Hepatit C nedir ? Hepatit C belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Hepatit C nedir ? Hepatit C belirtileri ve tedavisi
hepatit,hepatit c,hepatit c nedenleri,hepatit c belirtileri,hepatit c tedavisi, hepatit c neden olur,



hepatit c.jpg





Hepatit C bulaşıcı bir viral karaciğer hastalığıdır. Virüs kısa süre içinde temizlenmezse, enfeksiyon kronikleşir . Siroz , karaciğer kanseri ve bazı durumlarda ölümle sonuçlanabilir.Karaciğer iltihaplanması, diğer hepatit virüslerinin yanı sıra alkol, ilaçlar ve diğer bazı daha az yaygın sorunlardan da kaynaklanabilir. Hepatit C, kan veya kan ürünleri yoluyla bir kişiden diğerine bulaşır. Hepatit C virüsü genellikle erken evrelerinde hafif semptomlarla kendini gösterir.Hepatit C virüsü ile enfekte olmuş kişilerin sadece küçük bir kısmı akut (kısa süreli) hepatit C hastalığına yakalanır. Akut hepatit C'nin semptomları eklem ağrısı, iştah kaybı, bulantı, yorgunluk, ateş, karın ağrısı ve sarılıktır. Bu makalede kronik ve akut formlarda hepatit C'nin belirtileri , nedenleri ve tedavileri üzerinde durulacaktır. Hepatit C ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..





Hepatit C, karaciğeri enfekte eden bir virüstür. Tedavi edilmezse, bazen uzun yıllar boyunca karaciğerde ciddi ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden hasara neden olabilir.Hepatit C'li birçok insanın herhangi bir semptomu yoktur ve enfeksiyona sahip olduklarından habersizdir. Karaciğerleri giderek zarar gördükçe daha sonra semptomlar gelişebilir. Hepatit C enfekte kan ile temas yoluyla yayılır ve ayrıca cinsel temas yoluyla bulaşabilir veya gebelik sırasında anneden çocuğa geçebilir . Karaciğerde ciddi hasara yol açabilen, iltihap ve doku yaralanmasına neden olabilen ciddi, ömür boyu süren bir rahatsızlığa kadar, hafif, grip benzeri bir hastalıktan ciddiyete kadar değişen, yavaş ilerleyen bir hastalıktır.Çoğu insan, virüse maruz kaldıktan sonra dört ila yedi haftaya kadar veya daha uzun süre ilk hepatit belirtilerini yaşamaz. Akut hepatit belirtileri beş ila altı ay kadar sürebilir.



Semptomlar neler?



Hepatit C'li birçok insanda semptom görülmez. Ama bunları fark edebilirsiniz:

Sarılık (koyu renk idrarın yanı sıra sarı göz ve cilde neden olan bir durum)
Karın ağrısı
İştah kaybı
Mide bulantısı
yorgunluk
Eklem ve kas ağrısı
ishal




Hepatit C nasıl bulaşır ?



Virüs , enfekte olmuş bir kişinin kanından veya vücut sıvılarından yayılır . ( iğnelerin paylaşılması, korunmasız cinsel aktivite, doğum, Kan transfüzyonu)

Semptomum yoksa, hepatit C hastalığım olup olmadığını nasıl anlarım?

Hepatit C olup olmadığınızı belirlemek için kan testlerine ihtiyacınız olacaktır.


Hepatit C (HCV) virüsü, kandan kanla temas yoluyla yayılır ve karaciğerin iltihaplanmasına yol açar. HCV enfeksiyonunu önlemek için herhangi bir aşı yoktur, ancak birçok durumda tedavi edilebilir.Virüs, karaciğerin işleyişini etkileyen karaciğerin iltihaplanmasına neden olur. Karaciğer, yaşam ve büyüme için gerekli olan birçok görevi yerine getiren önemli bir organdır. Tedavi edilmeden bırakılırsa, HCV karaciğerin (siroz) çok miktarda yaralanmasına neden olabilir ve bu da karaciğerin düzgün çalışmasını durdurur. Karaciğer hasarı karaciğer kanseri veya karaciğer yetmezliğine yol açabilir.Karaciğerinizin sağlığını değerlendirmek için düzenli izleme önemlidir. Kan testleri karaciğer hastalığını tespit edebilir.




