Güneşin fayda ve zararları

Uzman SühaN

Administrator
Güneşin fayda ve zararları
Ultraviyole (UV) ışınlar görünmez bir radyasyon şeklidir. Cildinizden geçebilir ve cildinizdeki hücrelere zarar verebilirler. Güneş yanığı cilt hasarının bir işaretidir. Güneş ışınları bazı hücreleri öldürüp ve diğer hücrelere zarar verdikten sonra ortaya çıkarlar. UV ışınları herhangi bir mevsim veya herhangi bir sıcaklıkta cilt hasarına neden olabilir. Ayrıca göz problemlerine, kırışıklıklara , cilt lekelerine ve cilt kanserine neden olabilirler . Bu makale, güneş ışığının zararları,güneş yanığı, güneşin zararlı ışınlarından korunmanın yolları hakkın da bilgiler içermektedir.


güneşin fayda ve zararları.jpg





Deri, normal kemik oluşumu için önemli olan D vitamini üretimine yardımcı olması için güneş ışığı kullanır. Ancak bazen ultraviyole ışığı çok zararlı olabilir.Cildin epidermal (dış) tabakasında, pigment melanini içeren hücreler bulunur. Melanin cildi yakabilen güneşin ultraviyole ışınlarından korur ve zamanla elastikiyetini düşürebilir ve kişinin erkenden yaşlanmasına neden olabilir. Güneşlenme, güneş ışığına maruz kalınması nedeniyle derinin daha fazla melanin üretmesine ve koyulaşmasına neden olur.Ultraviyole veya UV ışınlarına çok fazla maruz kalma, güneş yanığına neden olabilir. UV ışınları dış cilt katmanlarına nüfuz eder ve hücrelere zarar verebilecekleri veya öldürebilecekleri derin katmanlara geçerler. Uzun yıllar boyunca ultraviyole ışınlarına sık sık ve uzun süreli maruz kalınması cilt kanserinin baş sebebidir.

Güneş ışınlarının zararlı etkileri

Cilt kanserlerinin yüzde 90'ından fazlasına güneş maruziyeti neden olur.Cilt hasarı ve deri kanseri riski, bir kişinin hayat boyu yaşadığı güneş yanığının sayısı ile ilgilidir. Aşağıdaki fiziksel özellikler, güneş yanığı, cilt hasarı ve deri kanseri riskini de artırır:
Sarışın veya kırmızı saçlılar
Mavi veya yeşil gözlüler
Açık tenliler
Yüzünde çil olanlar


Güneşin faydaları

Az miktarda UV ışınları bizim için iyi. Kalsiyum emen D vitamini oluşturur. Sağlıklı kemikler inşa etmek ve korumak için vücudunuza kalsiyum gerekir. Ayrıca bazı gıdalardan D vitamini alabilirsiniz. Düşük D vitamini seviyeniz varsa doktorunuz bir takviye önerisinde bulunabilir.



Güneş Hasarının İşaretleri

Güneş yanığının ilk ve en bariz belirtisi cildin kızarıklığıdır . Diğer dikkati çeken belirtiler ağrıyı tutan ve cildin yüzeyinden yayılan ısı duyarlılığını içerir. Ağrı ve rahatsızlık genellikle güneşe maruz kaldıktan sonraki birkaç saat boyunca kötüleşmekte ve son 12 ila 48 saat arasında değişmektedir.Ciltte küçük kabarcıklar ve ardından soulmalar olabilir.Şiddetli güneş yanığı daha büyük kabarcıklara neden olabilir. Enfeksiyon riskini artırabileceğinden, hastalar bu kabarcıkları açmamalı veya patlamamalıdır .

Güneş yanığının diğer yaygın semptomları arasında karın krampları, halsizlik, gribe benzer belirtiler, ateş, titreme, baş ağrısı ve hızlı nabız sayılabilir. Bu belirtiler aynı zamanda sıcak çarpması belirtileri olabilir .Enfeksiyon hemen tıbbi tedaviyi gerektiren ciddi bir güneş yanığı komplikasyonudur . Enfeksiyon bulguları arasında kızarıklık, ateş veya deriden kötü koku artışı sayılabilir.

Güneşten koruma cilt kanseri önlemede gereklidir melanom dışı deri kanserlerinin yaklaşık yüzde 90 ı ve melanomların yüzde 86 sı güneşten gelen UV ışınlarına maruz kalma ile ilişkilidir. Kendinizi korumak için nasıl güvende kalacağınızı öğrenin.



Güneş ışığına aşırı maruz kalma, cilt, göz ve bağışıklık sistemi üzerindeki zararlı etkilerin altta yatan nedeni olarak yaygın olarak kabul edilmektedir. Güneşin UV ışınları saat 10 ile akşam 4 arasında en güçlü olanlardır. Mümkün olduğunca, bu saatler boyunca güneşe maruz kalmayı sınırlandırın.SPF 15+ ın geniş spektrumlu bir güneş kremi uygulayın.
 
Cilt lekelerinin baş sorumlusu güneştir. Herkes benim cildimi beğenir .Taki denize girip cilt lekesine maruz kalana kadar. Anlımda kocaman güneş lekem var doktora göründüm verdiği kremleri denedim hiç bir sonuç alamadım.Tekrar doktora gidicem. Şu an solantenin güneş koruyucusunu kullanıyorum.Cildim çok hassas tekrar bir lekeye maruz kalsın istemiyorum
 
Geri
Üst