Hazımsızlık neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Hazımsızlık neden olur ?
Hazımsızlık, üst karında ağrı, yanma hissi veya rahatsızlık olmak üzere birlikte görülen bir grup gastrointestinal semptomu tanımlayan genel bir terimdir.Hazımsızlık birçok belirtiye sahiptir. Aynı anda birden fazla semptomunuz olabilir. Bazen ayrı bir koşul olan mide ekşimesi de olabilir. Yaşam biçimi, ilaçlar, sağlık sorunları ve sindirim sistemi hastalıkları hazımsızlığa neden olabilir.Doktorunuz hazımsızlığınızı tıbbı öykünüze, fiziksel muayene, üst gastrointestinal endoskopi ve diğer testlere dayanarak teşhis eder. Hazımsızlık tedavisi nedene bağlıdır ve ilaçlar, beslenme alışkanlığınızdaki değişiklikler içerebilir. Yediğinizi ve içeceğinizi değiştirmenin yanı sıra, belirli yaşam tarzı değişiklikleri yaparak hazımsızlığı önlemeye yardımcı olabilirsiniz.Bu makale; hazımsızlık,hazımsızlık endir,hazımsızlık nedenleri,hazımsızlık belirtileri , hazımsızlık tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.


hazımsızlık.jpg



Hazımsızlık, aynı zamanda dispepsi olarak bilinen , vücudunuzun gıda sindiriminde sıkıntı yaşadığı yaygın bir durumdur.Hazımsızlık için bilinen bir neden yoksa, fonksiyonel dispepsi olarak adlandırılır. Bu bir hastalık değildir. Dispepsi genellikle şişkinlik, mide bulantısı gibi semptomlardan oluşan problemdir. Hazımsızlık genellikle sindirim sisteminin mukozasıyla temas eden mide asidi , sindirim sisteminin hassas koruyucu astarı , nedeniyle oluşur. Mide asitleri mukozayı parçalayıp tahriş ve iltihaplanma yaratarak hazımsızlık semptomlarını tetikler.Çoğu vakada hazımsızlık beslenme ile ilgilidir.

Hazımsızlık nedir ?

Hazımsızlık sıklıkla gastroözofageal reflü hastalığı , ülser veya safra kesesi hastalığı gibi kendi başına bir durumdan ziyade temel bir sorunun işaretidir .Dispepsi olarak da adlandırılır, üst karında kalıcı veya tekrarlayan bir ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır .Dispepsi, üst bağırsakta bir sorundan kaynaklanan bir grup semptom içeren bir terimdir. Çeşitli koşullar, dispepsi oluşturur. Ana semptom genellikle üst karında (karında) ağrı ya da rahatsızlıktır.

Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir?

Hazımsızlığı olan çoğu insan midede veya göğüs bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hisseder. Sansasyon genellikle yiyecek veya içecek tükettikten sonra ortaya çıkar. Bazı durumlarda semptomlar yemekten bir süre sonra ortaya çıkabilir. Mide yanması ve hazımsızlık iki ayrı koşuldur. Çok nadir durumlarda hazımsızlık mide kanseri semptomları olabilir .


Yemek sırasında erken dolgunluk veya yedikten sonra dolgunluk
Mide bulantısı ve kusma
Şişkinlik
Geğirme

Hazımsızlık neden olur?

Çok fazla veya çok yeme
Yağlı, baharatlı yiyecekler
Çok fazla kafein, alkol, çikolata veya gazlı içecekler tüketme
İbuprofen veya aspirin gibi tezgah üstü ilaçları almak
Stres ya da kaygı
Mide ülseri vakaların% 15-20 sini oluşturur
Vakaların% 5 ila 15 inde reflü neden oluyor
Kanser
Kalp hastalığı
Sindirim sisteminin hastalığı

Hazımsızlığı önleme

Diyetinizi değiştirerek hazımsızlığı önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Alkollü içecekler gibi hazımsızlığa neden olabilecek bazı gıdalar ve içeceklerden kaçınmanız gerekebilir; karbonatlı içecekler; Kahve; Bir sürü asit içeren yiyecekler; Ve baharatlı, yağlı gıdalardan uzak durun. Sağlıklı, dengeli bir diyetle yemek gerekir . Sağlıklı beslenme genel sağlığınızı iyileştirebilir, belirli hastalıkları ve koşulları yönetmeye yardımcı olabilir ve hastalık şansını azaltabilir.Yediğiniz ve içtiğinizde değişiklikler yapmanın yanı sıra, hazımsızlığı önlemeye yardımcı olmak için yaşam tarzı değişiklikler yapın.

Yedikten hemen sonra hareketli olun
Yiyecekleri dikkatli ve tamamen çiğneyin
Fazla kilolardan kurtulun
Gece atıştırmalıklarından vazgeçin
Sigarayı ve alkolü bırakın
Stresten uzak durun

Hazımsızlık ile ilgili kimler risk altın da ?

