Hamileyim uyku pozisyonum nasıl olmalı?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim uyku pozisyonum nasıl olmalı?
hamilelikte uyku pozisyonu,hamilelikte uyku pozisyonu nasıl olmalı,hamilelikte yüzüstü yatılırmı,hamilelikte uyku pozisyonu hakkında bilgiler


h.jpg







Hamilelik her anne adayı için farklı değişimlerin yaşanması demektir. Bu dönemde uyku en temel ihtiyaçlardandır. Hamileliğin erken dönemlerinde sola dönerek uyuma alışkanlığı ilerisi için çok önemlidir. Çünkü vücudun ortasından hafif sağ tarafa doğru en büyük toplardamar geçer. Sağ tarafa doğru yatılırsa bu toplardamara rahim baskı yapar ve kalbe dönen kan miktarı azalır, bu da bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olur. Sol tarafa yatmak kan dolaşımındaki sirkülasyonu artıracağı için vücuttaki şişlikleri ve ödemi azaltır.

Anne adayları için en rahat uyku pozisyonu sol yana yatarak bacakların karna doğru çekildiği pozisyondur. Hamileliğin ilk üç aylarında yatış pozisyonu çok önemli değildir. Yüzüstü hariç her pozisyonda yatılabilir. Çünkü ilk aylarda rahim daha küçük ve hafif olduğu için damarlara baskı yapmaz. Ama bu aylarda, hamileliğin son dönemlerini göz önüne alarak, dizleri çekerek ve sola dönerek uyuma alışkanlığı edinmekte yarar vardır.Hamilelik döneminin son aylarında sırt üstü yatmak iyice büyüyen karın nedeniyle neredeyse imkânsız hale gelir. Çünkü bu pozisyonda rahim bütün ağırlığıyla büyük kan damarlarına, omurgaya, sırt kaslarına ve bağırsaklara baskı yapar. Bu da bel ağrılarına ve basura neden olabilir. Ayrıcı sırt üstü yatmak kan basıncında düşmeye neden olabilir. Buna bağlı olarak bazen anne adayları baş dönmesi, halsizlik gibi şikâyetler hissederler.

Bu dönemde rahat bir uyku için en ideal yatış, sol tarafa dönüp bir bacağı gerekirse kalçayı bir yastıkla desteklemektir. Hamilelik dönemi için özel olarak tasarlanmış yastıkları kullanmak da rahat bir uyku uyumaya yardımcı olabilir.

Ancak hamilelikte uyumak kadar‚ yataktan kalkış pozisyonu da çok önemlidir. Yataktan yavaş ve dikkatli kalkılmalıdır. Ani ve sert hareketlerin karın, sırt kaslarına zarar verebileceği, kasılmalara neden olabileceği unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst