Hamileyim sistit oldum nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim sistit oldum nedeni nedir?
gebelikte sistit nedenleri,gebelikte sistit belirtileri,gebelikte sistit nasıl geçer,gebelikte sistit tedavisi hakkında bilgiler

s.jpg






Sistit,çeşitli mikrobik organlar tarafından oluşturulan mesane enfeksiyonudur.Cinsel ilişki,idrar yolundan yapılan müdahaleler,doğum,nörolojik problemler,mesanede taş veya herhangi bir yabancı cisim varlığı, su tüketiminin az olması, mesanenin enfeksiyon ajanlarına karşı biyolojik savunma bariyerlerinin yetersiz olduğu durumlar sistit gelişimine sebep oluyorlar. Alman Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Uğur Özalp “Hamilelik sırasında ,özellikle erken dönemde idrarda önemli derecede bakteri çıkışı (bakteriüri)saptanır. Kadınlar hamilelik sırasında ve hemen ertesinde idrar yolları enfeksiyonu açısından risk altındadırlar ve saptanan herhangi bir enfeksiyon hemen tedavi edilmelidir.” diyerek anne adaylarını uyarıyor.

Belirtileri

Sık işeme,acil işeme hissi,idrar yaparken yanma,geceleri idrara çıkma, karnın alt kısmında ağrı ve rahatsızlık hissi sık görülen yakınmalar arasında yer alıyor. Sıkışma şeklinde idrar kaçırma ve kanlı idrar yapma görülebilir,yüksek ateş ise nadir görülüyor.

Tanı ve Tedavi

Basit idrar tahlili ile enfeksiyon varlığı ve idrar kültürü ile de enfeksiyona sebep olan mikrobun cinsi saptanarak tanı konuluyor. Dr. Özalp tedavi konusunda ise şunları söylüyor: “Sorumlu olarak saptanan mikrobik ajana yönelik antibiotik tedavileri uygulanır. Ancak hamile hastalarda gebelik göz önüne alınarak uygun ve fetusa zarar vermeyecek ilaçlar seçilmelidir.”

Önlemler

Dr. Özalp önlemleri şöyle sıralıyor:

• Sıvı tüketiminin arttırılması
• Kişisel hijyene özellikle genital bölgenin temizliğine dikkat edilmesi
• Taş ve benzeri idrar yolları problemlerinin çözümlenmesi
• Vaginal akıntı –enfeksiyon gibi durumlarda tedavi uygulanması
• Genel önlemlere ek olarak hamilelik döneminde takipler sırasında idrar analizlerinin yapılması

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

NEDEN GEBELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI ÇOK GÖRÜLÜR?
Gebelik döneminizde gebe olmadığınız döneme göre enfeksiyon gelişme ihtimali daha fazla olur. Çünkü gebelik süreci aslında sizin vücut direncinizi normale göre zayıflatan bir süreçtir.

Gebelikte en sık görülen enfeksiyonlar üriner sistem ( idrar yolu) enfeksiyonlarıdır. İdrar yolu iltihaplanması basit sistitten daha da ciddi bir durum olan böbrek iltihabına kadar ilerleyebilir.

Öncelikle gebeliğinizin 7. haftasında idrar yollarınızda farklılıklar oluşmaya başlar ve bu süreç doğuma kadar ilerler. Bunun nedenlerini sıralayacak olursak;

* Gebelik döneminde artan progesteron dediğimiz hormonun idrar yollarında ve idrar kesesin de normalde olması gereken hareketi yavaşlatarak idrar akışının azalması ve idrarın birikmesi,

* Normale göre idrar kesesinde biriken ve bekleyen idrar miktarının artması( idrar keseniz gebelik süresince büyüyerek gebelik sonunda kapasitesi iki katına çıkar. Bu değişiklik doğumdan bir ay sonra %66 ve 2 ay sonra %100 düzelerek eski halini alır),

* Bebeğin içinde gelişimini tamamladığı uterusun büyüyerek yine idrar yollarına dıştan bası yapması ve idrar akımını engellemesi,

* Böbreklerin büyümesi sonucu idrar yolları ile olan açısının değişmesi ve uterusa bası yapması,

* İdrarın normalde daha asidik olması gerekirken daha bazik olması ve bakterilerin yaşamasının kolaylaşması,

* İdrarda normalde olmaması gereken şeker ve proteinin gebelik döneminde idrarda bulunabilmesi ve yine bununda bakterilerin beslenmesi ve çoğalması için uygun bir ortam olması sayılabilir.
KLİNİK BULGULAR:
Gebelikte sistit için semptomlar diğer hastalardan farklı değildir, burda da sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma olur. Ateş ve yan ağrısı kesinlikle olmaz.

TEDAVİ
Gebelikte en fazla kullandığımız ağızdan antibiyotik amoksisilin/klavulanik asit denilen Beta Laktam grubunda olan güvenilir grup dediğimiz B grubundaki antibiyotiktir.
Bu antibiyotik ile gebelerde ki idrar yolları iltahabı (sistit, börek iltahabı) güvenli ve etkin bir şekilde tedavi edilebilir. Tedavi dozu olarak 2x 625 mg uygundur. Gebe olmayan kadınlara göre farklılık tedavi süresinin daha uzun olmasıdır. Burada tedavi süresi 3 gün değildir 7 güne uzatılır.

Penisilin ve sefalosporinlere allerjiniz var ise bunların yerine eritromisin güvenle kullanılır.
Uzm. Dr. Rezan HARMAN
 
Geri
Üst