Hamilelikte 1 ci ve 2 ci Trimester testi

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte 1 ci ve 2 ci Trimester testi
Gebelik dönemi ortalama 40 haftalık yani 9 ay 10 günlük bir süreçtir. Bu süreç bebek gelişiminin daha kolay gözlemlenebilmesi açısından tıbbi olarak ortalama 3 aylık zaman dilimlerine bölünmüştür. Hamilelikte 1. Trimester gebeliğin ilk 13 haftasını tanımlamaktadır. Bu dönem kadının son adet tarihinin ilk günü başlamakta ve 13. Hafta sona ermektedir. Gebelik hesaplamasının adetinin ilk günü başlamasının sebebi genellikle ilişki tarihinin hatırlanmamasıdır. Gebelik sürecinin standart bir şekilde izlenebilmesi için hekimler bu yöntemi benimsemiştir.



t.jpg


Hamilelikte 1. Trimester gebeliğin en önemli dönemi olarak görülmektedir. Bebeğin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığı genellikle bu dönemde anlaşılmaktadır. Ayrıca gebeliklerde düşük tehlikesinin en yüksek olduğu dönem de ilk 3 aylık dönem olduğu için hem anne hem de bebek sağlığı açısından bu dönem oldukça önemlidir. Hamilelikte 1. Trimester döneminin ilk 4 haftasında yumurtanın spermle döllenmesi, zigotun oluşması, uterusa ulaşması ve tutunması, plasentanın ve amniyotik kesenin oluşması gibi önemli olaylar gerçekleşir. Bu dönemde annede mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtiler görülmesi son derece normaldir. Bu durum kadın vücudunun gebeliğe hazırlanmasından ve pek çok sistemin bu değişikliğe ayak uydurmaya çalışmasından kaynaklanmaktadır. Hamileliğin 5. Haftasında bebek 1,5 ile 2 mm arasında bir boyuta ulaşmaktadır. Bununla birlikte bebekte kalp atmaya ve kan dolaşımı harekete geçmeye başlar.

Hamilelikte 1. Trimester döneminin 6. Haftasında plasenta büyük bir hızla büyümeye devam eder. En önemli gelişmeler burun, kulak ve göz bölgelerinde olmaktadır. Baş bölgesindeki gelişimlerin yanında iç organlar, gövde, kol ve bacak gibi bölgelerde önemli gelişimler meydana gelir. Bu dönemde bebek 5 ile 6 mm arasında değişen bir boyuta ulaşmaktadır. 7. Haftada bebeğin el ve ayak parmakları ve akciğerleri oluşmaya başlar. 8.Haftada bebeğin kemikleri oluşmaya başlar ve boyu 10 ile 13 milimetreye ulaşır.

Hamilelikte 1. Trimester döneminin son ayında annedeki mide bulantıları, sık idrara çıkma hissi ve iştahsızlık gibi belirtiler yavaş yavaş kaybolmaya başlar. 9.Haftada bebeğin dış genital organları gelişse de henüz bebeğin cinsiyeti ayırt edilebilecek ve gözlenebilecek konuma gelmemiştir. 10. Haftada bebeğin karaciğer ve böbrekleri çalışmaya başlamaktadır. 11. Haftada bebeğin kemikleri sertleşmeye, el ve ayakları belirginleşmeye başlar. 12. Haftada bebeğin refleksleri ortaya çıkmakta ve bebek hareket etmeye başlamaktadır. 13. Haftada bebek yaklaşık 7 cm boyutuna ulaşır ve düşük riski oldukça azalır.

Hamilelikte 2. Trimester 14. Hafta başlamakta ve 26. Haftaya dek sürmektedir. Bu dönem genellikle gebeliğin en rahat dönemi olmaktadır. Düşük ihtimalinin oldukça azaldığı, annenin şikayetlerinin azaldığı, vücudun gebeliğe iyice alıştığı ve bebeğin büyük bir hızla gelişimini sürdürdüğü bir dönemdir. 14. Haftada bebeğin yüzü gelişmeye devam ederken yanakları, burnu ve kulakları oldukça belirginleşir. Bebeğin kas gelişimi hızlanmaktadır. Buna bağlı olarak bebek kafasını dik tutabilir hale gelmektedir. Bu haftadaki en önemli değişim ise bebeğin tiroid bezlerinin çalışmaya başlamasıdır. 15. Haftada bebeğin saç gelişimi başlamaktadır. Bununla beraber annenin karnı belirgin hale gelir.

Hamilelikte 2. Trimester döneminin 3.haftasında oldukça önemli gelişmeler yaşanır. Gebeliğin 16. Haftasına gelen bu dönemde bebek göz kapaklarını hareket ettirmeye başlar ve göbek kordonu olgunlaşır. Bununla beraber bebek solunuma başlar ve cinsiyeti artık ultrason ile görüntülenebilir hale gelir. 17. Haftada bebeğin tüm iç organları çalışır hale gelmektedir. Bebeğin kalbi kan dolaşımını sağlamak adına oldukça hızlı bir şekilde çalışır. 18. Haftada bebeğin boyutu yaklaşık 13 santimetreye, ağırlığı ise yaklaşık 150 grama ulaşır. İskelet gelişiminin hızlanması ile birlikte bebeğin anne karnındaki hareketlerinde de bir artış görülür. Bununla beraber bebek çevresel uyarılara daha duyarlı bir hale gelir. 19. Haftada bebeğin genital organları büyük oranda oluşur. Buna ek olarak bebeğin vücudu amniyotik sıvıya karşı daha dayanıklı hale gelebilmek adına kazeoza ismi verilen bir madde ile kaplanır.

Hamileliğin 2. TrimesterıHamilelikte 2. Trimester döneminin ilerleyen aşamalarında anne daha hızlı bir şekilde kilo almaya başlar. 20. Haftaya ulaşılmasıyla birlikte gebeliğin yarısı tamamlanmış olur. Bu dönemde bebek yağ depolamaya başlar ve cildi kalınlaşır. 21. Haftada bebeğin kalp kasları daha da güçlenir ve kırmızı kan hücreleri üretilmeye başlanır. 22. Haftada bebeğin işitme, dokunma ve tat duyuları oldukça güçlenir. Bu sayede özellikle annesinin sesini duyabilir ve ayırt edebilir hale gelir. 23. Haftada bebeğin pankreası insülin salgılamaya başlar ve bebeğin tüm uzuvları oldukça net bir şekilde görünebilir hale gelir.

24. Hafta bebek için oldukça önemli bir haftadır. Bu dönemde meydana gelen doğumlar düşük değil erken doğum olarak isimlendirilir çünkü bebek artık herhangi bir kalıcı hasar meydana gelmeden annesinden ayrılabilir hale gelmiştir. Hamilelikte 2. Trimester döneminin son 2 haftasında bebekteki en önemli değişiklikler gözlerinde ve akciğerlerinde meydana gelir. 26. Hafta sonunda bebek yaklaşık 23 santimetre uzunluğa ve 1 kilogram ağırlığa ulaşır.
 
Geri
Üst