hamileliklerde grip

birtutamanne

Yeni Üye
Üye
hamileliklerde grip
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Hastalık genelde ateş ile başlar. Halsizlik ve yüzde kızarıklık da hastalığın belirtilerindendir. Bazı kişilerde başdönmesi, bulantı ve kusma görülebilir. Yüksek ateş 2-3 gün devam eder ve bazen 5 güne kadar uzar. Solunum sisteminde yaşanan sorunlar ateşten sonra artış gösterir. En önemli bulgulardan birisi kuru öksürüktür. Bununla birlikte boğaz ağrısı, boğazda kızarıklık, soğuk algınlığı belirtileri, yaygın kas ve eklem ağrıları görülür. Öksürük dışındaki belirtiler genelde 1 hafta içinde kendiliğinden kaybolurken öksürük birkaç hafta daha devam edebilir.


Grıp aşısı
Grıpten korunmanın yolları


HAMİLELERDE GRİP
Hamilelik, tek başına gribe yakalanmak için risk değildir. Ama hamile bir kadın grip olduğunda komplikasyon görülme oranı daha da artar. Aynı yaş grubundan kadınlar karşılaştırıldığında hamile olanların grip nedeni ile hastaneye yatırılarak tedavi edilme oranlarının hamile olmayanlara göre daha yüksek olduğu görülmektedir.


hAMİLELİKTE GRİP AŞISI RİSKLİ MİDİR?
Hayır, değildir. Hamileliği grip sezonuna denk gelen anne adayının, influenza mevsimi olan Ekim ile Mart ayları arasında aşı olması gerekir. Hamilelerin zatürre, sinüzit gibi hastalıklara da yakalanma riski daha yüksektir. Grip aşısı canlı virüs içermeyen ve hamilelikte kullanılabilen güvenli bir aşıdır. Amerikan jinekolog ve Obstetrisyenler birliği (ACOG) 2000 yılı Aralık ayında yayınladığı görüşünde, salgın mevsiminde hamileliğinin ikinci ya da üçüncü trimesterlerinde olan kadınlara grip aşısı olmalarını önermektedir. Aynı bildiride şeker hastalığı, astım, hipertansiyon gibi yüksek risk durumlarının varlığında gebelik yaşına bakılmaksızın grip aşısı yapılması önerilmektedir. Bu gibi yüksek risk faktörleri olmayan kadınlarda ise aşının ilk trimester sonunda yapılması önerilmektedir. Grip aşısının koruyuculuğu yüzde 70-90 arasında değişmektedir. 2000 hamile kadın üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, aşı ne anne adayı ne de bebek üzerinde olumsuz bir etki göstermemektedir.


kaynak:anne olunca anladım
 
Geri
Üst