Çoğu insan için sorun, semptomların olmaması nedeniyle enfekte olduklarından habersiz olmalarıdır. Bu belirtiler diğer birçok kısa süreli enfeksiyonlara benzediğinden, çoğu insanın tıbbi yardım alması olası değildir.Hepatit C virüsü (HCV), geniş bir karaciğer hastalığı spektrumuyla ilişkilidir. Bu, küçük inflamasyondan siroza ve bazı durumlarda karaciğer kanserine kadar değişir.Karaciğer üzerindeki etkilere ek olarak, HCV'nin çeşitli başka semptomlara neden olduğu da açıktır. Kronik HCV'si olan birçok insan kesinlikle normaldir ve hiç semptom veya problemi yoktur. Bununla birlikte, enfeksiyonla neredeyse kesinlikle ilgili olan şiddetli semptomlardan muzdarip başkaları da vardır.Ortak şikayet kronik yorgunluktur. Bu yorgunluğun şiddeti kişiden kişiye değişir.


Kronik HCV'li bir çok insan eklemlerinde ağrılardan muzdariptir. Bu ağrılar genellikle küçüktür fakat bazen ağrı oldukça şiddetli olabilir. Bu gibi durumlarda ağrı kesiciler semptomları hafifletmek için kullanılabilir.Kronik hepatit C'li birçok insan, aynı zamanda çeşitli sağlık sorunlarına da değinmektedir. Bunlar arasında kuru gözler, irritabl bağırsak ve irritabl mesane tipi semptomlar ile diğer benzer problemler bulunur. Bu semptomların hepatit C enfeksiyonu ile ilgili olup olmadığı henüz net değildir. Bu bozuklukların çoğu yaygındır ve stresle artar.



Karaciğer nedir ve ne yapar?



Karaciğer vücudun en büyük ikinci organıdır ve vücuda birçok şekilde yardımcı olur:

Karaciğer kanın normal olarak pıhtılaşmasına izin veren, oksijen taşıyan ve bağışıklık sistemini destekleyen proteinler üretir.

gıdaları sindirmeye yardımcı olan bir safra üretir

ekstra besinleri saklar

zararlı maddelerin kan dolaşımını temizlemeye yardımcı olur

kan şekeri ve kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur





Hepatit C karaciğeri nasıl etkiler?



Enfekte olduğunuzda, karaciğer iltihaplı hale gelir, bu da karaciğerdeki sağlıklı, yumuşak dokuların sertleşmesine ve yaralanmasına neden olabilir. İnflamasyon ve skarlaşma , karaciğer de tümör siroz gibi ciddi karaciğer hastalıklarına yol açabilir . Hasar yeterince şiddetli ise, karaciğer tüm işlevlerini normal olarak yerine getiremeyebilir.

Virüsün yayılmasını önlemek için önerilen davranışlar şunlardır: Daima steril (tamamen temiz) enjektör ekipmanı kullanın.Diş fırçaları, traş makineleri, tırnak törpüleri veya tırnak makası gibi kişisel eşyaları paylaşmayın.Eğer vücut piercingi, dövme, yaptıracaksanız tek kullanımlık olanları tercih edin.Bir sağlık çalışanıysanız, her zaman standart önlemleri (enfeksiyon kontrol talimatları) uygulayın.Kan dökülmelerini temizlerken her zaman standart enfeksiyon kontrol önlemlerini kullanın.Bölgeyi ılık su ve deterjanla temizleyin, ardından durulayın ve kurulayın.Tek kullanımlık eldiven giyin ve kan dökülmelerini temizlemek için kağıt havlu kullanın.Ellerinizi ılık, sabunlu suyla yıkadıktan sonra iyice kurulayın.Hepatit C enfeksiyonu riski altındaysanız veya geçmişte hepatit C'ye maruz kalmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, karaciğer sağlığınızın değerlendirilmesi için doktorunuza başvurun.


Hepatit C'nin farklı alt tipleri olan farklı tipleri (genotipleri) vardır. Ne tür bir hepatit C virüsüne sahip olduğunuzu bilmek, tedaviye farklı yanıt verdikçe önemlidir.Farklı tipte bir hepatit C ile tekrar enfekte olmak veya aynı anda iki tipte enfekte olmak mümkündür. Her tip tedaviye farklı yanıt verdiğinden, hangi tipte olduğunuzu bulmak için bir test yapmanız gerekecektir.Hepatit C virüsü oldukça bulaşıcıdır; Bu, sadece çok küçük bir miktarla temas halinde olsanız bile virüsü alabileceğiniz anlamına gelir. Açık kesiklerden, yaralardan veya çiziklerden geçebilir.Hepatit karaciğerin iltihaplanmasıdır. Hepatit, otoimmün hastalıklar da dahil olmak üzere birçok hastalığın semptomu olabilse de, çoğunlukla viral bir enfeksiyondan kaynaklanır.Kronik enfeksiyon ve inflamasyon, karaciğerde (siroz) ve bozulmuş karaciğer fonksiyonlarında yaygın bir skarlaşmaya yol açabilir. Bu nedenle makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zamanda bir hekime görünmenizi tavsiye ederiz.





