Gizli Şeker Hastalığı Nedir?Gizli Şeker Kimlerde Görülür?...

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gizli Şeker Hastalığı Nedir?Gizli Şeker Kimlerde Görülür?...
Gizli Şeker Nedir
Gizli Şekerin Belirtileri





Bildiğimiz şeker hastalığı vardı ama birde 2. tip olan gizli şeker olarak tanımladıkları hastalık varmış ...Bakalım gizli şeker nedir? Belirtileri kimlerde görülebilirmiş Şeker hastalığından korunma yöntemleri vb cevapları aşağıdaki yazımızda....




diyet-328.jpg



Gizli şeker, kan şekerinin normalden yüksek olması demektir; ama henüz Tip 2 şeker hastalığı olarak sınıflandırılacak kadar yüksek değildir. Ancak müdahale edilmezse, 10 yıl ya da daha kısa bir süre içinde tip 2 şeker hastalığına dönüşebilir.
Eğer gizli şekeriniz varsa, şeker hastalığın uzun vadedeki zararları, özellikle kalbinizde ve dolaşım sisteminizde, çoktan başlamış olabilir.


Ancak iyi haberler de vardır. Gizli şeker, sağlığınızı iyileştirmek açısından sizin için bir fırsat olabilir, çünkü gizli şeker mutlaka tip 2 şeker hastalığı dönüşecek değildir. Hayat tarzınızda sağlıklı değişiklikler yaparak (sağlıklı gıdalar tüketmek, fiziksel aktivitede bulunmak ve sağlıklı bir kiloda kalmak gibi) kan şekeri düzeyini tekrar normal hale getirebilirsiniz.


Belirtiler:



Gizli şeker çoğunlukla hiçbir belirti göstermez.


Deride koyu renkli bölgeler. Akantozis nigrikans adı verilen bu durum gizli şekerin az sayıdaki belirtisinden biridir. Bu durumdan en çok etkilenen bölgeler boyun, koltuk altı, dirsekler, dizler ve parmak eklemleridir.


Tip 2 şeker hastalığının dikkat edilmesi gereken klasik belirtileri şunlardır:


Artan susuzluk.


Sık sık idrara çıkma


Yorgunluk.


Bulanık görme.




Doktora ne zaman başvurmalı?


Eğer şeker hastalığından endişeleniyorsanız ya da herhangi bir tip 2 şeker hastalığı belirtisi (artan susuzluk, sık sık idrara çıkma, yorgunluk ve bulanık görme) fark ederseniz doktorunuza danışın.


Aşağıdaki gizli şeker risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, doktorunuzdan kan şekeri taraması hakkında bilgi alın:


Aşırı kilo ve vücut kitle indeksinin 25’in üzerinde olması.


Hareketsizlik.


45 yaşında ya da daha yaşlı olmak.


Ailede Tip 2 şeker hastalığı olması.


Afro Amerikalı, Hispanik , Kızılderili, Asya kökenli Amerikalı ya da Pasifik Adalarından olmak.


Gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı (gebelik şekeri) ya da 4.1 kg’dan ağır bir bebek doğurmak.


Polikistik over sendromu geçirmiş olmak


Yüksek tansiyonlu olmak.


Yüksek yoğunluklu lipoprotein kolestrolünün 35 mg/dL’nin altında olması ya da trigliserit düzeyinin 250 mg/dL’nin üstünde olması.


Gece uykusunun düzenli olarak 5.5 saat ya da altında olması.




Tedavisi:


Eğer gizli şekeriniz varsa sağlıklı hayat tarzı seçimleri kan şekeri düzeyinizi normal hale getirmeye ya da en azından tip 2 şeker hastalığında görülen düzeylere çıkmasını önlemeye yardımcı olabilir. Amerikan Endokrinoloji Kuruluşu gizli şeker tedavisi için şunları önermektedir:


Sağlıklı besinler tüketin. Yağ ve kalori oranı düşük ve lif açısından yüksek besinler seçin. Meyvelere, sebzelere ve tam tahıllara yönelin. Lezzet ve besleyicilikten ödün vermeden, amacınıza ulaşmak için yiyeceklerde çeşitliliğe önem verin.


Daha fazla fiziksel aktivitede bulunun. Haftanın en az beş günü, 30-60 dakika orta düzeyde fiziksel aktivitede bulunun. Her gün enerjik bir şekilde yürüyün. Bisiklete binin. Yüzün. Eğer zamanınız yoksa, fiziksel aktiviteyi, tek seferde uzun süre yerine gün içinde kısa sürelere yayın.


Fazla kiloları verin. Eğer aşırı kiloluysanız, vücut ağırlığınızın sadece yüzde 5-yüzde 10’unu vermeniz (eğer 91 kg’sanız sadece 4,5-9 kg) tip 2 şeker hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. Kilonuzu sağlıklı bir aralıkta tutmak için beslenme ve egzersiz alışkanlıklarınızda kalıcı değişikliklere odaklanın. Kilo vermenin faydalarını (daha sağlıklı bir kalp, daha fazla enerji ve kendinize olan saygınızın artması gibi) hatırlayarak motive olun.


Gerekli ilaçları kullanın. Eğer şeker hastalığı olma riskiniz yüksek ise bazen metformin ve akarboz gibi ağızdan alınan ilaçlar da bir seçenektir. Gizli şeker kötüye gidiyorsa ya da kalp-damar hastalığı, karaciğer yağlanması ya da polikistik over sendromu da varsa bu ilaç alınabilir.


Diğer durumlarda kolesterolü kontrol altında tutacak ilaçlar (özellikle statins) ve yüksek tansiyon ilaçları gereklidir. Bununla birlikte, sağlıklı hayat tarzı seçimleri her zaman çok önemlidir.


Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalardan elde edilen bulgularla, düzenli olarak iyi bir gece uykusunun insülin direncini azaltabileceği ileri sürüldüğü için her gece en az altı saat ya da daha fazla uyumaya çalışın.
 
Geri
Üst