Hayız ilmi ile ilgili bilinmesi gerekenler

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Hayız ilmi ile ilgili bilinmesi gerekenler
Her müslüman hanımın, ilmihal bilgilerini bilmesi öğrenmesi farzdır. Şayet kadın ilmihal bilgilerini bilmiyorsa eşi ona öğretmelidir. Eşi de bilmiyor ise başka hanımlardan bu bilgileri edinmelidir. Hayız ilmihalinin öğrenilmesinde ki gaye ibadetlerini eksiksiz yapmasıdır. (namaz, abdest, oruç, hac ve kuranı kerim okumak )


hayız.jpg


Ay hali yanı hayız olmaya başlayan her baliğ artık kadın olur. Kızlar 11-12 yaşlarında ilk hayzını görür. Bir anne 8 yaşından itibaren kızına ilmihal hakkında bilgiler vermelidir. İlmihal de temel kaideleri öğrenmek ve uygulamak kadın için büyük önem arz eder. Her kadın hayız günleri bir deftere kaydetmelidir. Kaydettiği hayız bilgileri sayesinde istihaza olduğu günleri rahatlıkla anlayacak ve tespit edecektir. Hayız günlerinin deftere kaydedilmesi, kaç gün temiz kalındığı, kaç gün hayız olduğunu bilmek için önemlidir.


Hayız fasid kan istihaza nifas ayise nedir?


Hayız kanı ; regl, mens, adet , ay hali gibi farklı terimlerde kullanılır. Hayız her kadının ayda bir gördüğü normal adet kanıdır. Fasid kan; adet kanı olmayan yani hayız olmayan kan demektir. Bu kana istihaza kanı denir. Nifas; lohusalık dönemidir. Ayise ise; Adetten hayzdan kesilmiş yani menpoza girmiş yaşlı kadın demektir.


Adetliyken cünüpken diş dolgusu yapılır mı?


Ay halinde iken yani adetli iken diş dolgusu yaptırmanın sakıncası yoktur. Dolgu yaptırırken abdestli olmak şart değildir. Fakat cünüp ve adetli kişi ilk gusülden itibaren Maliki mezhebini taklit etmelidir. Yani abdestliyken diş dolgusu yaptırdım diyerek taklit etmez ise cünüp gezmiş olur.


Hayızlı kadına yaklaşmak günah mıdır?


Kadına adet döneminde yaklaşıp münasebette bulunmak haramdır. Kadın temizleninceye kadar erkek hanımına yaklaşmamalıdır. Yüce Allah kadına adetliyken yaklaşmayı münasebette bulunmayı yasaklamıştır.


Hayz gününü kocadan saklamak günah mıdır?


Bir kadın hayız yani adet olunca bunu kocasına bildirmelidir. Aksi halde kocası sorunca bildirmezse günah olur. Bu konuda Peygamber efendimiz Hz Muhammed; ay halinin başladığını ve bittiğini kocasından saklayan kadın melundur demiştir.


Adetli kadın mezarlık ziyaretinde fatiha okuyabilir mi?


Ay hali gören kadının mezarlık ziyaretinde fatihayı dua niyeti ile okumasın da sakınca yoktur Dua niyeti ile ölülere adetli kadın fatiha okuyabilir bu caizdir.


Ay hali bitince gusülsüz cima olur mu?


Ay hali gören kadının gusülsüz cima etmesi sadece hanefi mezhebinde caiz , diğer üç mezhepte ise caiz değildir.

Adetli kadın abdest alıp ölürse abdestli sayılır mı?


Ay hali gören ve abdest alıp ölen kadın abdestli sayılmaz. Hayız kesilmeyene kadar abdest olmaz.

Hanım kardeşlerim, âdetin başlama ve bitiş tarihlerini bilmek ibadet etmek açısından önemlidir. Her müslüman hanım ilmihali bilmek ve buradaki kaideleri yerine getirmek zorundadır. İlmihali bilmeyen kadın harama düşebilir, yaptığı ibadetleri de sahih olmaz. Sadece hanım kardeşlerimizin değil erkeklerinde ilmihali bilmesi gerekir. İlmihali bilmeyenler soru sorabilir bilmediğini öğrenebilir. Selam ve dua ile
 
Geri
Üst