Genel Anlamda Diş, Eti ve Morarması, Bakımı Hakkında Bilgi

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Genel Anlamda Diş, Eti ve Morarması, Bakımı Hakkında Bilgi
diş eti, hastalıkları nelerdir, bakımı nasıl olmalıdır, hekim kontrolü ne kadar önemlidir, diş eti morarması, nedir, sebebleri nelerdir, tedavi ve yöntemleri hakkında bilgiyi buradan bulabilirsiniz



Dişeti morarması diş hakkında tüm bilgileri siz değerli üyelerimiz ve misafirlerimize veriyorum.

dis-1ed.jpg




Mesela bir soru ile başlayalım;

Soru : Merhaba dişetlerimin kırmızı ve mor renginde şiş bir görünümü var.Doktora gittim sigara ve genetik faktörler dedi.Başka sebebleri olabilirmi?

Tedavisi nedir?


Cevap; Ağız içinde enfeksiyon odağı yoksa genel sağlık durumunuz gözden geçirilir, yine de diş ve dişetlerinize etki yapacak rahatsızlığınız yoksa akla genetik yatkınlık gelir, genelde dokulara renk veren pigmentlerin yoğunlaşmasıyla mora yakın renklenme olur; ayrıca sigara, kahve ve alkol gibi dış etkenler artmasında rol oynayabilir. Lazer veya hekimin uyguladığı solusyonlarla tedavisi mümkündür.


Dişler, içinde bulundukları çene kemiğine direkt olarak bağlanmazlar. Dişlerle kemik arasında, liflerden oluşan, periodontal ligament olarak adlandırdığımız doku bulunur. Periodontal ligament, dişler üzerine gelen kuvvetin çene kemiğine yumuşatılarak iletilmesini sağlar. Bu yapıların üzeri diş eti ile kaplıdır


Dişle dişeti arsında dişeti cebi denilen yaklaşık 3mm derinliğinde bir aralık bulunmaktadır.Bu aralığın derinleşmesi diş eti hastalığının varlığına işarettir.Biz bu aralığı görüp ölçebiliyorsak yediğimiz besinler kolaylıkla bu aralığa birikebilecek ve temizlenmeyen bu besin artıkları mikrobial dental plak(bakteri plağı) dediğimiz yapıya dönüşecektir.Böylece diş eti cep aralığı mikroplarla dolacaktır.O nedenle dişlerimizi temizlerken bu aralığında temizlenmesi gerekmektedir.

Hepimiz biliyoruz ki diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının başlıca sebebi ağzımızda yaşayan bu mikroplardır.Aslında sağlıklı bir ağızda da var olan iyi huylu mikroplar bizim yediğimiz gıdalarla beslenip büyüdükçe hastalık yapıcı özellik kazanmaktadırlar.Ağzımızda mikropların beslenmesi ve hastalık yapıcı özellik kazanmasına engel olmalıyız.Bu nedenle dişlerimizi sabahları kahvaltı edilsede edilmesede ve gece yatmadan önce mutlaka günde 2 kez fırçalamalıyız. Birkaçgünlük fırçalanmamış dişlerin üzerine tırnağımızı sürdüğümüzde ,tırnağımızda biriken tabaka bakteri plağıdır.O nedenle etkili bir diş fırçalama yapıp yapmadığımızın kontrolünü tırnağımızla yapmamız çok kolaydır.



BAKTERİ PLAĞI(MİKROBİAL DENTAL PLAK) NEDİR?
Dişlerin üzerinde görülen film kalınlığında mikrop topluluğuna bakteri plağı denir.Bakteri plağı diş çürüğüne ve dişeti hastalığına sebep olur.Yumuşak,renksiz ince bir tabaka halinde diş yüzeyine yapışıktır ve zor görünür.Bakteri plağı oluşumu düzenli ve doğru ağız bakımı ve diş fırçalama alışkanlığıyla azaltılabilir.Dişlerin birleşim noktalarına fırça kılları tam ulaşamadığı için ara yüzeylerin temizliğini diş ipi kullanarak elde etmeliyiz.Ağız ve diş sağlığı için diş ipi kullanımı, en az diş fırçalama kadar rutin yapılması gereken bir işlemdir. Tükürük bezlerinden günde yaklaşık 5 lt tükürük salgılanır ve bu sıvının içinde bulunan kalsiyum tuzları,bakteri plağının etkisiyle dişe yapışarak diştaşı oluşmasına neden olur.Eğer bu oluşan bakteri plağı temizlenmezse;tükrükteki minerallerle birleşen bakteri plağı daha sert bir yapıya dönüşerek dişlerin ara yüzeylerine diştaşı şeklinde doluşmaya başlar.Diştaşları en çok alt çenede kesici dişlerin dile bakan yüzlerinde ve üst çenede birinci azılarda görüldüğü saptanmıştır.Bunun nedeni ise tükrük bezlerinin ağız ortamına altçenede dil altı ve çene altı ile üst çenede kulak önü tükrük bezlerinin buralara açılmasıdır. Dişlerde bakteri plağı yoksa kalsiyum tuzları dişe yapışamaz. Bakteri plağı oluşmaması için de dişlerin ve dişetinin düzenli fırçalanması gerekir. Dişeti hastalıklarından, çürüklerinden, ağız-diş sağlığı hastalıklarından ve diş taşından korunmanın en iyi yolu fırçalamadır. Diş taşı doğal bir yol olan tükürükten oluşur. Ancak ağızda yabancı bir cisimdir ve ortadan kaldırılması gerekir. Artık fırçalamayla uzaklaşmayan bu diştaşlarının ortamdan bir hekim yardımıyla detertraş adlı tedavi yöntemiyle uzaklaştırılması ve uzaklaştırılan diştaşlarının yerlerinin polisajla cilalanması gerekmektedir ki tekrardan gıda artıkları ve mikroplar bu bölgeye kolayca tutunamasınlar.


