Hamamözü Tarihi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Hamamözü Tarihi
Tarihçe

Hamamözü 1887 yılında Gümüşhacıköy İlçesine bağlı 60 hanelik bir köy iken, 1910 yılında bucak merkezi olmuş, 1972 yılında belediye teşkilatı, 05 Ağustos 1991 tarihinde de ilçe teşkilatı kurulmuştur.

Coğrafi Yapı ve Ulaşım

İlçe ilin batı yönünde kurulmuş olup, doğuda Gümüşhacıköy ilçesi (23 km), batıda Çorum’un Osmancık ilçesi, güneyde Çorum ili (45 km) ve Çorum'un Laçin ilçesi (12 km), kuzeyde Gümüşhacıköy ilçesi ve Çorum’un Osmancık ilçesi ile sınırlıdır. Yüzölçümü 202 km² olup, rakımı 690 m'dir. İlçe merkezinin Amasya’ya uzaklığı 95 km dir.

İlçe İç Anadolu karasal iklimi ile Karadeniz Bölgesi iklimi arasında kaldığından geçiş iklim özelliklerine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kış ayları soğuk olup, kış ve ilkbahar ayları yağışlıdır.

İlçenin toplam arazi miktarı 131.227 dekardır. Tarım arazileri toplam arazinin %45.2’si (59.357 dekar), Orman sahaları %32 (42.000 dekar), mera ve otlak sahalar %13.2 (17.300 dekar)’dır.

Nüfus ve İdari Yapı

2000 Yılı Genel Nüfus Sayımında ilçe merkezi 1.511 ve köyler 4.650 olmak üzere toplam 6,161 nüfus mevcuttur. Bir önceki nüfus sayımına göre ilçe merkezinin nüfusunda %0,9 oranında, köylerin nüfusunda ise %13 oranında olmak üzere genel olarak toplam %12.8'lik bir azalma meydana gelmiştir.

İlçeye bağlı 19 köy ve ilçe merkezinde 4 mahalle bulunmaktadır. İlçeye bağlı bir tek merkez ilçe belediyesi bulunmaktadır. İki köy (Arpadere Köyü, Aşağıovacık Köyü) dışında diğer köylerin yerleşimi toplu haldedir.

Ekonomik ve Sosyal Durum

İlçede ekonomik hayat canlı değildir. İlçe halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İlçe merkezinde kaplıcadan dolayı oluşan turizm geliri, İlçe ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Genç nüfus genellikle büyük şehirlere çalışmak için gitmektedir.

Tarım alanları 59,357 dekar olup, bunun 12,108 dekar (%20,4 ü) İlçede bulunan Yeniköy sulama göleti ile sulanmaktadır. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, fiğ, kuru fasulye, nohut, tütün, şeker pancarı ve haşhaştır. Ayrıca bahçe sebzeciliği ve meyvecilikde yapılmaktadır. Yapılan sebzeciliğin ticarete dönüştürülmesi ve gelir elde edilebilmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından seracılık ve ceviz fidancılığı faaliyetleri sürdürülmektedir.

İlçede Sanayi tesisi bulunmamaktadır. Ancak Belediye ye bağlı Arkutbey kaplıcaları ile İller Bankası katkısıyla yapılan Termal Tesisi (üç yıldızlı) sayesinde iç turizm artmakta ve özellikle yaz aylarında pansiyonculuk gelişmektedir.

İlçe merkezinin kanalizasyon ve içme suyu sorunu çözülmüştür. Arpadere ve Damladere köylerinde içme suyu şebekesi yetersiz olup, Arpadere ve Mağaraobruğu köylerinde içme suyu şebekesi yoktur. Köylerin %50’sinde kanalizasyon sorunu çözülmüştür. Tüm köy yolları asfaltlanmıştır.

Eğitim, Kültür ve Sağlık

İlçe merkezinde ve köylerinde eğitim Cumhuriyet döneminde başlamıştır. Okuma yazma oranı %99 dur.

İlçe merkezinde 2 İlköğretim okulu ve 1 Çok Programlı Lise, İlçeye bağlı 3 köyde birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulu bulunmaktadır.

İlçe merkezinde Kapalı Spor Salonu ve açık futbol sahası ile 1 Sağlık ocağı ve 2 köyde sağlık evi bulunmaktadır.

İlçede dinlenme ve mesire yeri olarak, Omarca çamlığı, Kaymakamlığımızca yaptırılan Aile Parkı ve İlçe Belediyesince düzenlenen Kuş tepesi ve Kurban tepesi bulunmaktadır.

İlçenin yetiştirmiş olduğu ve milli formayı 175 defa giyerek başarılması güç bir rekorun sahibi olan Hamit KAPLAN, serbest ve greko-romen dallarında dünya ve olimpiyat şampiyonluklarıyla birlikte karakucak güreşlerinde de defalarca birincilik kürsüsüne çıkmayı başarmıştır. Hamit Kaplan, aynı zamanda olimpiyatlarda üst üste üç kez 1956’da altın, 1960 da gümüş, 1964’de bronz madalya almıştır.

İlçe Belediyesince her yıl geleneksel olarak ata sporumuz olan güreşin gelişmesine katkıda bulunmak, ilçe halkının çevre il ve ilçe insanları ile kaynaşmasını sağlamak ve ilçenin ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla Hamit Kaplan - Adil Candemir Karakucak Güreşleri ile Kültür Etkinlikleri düzenlenmektedir.

İlçede bulunan Arkutbey Kaplıcaları ve Gimpaş Termal Tesisleri’ nin suyunun şifalı olması sebebiyle çevre illerden büyük ilgi görmektedir
 
Geri
Üst