Hamileyim karnım çok sert nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim karnım çok sert nedeni nedir?
Hamilelikte genellikle son aylarda görülen karın sertleşmelerine Braxton Hhicks kasılmaları adı verilir. Bu kasılmaları ilk kez 1872 yılında Dr. John Braxton Hicks tanımlamış ve bunların gerçek doğum kasılmaları ile arasındaki farklara dikkati çekmiştir.


Daha çok 3. trimestrede başladığı gibi bazı hamilelerde 2. trimestrede de başlayabilir.
Ağrısız olan bu sertleşmeler 30 sn -2 dk arasında sürebilir ve doğuma yakın dönemlerde sıklaştığı izlenir.
Bu kasılmaların doğumun egzersizi olduğu düşünülmektedir.
Rahmin kan akışını artırmaya ve rahim ağzını yumuşatmaya yönelik oldukları da düşünülmektedir.
Hamileler bu kasılmalar sırasında nefes egzersizlerini çalışarak doğuma hazırlanabilirler.
Braxton hicks kasılmaları ve gerçek doğum kasılmaları arasındaki farklar nelerdir?
Braxton hicks kasılmaları gerçek doğum kasılmalarından:


6.jpg







Daha seyrektirler,
Düzensizdirler,
Ne zaman gelecekleri öngörülemez,
Ağrı hissedilmez, sadece karnın toplanması ve sertleşmesi hissi mevcuttur.
Dinlenme ile hafifler ve geçer.
Braxton hicks kasılmaları hamilelikte 36. haftadan sonra tamamen zararsızdır. Bu haftadan önce ise rahim ağzını yumuşatıp erken doğuma neden olabileceğinden çok sıklaşması istenmez.
Braxton hicks kasılmaları özellikle anne ve bebek çok hareketli olduğunda, anne karnına dokunulduğunda, mesane dolu olduğunda ya da cinsel ilişki sonrası veya vücud sıvısı çok azaldığında tetiklenebilir.
Karın sertleşmesi olduğunda ne yapılabilir?
Karın sertleşmeleri olduğunda yapılması gereken ilk şey pozisyon değiştirmektir.
Oturuyorsanız yürümek iyi gelebilir, yürüyorsanız da oturup ya da uzanıp dinlenebilirsiniz.
Su içerek vücut sıvınızı artırabilirsiniz.




Ilık bir duş alabilirsiniz.
Doktorunuz tarafından verilen magnezyum azalması ve kas kramplarının engellenmesi amaçlı içtiğiniz magnezyum tabletleri bu durumda da çok işinize yarayacaktır.
Tüm bunları yapmanıza rağmen hala geçmeyen sertleşmeleriniz varsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
Karında sertleşme ve kasılma benzeri şikayetler hamileliğin son aylarında sıklıkla rastlanan şikayetlerdir. Bunlara kasık ağrısı da eşlik edebilir. Özellikle 6. aydan sonra doğuma kadar olan dönemde anne adayı karnında zaman zaman sertleşme hissedebilir, elleniğinde karnının tahta gibi sertleştiğini görebilir. Bu durumun nadiren olması sakıncalı değildir ancak gün içerisinde sık sık tekrarlaması erken doğum belirtisi olabilir. Bu nedenle karnında gün içerisinde sık sık sertleşme varlığında mutlaka doktora başvurulması gerekir. Eğer kasılmalar nadir bile olsa bunlara eşlik eden lekelenme, kanama, su gelmesi, bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, göz kararması, ishal, idrar yaparken yanma, ateş gibi şikayetler varsa yine de mutlaka acilen doktoraa başvurulması gerekir.



Doktor muayenesinde elle muayene ve gerekirse NST aleti ile yapılan kontraksiyon (kasılma) ölçümünde bu kasılmaların gerçek bir erken doğum kasılması mı yoksa yalancı doğum sancıları mı olduğu anlaşılır.

Yalancı doğum sancıları hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bunlar sakıncalı olmayan her hamileliğin son aylarında yaşanabilen düzelsiz kasılmalardır. Herhangi bir tedavi gerektirmezler. Eğer kasılmaların gerçek kontraksiyonlar yani erken doğum tehtidine bağlı olduğu düşünülürse buna yönelik tedavi verilebilir.
 
Geri
Üst