Göz sağlığı için beslenme önerileri

Uzman SühaN

Administrator
Göz sağlığı için beslenme önerileri
Çoğu insan, kanser ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarının önlenmesinde vitamin ve beslenme nin rolünün farkındadır. Ancak pek çok insan, çoğu kronik göz hastalığının yediğimiz yiyeceklerle ilgili olduğunu bilmez. Gözlerimiz, vücudumuzun diğer kısımlarının yaptığı gibi, iyi beslenmeden yararlanır.




göz sağlığı.jpg



Küçük olmasına rağmen, göz karmaşık bir organdır. Net vizyonu sağlamak için göz içindeki tüm yapılar ışığı yakalamak, odaklamaya ve görsel bir görüntü oluşturmak için mesajları beyne geri iletmek için düzgün çalışmalıdır. Doğduğumuzda gözlerimiz sadece 1,6 ila 1,7 santimetre çapındadır. Yaşamın ilk üç yılı boyunca, gözler hızla büyür ve 13 yaşına kadar tam boyutlarına ulaşırlar. Sadece nesneleri değil, derinlik, renk, boyut ve ayrıntıyı da görmenizi sağlar. Göz, ışığı retina üzerine kırarak ve odaklayarak çalışır. Işık retinaya çarptığında gece görüşünden sorumlu milyonlarca rhodopsin içeren çubuklar ışığı beyine gönderilen elektriksel uyarılara dönüştürür.

Beyin daha sonra optik sinirlerden aldığı şeyleri çevirir, böylece gördüğümüz şeyi anlayabiliriz. Retinada ayrıca iyodopsin içeren milyonlarca koni bulunur ve parlak ışık görüş ve renk algılaması için kullanılır.Gözün karmaşık anatomisi, ışık kırılmasına izin verir, gözün şeklini muhafaza eder, ışığı elektriksel dürtülere dönüştürür.

Belenme ve göz sağlığı

Gözler çeşitli şekillerde vücuda bağlanırlar. Bu nedenle vücudunuzun sağlığı gözlerinizi etkileyebilir. Beslenme, vücudun büyümesi ve onarımı için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini elde etmek için yiyecekleri sindirdiği bir süreçtir.Doğru miktarda besleyici sağlayan gıdalar ve takviyeleri düzenli egzersiz ile birlikte kullanmak, göz sağlığına kavuşmanın en iyi yoludur. Bazı vitaminler ve mineraller katarakt büyümesini yavaşlatabilir ve sizi glokom ve yaşla ilişkili maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarına karşı koruyabilir

Göz sağlığı için nasıl beslenmeli ?

Antioksidanlar kalp ve bağışıklık sistemini etkileyen birçok hastalığın yanı sıra gözleri de önlemeye yardımcı olurlar. Antioksidanlar arasında C vitamini, E vitamini ve A vitamini bulunur. Bu antioksidanlar yaşla ilişkili maküler dejenerasyon ve diğer göz hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir ve katarakt büyümesini yavaşlatabilir.Meyve ve sebzeler, antioksidanların iyi kaynaklarıdır, yüksek pigmentli olanlar daha yüksek bir konsantrasyona sahiptir. Bu yüzden meyve ve sebze alırken renk yoğunluğu olanları tercih edin(Koyu renkli ) Çiğ meyve ve sebzelerde antioksidanlar daha fazla bulunur, ancak pişirme, konserve, kurutma ve dondurma işlemlerinde kaybolurlar.Bu yüzden taze tüketim önemli.

Antioksidanlar - A vitamini

Vitamin A, et ve yumurta dahil olmak üzere hayvanlardan elde edilen gıdalarda ve ayrıca havuç ve ıspanak gibi sebze ve meyvelerde bulunan bir antioksidandır. Çoğu süt türü de A vitamini ile pekiştirilir.A vitamini, retinanın düzgün işleyişi için gereklidir. Ayrıca, gözün aydınlatma değişikliklerine uyum sağlamasına yardım ederek gece körlüğünü önlemeye yardımcı olur

Antioksidanlar - C vitamini


C vitamini her şeyi yapar. Kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir, bağışıklık sisteminizi iyi durumda tutar, dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutar ve birçok hastalık riskini azaltır.C vitamini yaşa bağlı maküler dejenerasyon katarakt oluşumunu yavaşlatan bir başka antioksidandır. C vitamini, yalnızca turunçgil meyvelerinde değil yeşil biber, çilek, brokoli ve tatlı patateslerde de bulunur.

Antioksidanlar - E Vitamini

Göz bakımı için, E vitamini katarakt büyümesinin yavaşlamasıyla ilişkilendirilmiştir. E vitamininin en iyi kaynakları fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıl gibi kuvvetlendirilmiş ürünlerdir.


Doğru gıdaları tüketmek, göz sağlığını korumak için şarttır. Bu antioksidanlar gözlerimizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.Selenyum ve Çinko, oksidasyon sürecine yardımcı olan iki önemli mineraldir. Göz hastalıklarının önlenmesinde antioksidanlara yardımcı olur.Çinko, peynir, yoğurt, kırmızı et, ve belirli güçlendirilmiş tahıllarda bulunur. Selenyum ceviz, zenginleştirilmiş ekmeki pirinç, makarna peynirlerde bulunur. Antioksidanlarda olduğu gibi, bu minerallerin çok fazla alınması problemlere neden olabilir.
 
Maküla dejenerasyonu ve katarakt gibi yaşa bağlı göz hastalıkları, yaşlı erişkinlerde genellikle görme problemine neden olur. Ancak iyi beslenme de dahil olmak üzere yaşam tarzı değişiklikleri bazı göz problemlerini ertelemeye veya önlemeye yardımcı olabilir.Diyet, yaptığınız günlük yaşam tarzı seçimlerinin son derece önemli bir parçasıdır. Yediğiniz gıdalar ve aldığınız besin takviyeleri genel sağlığınızı ve gözlerinizin sağlığını etkiler.Optimum göz sağlığı için bol renkli meyve ve sebze yiyin.Doymuş yağda ve şekerde yüksek bir diyet göz hastalıkları riskinizi artırabilir. Öte yandan, yeşillikler ve meyveler gibi sağlıklı gıdalar belli göz hastalıklarını ve diğer sağlık problemlerini önlemeye yardımcı olabilir.
 
Bütün tahılları ve tahıl ürünlerini tüketin. Ekmeklerde ve tahılda yaygın olarak bulunan şekerler ve rafine edilmiş beyaz unlar yaşla ilgili göz hastalıkları riskinizi artırabilir. Bunun yerine, elyaf miktarı fazla olan, şekerlerin ve nişastaların sindirimini ve emilimini yavaşlatan tahıl ekmeği ve tahılların yüzde 100ünü seçin. Elyaf ayrıca dolgun hissetmenizi sağlar.
Yağların sağlıklı olduğundan emin olun. Balıklarda, keten tohumu yağı , ceviz ve kanola yağı bulunan omega-3 esansiyel yağ asitleri kuru gözleri ve muhtemelen kataraktları önlemeye yardımcı olur . Haftalık olarak iki kez balık veya deniz ürünleri yiyin veya her gün keten yağı alın. Yemek için kanola yağı kullanın ve atıştırmalık için ceviz kullanın.
 
Gözlerinizi zararlı UV ışığından koruyun. Gündüzleri açık havada olunca daima güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının yüzde 100'ünden gözlerinizi koruyan güneş gözlüğü takın . Bu, katarakt, pinguekula ve diğer göz problemleri riskini azaltmanıza yardımcı olabilir . Sağlıklı ve dengeli bir diyetle beslenin . Birçok çalışma, antioksidanların katarakt riskini muhtemelen azaltabileceğini göstermiştir. Bu antioksidanlar, bol miktarda meyve ve renkli veya koyu yeşil sebzeler içeren bir diyet menüsüdür. Çalışmalar aynı zamanda, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balık yemenin maküler dejenerasyon gelişim riskinizi azaltabileceğini göstermiştir.
 
Gözlerinizi korumak ve yaş ilerledikçe gözlerinizi sağlıklı tutmak için aşağıdaki basit yönergeleri göz önünde bulundurun . Göz hastalıkları için daha yüksek risk altında olup olmadığını öğrenin.Diyabet ve yüksek tansiyonu kontrol etmek için düzenli fizik muayene yapın. Tedavi edilmediği takdirde, bu hastalıklar göz problemlerine neden olabilir. Diyabet ve yüksek tansiyon özellikle diyabetik retinopati, maküla dejenerasyonu ve göz darbeleriyle görme kaybına yol açabilir .Görmenizdeki değişikliklerin işaretlerine dikkat edin. Görüşünüzdeki değişiklikleri fark etmeye başlıyorsanız derhal göz doktorunuza danışın.
 
Bazı görme problemleri, 45 yaş ve üstü altı yetişkinden birini etkilemektedir. Ve görme kaybı riski yalnızca yaşla birlikte artar. Sigara içmeyin. Göz sağlığı söz konusu olduğunda, sigara içen insanlar yaşa bağlı maküler dejenerasyon, katarakt, üveit ve diğer göz problemleri geliştirme riski altındadır .Bu adımları izlemenin yaşam boyu mükemmel görme garantisinin bulunmaması doğrudur. Ancak, sağlıklı bir yaşam tarzını korumak ve düzenli göz muayenelerine sahip olmak, görme problemlerinin önüne geçebilir.
 
Geri
Üst