılar hangileridir işte bilmeniz gerekenler

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte yapılan aşılar hangileridir işte bilmeniz gerekenler

Hamilelikte hangi aşılar yapılır, hamilelikte yapılması gereken aşılar


Hamile kalmış olan anne adaylarının hastalıklarla baş edebilmesinin en etkili yöntemi geçmişte de olduğu gibi şimdi de aşıdan geçiyor meleklerim. Aşı ile ilgili sizlere bazı uzman bililerini veriyorum. Bu bilgiler ışığında sizler de doktorlarınız ile görüşme yaparak, yapılacak olan aşılar hakkında bilgi alabilirsiniz. bebeğime bir zarar olur mu diye lütfen durumu sıkıntılı hale getirmeyin. Aşı olmazsa olmazlardandır. İşte bilmeniz gerekenleri yazdık lütfen inceleyin ve sorularınız olur ise bizlere gönderin.

Aşılama: Vücuda dışarıdan verilen antijenik yapılar vasıtasıyla hastalıklardan korunmanın sağlanması ya da bağışıklık oluşturulması işlemidir.

Aşılamaların gebelik öncesi yapılması tercih edilir.

Gebelikte döneminde aşı uygulamasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.Gebelik sırasında aşılar yüksek riskli durumlarla sınırlandırılmalıdır.


Doğurganlık çağındaki tüm kadınlar gebelik öncesinde; Tetanoz ,Kızamık,Kızamıkçık,Kabakulak, ,Difteri,ve Poliomyelite karşı bağışıklıkları sağlanmalıdır


aa.jpg





Salgın hastalık ihtimali olan bölgelere yapılacak seyahatler mümkünse ertelenmelidir.


Canlı aşı yapılanların, aşılamadan sonraki üç ay içinde gebe kalmamaları gerekmektedir.


2 ve 3. Trimestir aşı ve serum uygulanmasının zorunlu olduğu durumlarda annenin taşıdığı bebeğe zara verme olasılığının daha az olduğu dönemlerdir

Gebelik sırasında istenmeden aşılanan bir kadın “zorunlu tahliye adayı” değildir.

İmmun yetmezliği olan gebeler aşılanmamalıdır.


Tetanoz toksoidi gebe kadınlara rutin olarak önerilen tek aşıdır.

Kızamık;Kabakulak;Kızamıkçık(MMR) aşıları gebelik boyunca kesinlikle uygulanmamalıdır.

Kızamıkçık aşısı gebe kadının diğer çocuklarına yapılabilir.



HAMİLELİKTE HANGİ DURUMLARDA AŞI YAPILIR?


İnfluenza,pnömokok( gebeler) gibi infeksiyona bağlı hastalık riskinin yüksek olduğu durumlarda salgın sırasında yapılabilir.

Hepatit B gerekli ise gebelere yapılabilir.

Kuduz bulaş ihtimalinde kuduz aşısı yapılır.

Tetanoz aşısı olmamış ya da on yıldan daha eski aşı olmuş kadınlara tetanoz, toksoidinin rutin verilmesi gerekir.

Suçiçeği (VZV) immunglobulini: Doğumdan 5 gün öncesi ve 2 gün sonrasına kadar suçiçeği geçirmiş olan annenin bebeğine mutlaka yapılmalıdır.

VZV aşısı ise gebelere kontrendikedir!




ÇEŞİTLİ AŞI TİPLERİ ve GEBELERDE KULLANIMLARI



1-CANLI AŞILAR

Bunlar; bulaşıcılığı ile enfeksiyon oluşturma özelliği azaltılmış
(attenüe) kökenlerden hazırlanırlar.



Kızamık :Kontrendike

Kızamıkçık:Kontrendike

Kabakulak:Kontrendike



2- ÖLÜ AŞILAR

TİFO;PARATİFO A ve B temas ve salgın olan bölgeye seyahatlerde endikedir.

KOLERA C temas ve salgın olan bölgeye seyahatlerde endikedir.


VEBA temas ve salgın olan bölgeye seyahatlerde endikedir.


KUDUZ AŞISI(C Grubu): Kuduzlu hayvanla temasda aşı zorunludur birlikte tetanoz aşısıda yapılmalıdır.

POLİOMYELİT SALK AŞISI emas ve salgın olan bölgeye seyahatlerde endikedir.

İNFLUENZA:Ölü virüs aşısıdır. Kronik kalp akciğer veya böbrek hastalığı; diabetes mellitus; hemoglobinopati; immun yetmezlikde önerilir

-Tifoid:Endemik bölgelere seyahat durumlarında yapılır.

-Meningokok ve pnömokok aşısı :Her ikiside polisakkarit aşı olup tek doz im. olarak yapılırlar.Yan etkiler nedeniyle rapelden kaçınılmalıdır.Fetüs üzerine etkileri olasılıkla yoktur? Meningokok aşısı kalıcı;pnömokok ise 5 yıl etkilidir(Özellikle asplenik hastalarda uygulanmalıdır.)

-Inaktive Virüs Hepatit A: Öldürülmüş virüs aşısıdır.Endemik bölgelere seyahat edecek olan önceden aşılanmamış kişiler; laboratuar işçileri


-Hemofilus b konjugat aşısı:.H.influenza tip B+Difteri+Neisseria M. Serogrup B aşılarını içerir.3. Trimesterde neonatal pasif immünizasyon oluşturmak için verilebilir.Yenidoğanda yan etkisi yoktur

3- TOXOİD ve REKOMBİNANT AŞILAR​


Toksoidler kimyasal araçlarla non-toksik hale getirilmiş ancak hala konakta immun yanıt oluşturacak kapasitede bakteriyel ekzotoksinlerdir.



Tetanoz ;Difteri İmmünoglobulinler: Temas sonrası profilaksi zorunludur.1 ay ara ile 3 doz yapılır/ i.m /10 yıl etkilidir.Hastalığın gebelikte şiddetli morbiditesi vardır.Fetusta neonatal tetanoz yapar %60 fataldir.Aşının fetusa etkisi:İlk trimestrde kullanımı ile ilgili olarak Pektus ekskavatus ve pes ekinovarus deformiteleri bildirilmiştir.Riskli gebelere aşı önerilmektedir.

Hepatit B aşısı :Yüksek riskli kadınlara temastan önce ve sonra yapılır .Taşıyıcı annelerden doğan bebekler aşılanmalıdır.Emziren annelerde de güvenle verilebilir.

-Hepatit A aşısı : Gebe kadınlara sadece gerçekten ihtiyaç olduğunda ve temas öncesi ve sonrası mümkün olduğunca çabuk uygulanmalıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Aşı normal bir sağlık hizmetinde önemli bir rol oynar ve grip, hepatit, kızamıkçık ve su çiçeği gibi bir dizi hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Aşı yaptırmak sizi ve bebeğinizi hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek ciddi hastalıklara karşı korumaya yardımcı olacaktır.Hamileyken, bebeğinizle neredeyse her şeyi paylaştığınız iyi bilinir. Aşı yaptığınızda, sadece kendinizi korumayacağınız anlamına gelir; Bebeğinize hastalıklara karşı erken koruma sağlıyorsunuz. Çoğu birey çocukluk döneminde kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı aşılanır.

Ancak bu aşıları olmadıysanız, hamilelikten önce bir ay veya daha fazla bir süre önce olmanız önerilir.Hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında aldığınız aşılar, sağlığınızı korumakla kalmaz, aynı zamanda bebeğinizin sağlığını da korur. Bağışıklığınız bebeğinizin bazı ciddi hastalıklara karşı ilk savunma hattıdır. Yani hamileyseniz veya hamilelik planlıyorsanız, şimdi aşılarınızın güncel olduğundan emin olun.

Ancak tüm aşılar hamilelik sırasında güvenli değildir. Gribe karşı aşı yaptırmak önemlidir çünkü gebe kadınlar gripten kaynaklanan ciddi komplikasyon riskini artırmaktadır. Grip, bebeğinizin sağlığını etkileyebilecek erken doğum gibi ciddi sorunlara da neden olabilir.Sizi ve doğmamış bebeğinizi korumaya ek olarak, hamilelik sırasında grip aşısı yapmak, yeni doğanların doğduktan birkaç ay sonra grip olmasını daha az olası kılar
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst