Grip nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Grip nedenleri ve tedavisi
Grip, ani başlangıçlı mevsimsel bir solunum hastalığıdır. Çoğunlukla ateş, vücut ağrıları ve kuru öksürüğe neden olur. Hem soğuk algınlığı hem de grip birkaç ortak belirtiye sahiptir. Bu nedenle ikisini ayrıştırmakta zorlanabilirsiniz. Soğuk algınlığı nadiren diğer sağlık koşullarına veya problemlerine neden olur. Ancak grip, sinüs ve kulak enfeksiyonlarına, pnömoniye ve sepsise yol açabilir. Makalemizin devamın da grip ve soğuk algınlığı ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.



grip.jpg





Birçok virüs grip benzeri bir hastalığa neden olabilir. Grip burun, boğaz ve akciğerlere bulaşan virüslerden kaynaklanır. Genellikle karşılaştığımız virüse Mevsimlik Grip adı verilir. Grip benzeri hastalıklar tipik olarak kaslardaki ve eklemlerde yüksek sıcaklık, ağrı ve sızlamalara, öksürük ve çeşitli diğer semptomlara neden olur. Üç çeşit grip virüsü vardır - A, B ve C. Grip vakalarının çoğunu grip A ve B oluşturmaktadır. Her kış farklı bir grip türü, birçok insanı etkileyen bir grip salgınına neden olur. Buna mevsimsel grip denir. Grip bir virüsün neden olduğu solunum yolu rahatsızlığıdır. Grip bulaşıcıdır ve normalde virüse yakalanmış bir kişinin öksürük ve hapşırıklarıyla yayılır.

Grip belirtileri

Bebek ve küçük çocuklarda görülen yaygın grip belirtileri ateş, terleme, öksürük, boğaz ağrısı, hapşırma, nefes darlığı, enerji yetersizliği (uyuşukluk) ve yetersiz beslenme sayılabilir.Yetişkinlerde ve büyük çocuklarda sık görülen grip belirtileri şunları içerir:

Yüksek sıcaklık (ateş).
Terleme.
Kas ve eklemlerde ağrı.
Kuru öksürük.
Boğaz ağrısı.
Hapşırma.
Baş ağrısı.
Halsizlik ve mide bulantısı

Soğuk algınlığı belirtisi

Soğuk algınlığı , çeşitli virüs çeşitlerinin neden olabileceği kendini sınırlayan bulaşıcı bir hastalıktır. Genel olarak soğuk algınlığı tıbbi olarak bir viral üst solunum yolu enfeksiyonu olarak adlandırılır . Soğuk algınlığının belirtileri öksürük , boğaz ağrısı , düşük dereceli ateş , sulanmış gözler, burun tıkanıklığı , burun akıntısı ve hapşırma olabilir. Soğuk algınlığıda grip gibi bulaşıcıdır . Burda hijyen ve kişinin kendini koruması önemlidir. Soğuk algınlığı virüsü kalemler, kitaplar, telefonlar, bilgisayar klavyeleri ve kahve fincanı gibi nesneler üzerinde birkaç saat yaşayabilir ve bu nesnelerle temastan edinilebilir.Çoğu soğuk algınlığı yedi ila 10 gün sonra geçmektedir. Antibiyotikler, soğuk algınlığı tedavisinde hiçbir rol oynamazlar. Antibiyotikler sadece bakterilerin neden olduğu hastalıklara karşı etkilidir ve soğuk algınlığı virüslerden kaynaklanır


Grip ve soğuk algınlığı belirtileri, hem burun akıntısı burun tıkanıklığı , boğaz ağrısı ve öksürük içerebilir . Genellikle semptomlar 1-2 gün sonra en kötü haldedir. Daha sonra genellikle birkaç gün içinde yavaş yavaş hafifler. Çoğu insan 2-7 gün içinde tamamen iyileşir. Bulantı, kusma ve diyare gibi belirtilerde olabilir; bunlar çocuklar arasında yetişkinlerden çok daha yaygındır. Mevsimsel gribe maruz kalmış yetişkinler genellikle kusmamakta veya ishal olmamaktadır , ancak çocuklar da olabilir. Bazı belirtiler hastalığınızın şiddetli olduğu anlamına gelebilir. Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz derhal tıbbi yardım alın:

Nefes alma veya nefes darlığı sorunu
Göğsünüzde veya karnınızda ağrı veya basınç
Ani baş dönmesi
karışıklık
Şiddetli kusma

Girpsem neler yapmalıyım ?