Uzun süreli (kronik) hepatit C belirtileri yaygın olarak değişebilir. Bazı kişilerde, belirtiler pek fark edilmeyebilir. Diğerlerinde, yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, enfeksiyon karaciğerin yaralanmasına neden olabilir (siroz) . Sirozun belirtileri sarılık, kanlı kusma , koyu dışkı ve bacaklarda veya karında sıvı birikmesini içerebilir. Hepatit C'nin kalıcı semptomları varsa veya herhangi bir semptomunuz olmasa bile, enfekte olma riski varsa tıbbi yardım alın. Enfeksiyonun olup olmadığını görmek için bir kan testi yapılabilir. Hepatit C, virüsün vücutta çoğalmasını engelleyen ilaçlarla tedavi edilebilir.Şiddetli vakalarda, karaciğer yetmezliği - karaciğerin fonksiyonlarının çoğunu ya da tamamını kaybettiği ya da karaciğer kanseri gibi yaşamı tehdit eden sorunlar nihayetinde gelişebilir.Hepatit C'yi mümkün olduğunca erken tedavi etmek, bu sorunların ortaya çıkma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.



Hepatit C nin uzun vadede etkileri var mı ? Evet. Kronik hepatit C olarak adlandırılan uzun vadeli bir enfeksiyon geliştiren insanların yaklaşık % 75 ila % 85'i . Karaciğer kanseri ve siroz gibi durumlara veya karaciğerin skarlaşmasına neden olabilir . Bu, insanların karaciğer nakli olmasının en önemli nedenlerinden biridir.HCV enfeksiyonu, erken dönemde diğer enfeksiyonlara çok benzer belirtiler ve semptomlar gösterir. HCV tanısı, antikor testleri ve kandaki virüsün saptanmasıyla doğrulanabilir. HCV'ye maruz kalmışsanız veya HCV enfeksiyonu olabileceğini gösteren belirtileriniz varsa, enfeksiyon için test yaptırmanız gerekir. Eğer HCV'niz varsa, kan bağışında bulunamazsınız ve başkalarına bulaştırmaktan kaçınmak için önlem almalısınız. Enfeksiyonunuz için cinsel partnerleri bilgilendirmeli ve enfeksiyonu başkalarına yaymamak için prezervatif kullanmalısınız. Ayrıca, iğneleri, jiletleri veya kanınızla temas halinde olan herhangi bir şeyi paylaşmaktan kaçınmalısınız.
 
Hepatit C, karaciğeri enfekte eden bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır . Zamanla siroz , karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir.Hepatit C'ye hepatit C virüsü neden olur. Enfekte bir kişinin kanıyla temas yoluyla yayılır.Çoğu insan hepatit C virüsü ile enfekte olduğunda hiçbir belirti göstermez. Belirtiler geliştirirseniz, şunları içerebilir: Yorgunluk, iştah kaybı, ateş,kusma,eklem ağrısı, göbek ağrısı,ciltte kaşınma, koyu renkli idrar,gözlerde ve ciltte sararma gibi.Hepatit C, en ciddi hepatit türlerinden biridir.Akut hepatit C'li çoğu kişi kronik hepatit C enfeksiyonu geçirir. Kronik enfeksiyon gelişenler siroz, hepatoselüler karsinom ve karaciğer yetmezliği riski altındadır. Kan testi hepatit C virüsünü tespit edebilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zamanda hekime görününüz.
 
Hepatit C, karaciğere saldıran, bulaşıcı, kan kaynaklı bir virüstür. Hepatit C virüsü karaciğeri enfekte edebilen birçok farklı virüslerden biridir. Karaciğer dokusunda ve kanda yaşar ve ciddi skarlara ve karaciğere zarar verebilir. Bunun uzun süreli sağlık etkileri olabilir.Hepatit C öpmek, sarılmak, hapşırmak, öksürmek, yiyecek veya su veya geçici temas yoluyla bulaşmaz. Hepatit C ile enfekte olan kişilerin yaklaşık % 80'i kronik (uzun süreli) enfeksiyon geliştirir. Tedavi olmadan, bazı insanlar sonunda karaciğer yetmezliği veya karaciğer kanseri geliştirir. Çoğu insanın ilk hepatit C ile enfekte olduklarında semptomları yoktur. Eğer semptomlar varsa, genellikle enfeksiyonun bir ila üç ayı içinde gelişir.Hepatit C'yi önleyen bir aşı yoktur. Ancak kişisel eşyalarınızı başkalrıyla paylaşmaktan kaçınarak önleyebilirsiniz.
 
Geri
Üst