Her yaştan ve her iki cinsiyetten insanlar hazımsızlıktan etkilenmektedir. Oldukça yaygındır. Bir bireyin riski aşağıdakilerle birlikte artar:

Aşırı alkol tüketimi
Mideyi tahriş edebilecek ilaçların kullanımı, örneğin aspirin ve diğer ağrı kesiciler
Bir ülser gibi sindirim sisteminde bir anormallik olan koşullar
Anksiyete veya depresyon gibi duygusal sorunlar

Eğer hazımsızlık semptomları yaşıyorsanız, hekime görünün . Hazımsızlık böyle geniş bir terim olduğu için, yaşadığınız rahatsızlığın kesin bir açıklamasını doktorunuza sunmanız yararlı olacaktır.Doktorunuz belirtilerinize neden olabilecek temel koşulları ekarte edecektir. Doktorunuz birkaç kan testi yapabilir ve mide veya ince bağırsağıngörüntülenmesini içeren testler isteyebilir.Doktorunuz , midenin iç kısmına yakından bakmak için bir üst endoskopisi uygulayabilir. Hazımsızlık bir hastalık değil bir semptom olduğu için, tedavi genellikle hazımsızlığa neden olan alttaki duruma bağlıdır.Genellikle, hazımsızlık evreleri tıbbi yardım almadan birkaç saat içinde kaybolur. Bununla birlikte, belirtileriniz kötüleşiyorsa, bir doktora danışmalısınız. Gıdalar ve hazımsızlığa neden olan durumlardan kaçınma, onu tedavi etmenin en iyi yollarıdır.
 
Yemeği hızlı yemek yiyecekleri tam olarak çiğnememek hazımsızlığa yol açıyor. Bende yemeği çok hızlı yerim bu yüzden sürekli mide ağrısı mide krampı mide yanması yaşıyorum. Çantamda renie ile dolaşıyorum. Bir türlü bu hızlı yeme alışkanlığımı yönetemiyorum. Ayrıca hızlı yemem kilo almama da neden oldu.
 
Hazımsızlık, çok fazla yemek, çok hızlı yeme ve yüksek yağlı gıdalar yemeyi içeren birçok şeyden kaynaklanabilir. Alkol, stres ve yorgunluk hazımsızlığa yol açabilir. Hazımsızlık, yemek sırasında veya sonrasında dolgunluk hissi veya rahatsızlık hissi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bazen enfeksiyon veya bazı ilaçlar neden olabilir.Hazımsızlığı olan çoğu insan midede veya göğüs bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hisseder. Yakınmalar genellikle yiyecek veya içecek tükettikten sonra ortaya çıkar. Mide yanması ve hazımsızlık iki ayrı koşuldur. Hafif hazımsızlık nadiren endişe yaratmaz.. Semptomlar iki haftadan uzun sürerse doktora görünmelidir.
 
Sindirim sistemindeki bir hastalık veya ülser hazımsızlığa neden olabilir. Bununla birlikte, çoğu insan için, çok fazla yeme, çok hızlı yeme, çok yağlı yiyecekler yeme veya stresli durumların sonucudur. Hazımsızlık fazla mide asidinden kaynaklanmaz. Yemek yerken bol miktarda hava yutmak, genellikle hazımsızlıkla ilişkili geğirme ve şişkinlik semptomlarını artırabilir. Bazı ilaçlar mide zarını tahriş edebilir ve hazımsızlığa neden olabilir.Yorgun veya stresli olmak, sigara içmek veya çok fazla alkol veya kafeinli içecek içmek, hazımsızlığa neden olduğu gibi durumu kötüleştirebilir.Duygusal stres veya diğer psikolojik durumlar, karın ağrısına neden olabilir.Bazen insanlar bu faktörlerin hiçbiriyle ilgili olmayan kalıcı hazımsızlıklara sahiptir. Hazımsızlık olarak da bilinen dispepsi, karnın üst bölgesinde rahatsızlık veren ağrıyı tanımlayan bir terimdir. Bu bir hastalık değildir. Hazımsızlık spesifik bir durumdan ziyade bir grup semptomdur.Bu rahatsızlık hissi, yaşam tarzınızdan ve diyetinizden, aldığınız ilaçlardan veya diğer sağlıkla ilgili sorunlarınızdan kaynaklanabilir
 
Hazımsızlık çok yaygın olsa da, belirtiler değişebilir ve normalde oldukça hafiftir. Yine, semptomlarınız çok daha kötüyse ve kilo kaybı, kanama veya kusma varsamutlaka hekime görünün.Hazımsızlık tipik olarak birkaç saat sonra kendiliğinden geçer, ancak gerçekleştiğinde onu önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olacak evde edinebileceğiniz bazı yararlı alışkanlıklar vardır. Yeme alışkanlıklarınızı değiştirin . Basit bir diyet değişikliği hazımsızlıkla mücadelede gerçekten yardımcı olabilir. Baharatlı veya yağlı yiyeceklerden uzak durun, bunlar midenizi kolayca rahatsız edebilir. Ayrıca gece geç saatlerde veya yatmadan hemen önce yemek yemekten kaçının . Stresi azaltmak, ayrıca hazımsızlığı önleyebilir. Daha yavaş yiyin ve yemekten hemen önce veya sonra heyecandan kaçının. Stres ve kaygıdan kurtulmanın başka yollarını da denemek isteyebilirsiniz. Egzersiz, yoga ve meditasyon gibi.. Tütün, kafein, şekerli içecekler ve alkol tetikleyyicidir bunlardan mutlaka kaçının.
 
Geri
Üst