SAĞLIKLI DİŞETİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Dişin etrafını sıkı bir şekilde saran,sert kıvamlı ,pembemsi ve fırçalarken kanama olmaz.


SAĞLIKLI DİŞETİNDEN SAĞLIKSIZ DİŞETİNE GEÇİŞ VE DİŞ ETİ HASTALIĞI:
Dişle dişeti arasındaki cebe(aralığa) biriken mikrobiyal dental plak eğer temizlenmesse ; burada dişetinde bir iltihaplanmaya neden olur.İltihaplanan dişetinin rengi kırmızılaşır ve iltihabi bir şişkinlik olur.Fırçalama anında çok kolay kanama olur ve yine bu hastalarda kötü iltihabi ağız kokusu oluşur.Tıp dilinde gingivitis denilen bu safhadaki diş eti hastalığının nedeni dişlerin fırçalanmaması veya kötü ve yanlış fırçalanmasıdır. Bu safhadaki dişeti hastalığı;doktorun mikrobiyal dental plak;diştaşı ve iltihabi odakları bölgeden temizleyip uzaklaştırmasıyla giderilmiş olur.Hastalığın tekrarı ise doğru ve düzenli ev ağız bakımı(fırçalama ve diş ipi kullanımı) ile rutin hekim kontrolleriyle(6 aylık süreç) önlenmiş olur.



DİŞ ETİ HASTALIĞININ İLERLEMESİ NASIL OLUR?
Diş eti hastalığının insanların çoğu tarafından önemsenmeyen birtakım belirtileri vardır.Bunlar;
-kırmızımsı ve morarmış diş etleri,-dişetlerinde şişlik ve parlaklık,fırçalarken dişetlerinin kanaması,-kötü tat ve kötü ağız kokusu,nadiren ağrı ve bazen kaşınma.Çoğunlukla ağrısız ve sızısız olan bu süreç sinsice ilerler ve insanların çoğu tarafından önemsenmez. İşte dişetindeki bu iltihabi durum giderilmez ve dişetleri sağlığına kavuşturulamassa;bu iltihap dişetinden daha derindeki dokulara doğru ilerler ve dişi çenede tutan kemiğe yayılır.Kemiğe kadar ilerleyen iltihap kemikte yıkım oluşturur ve dişin etrafındaki sağlam kemiğin azalmasına neden olur.Tüm bu süreç çoğunlukla ağrısız ve sızısızdır.Tıp dilinde periodontitis halk dilinde piyore denilen bu sürecin seviyesine göre , artık azalan kemikle birlikte diş etleri de aşağıya doğru çekilmeye başlar.Bu safhada ileri diş eti tedavi yöntemleri küretaj ve diş eti ameliyatlarıyla hastalığın seyri durdurulmuş olunur. Küretaj (El aletleri ile yapılan, dişeti altındaki taşların ve iltihaplı granülasyon dokularının derinlemesine temizlenmesi işlemi ve laserle iltihabi dokuların yok edilmesi)anastezi altında yapılan bu işlemde işlem sırasında bir ağrı olmamaktadır. Flap operasyonları (çok ileri durumlarda uygulanan, dişetini açarak içteki iltihabi dokuların temizlenmesi işlemi,laserle iltihabi dokuların yokedilmesi) şeklindedir.anastezi altında yapılan bu işlemde işlem sırasında bir ağrı olmamaktadır. Yumuşak ve sert doku graftlerinin uygulanması:bu işlemde dişeti çekilmesi olan dişlerde ağzın uygun bölgelerinden alınan dişetleriyle kapatılması işlemidir.Bazen aşırı kemik yıkımlarında kemik graftleride uygulanmaktadır.Daha ilerlemiş olgularda ise dişlerde sallanma,kendiliğinden yerdeğiştirme,dişetlerine bastırıldığı zaman acı hissedilir.
 
DOKTORUM MORARMANIN SİGARAYA BAĞLI OLDUĞUNU SÖYLEDİ. BİRDE KANAMALI MORARMALAR VARMIŞ RESİMLER GÖSTERDİ AĞIZ BAKIMININ YETERSİZ OLMASI YÜZÜNDENMİŞ. KANAMA KOKU ŞİŞLİK DE OLUYORMUŞ. DİŞETİ TEDAVİSİYLE GEÇİYORMUŞ. İYİ FIRÇALAMAK VE İP ŞARTMIŞ. DOKTORUM ESKİŞEHİRDE FAHRİ KAVRUT. DİŞETİ HASTALIKLARI UZMANI
 
Tamamen sigaradan oluyor gunde 2 paket iciyorum dudagim dis etim agzimin ici mosmor oldu fircalasamda etkisi yok sigarayi birakmadikca gecmeyecek sigarayi birakabilecegimide zannetmiyorum yapacak birsey yokk sigarayla hayat berbat
 
Yaklaşık üç haftadır sigara içmiyorum diş etindeki morarma yarı yarıya azaldı artık agızda kokmuyor rengimde açıldı yüzüm dolgunlaştı yavaş yavaş kendim oluyorum. .
 
Diş etlerim son 3 yılda karardı.daha önce bembeyaz dişler ve sağlıklı diş etlerim vardı.sigara alkol kullanmıyorum, çay ve kahveyide fazla tuketmiyorum.birkaç doktora gittim hepsi farklı yanıtlar verip başlarından saldilar incelemediler bile.hatta gereksiz yere antibiyotik kullanmama sebep oldular.çözüm bulamıyorum hangi doktora gidecegimide bilmiyorum.en son gittiğim doktor fahri bey kulak burun boğaza git dedi ne alaka çözemedim
 
Geri
Üst