Çoğu durumda, onu tedavi etmenin en iyi yolu şudur:

Evde dinlenmek.
Bol miktarda sıvı içmek.
Başkalarıyla temastan kaçınmak.

Çok hastaysanız veya başka tıbbi durumlarınız varsa, antiviral ilaçlar olarak adlandırılan reçeteli ilaçlarla tedaviye ihtiyacınız olabilir . Bu nedenlere yukarıda yer alan septomlara sahipseniz mutlaka hekime görünün. İlaç tedavisine ihtiyacınız olabilir. ilaç tedavisinin dışında nane limon çayı, ballı zencefil , ıhlamur adaçayı ibi bitki çaylarını tüketebilrisiniz. Yalnız belirtelimki bitkisel çaylar tek başına hastalığınızı tedavi etmez. İlaç desteğine ihtiyacınız olabilir. Tedavi, enfeksiyon geçene kadar semptomları hafifletmeyi ve komplikasyonları önlemeyi amaçlıyor. Bu süreçte sigara kullanıyorsanız kesinlikle sigara içmeyin . Ve uyuduğunuz bulunduğunuz mekanı havalandırın. Çarşaflarınızı değiştirin ve mutlaka duş alın. Gerekirse saunaya gidin ve iyice terleyin. Bu adımları atmanız giribi daha çabuk ekarte etmenizi sağlayacaktır. Belirtilerin grip ile ilgili olup olmadığını teyit etmek için mutlaka doktora görünmenizde fayda da vardır.

Grip, çoğu insanda tipik olarak uzun vadeli sonuçlara sahip değildir ve genellikle kendi başına geçebilir. Bununla birlikte, nadir durumlarda, ölümcül olabilir. Komplikasyon riski nedeniyle kendinizi ve ailenizi virüsten korumanız önemlidir. Grip virüsü kişiden kişiye yayılabilir, ellerinizi sabunla sık sık yıkadığınızdan veya alkol bazlı el temizleyicisini kullandığınızdan emin olun. Ayrıca, burun ve ağzınızı ellerinizle dokunmaktan kaçının. Gribe yakalanmış birisiyle ilgileniyorsanız, kendinizi korumak için bir yüz maskesi takın.


Grip komplikasyonları, küçük çocuklar, yaşlılar , hamile kadınlar, diyabet, kalp hastalığı , kanser , akciğer hastalığı ve HIV gibi uzun süreli tıbbi durumları olanlarda daha sık görülür . Çoğu sağlıklı insan için gribe, bir doktor görmeden evinde dinlenme, bol miktarda sıvı madde ve tezgah üstü ağrı kesici ile tedavi edilebilir .
 
Grip, boğaz, burun, bronşu ve bazen de akciğerleri etkileyen bir solunum yolu virüsüdür.Grip ve soğuk algınlığı belirtileri arasındaki farkı bilmek önemlidir . Salgınlar kış aylarında daha sık görülür. Grip bulaşıcıdır, bu da insandan insana kolayca yayılabileceği anlamına gelir. Gribin insanlarda inkübe edilmesi 1 ila 4 gün sürüyor. İlk grip belirtileri baş ağrısı, titreme ve öksürük içerir. Ateş, iştahsızlık ve kas ağrıları gibi semptomlar yakında takip edilir. Bulantı, kusma ve diyare gibi diğer semptomlar erişkinlerde nadir görülürken, çocuklarda daha sık görülür.Gribin normal tedavisi dinlenme ve bol miktarda sıvı içermektedir. Aynı zamanda elleri bol bol yıkamak gribi önleyecektir.
 
Geri
Üst