Her yıl 35 filme 25 milyon dolar gidiyor

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Her yıl 35 filme 25 milyon dolar gidiyor
raif inan
Yeşilçam'da önemli filmlere imza atan yapımcı Faruk Aksoy, her yıl 35-40 filme 25 milyon dolar harcandığını belirterek, "Sektör finans kaynağı bulmakta zorlanıyor. Herkesin hakkını alabileceği bir film ancak 1.5 milyon dolara çekilir" dedi.

GÜLE Güle, Yeşil Işık, Çılgın Dershane ve son olarak Recep İvedik gibi önemli filmlere imza atan yapımcı Faruk Aksoy, sektörün finans kaynağı bulmakta zorlandığını belirterek, "Bugün Türkiye’de 185 bin dolara bile film çekiliyor. Ancak her çalışanın hakkını aldığı bir film 1.5 milyon dolar bütçeyle çekilmeli" dedi. Her yıl Yeşilçam’ın 35-40 film ürettiğine dikkat çeken Aksoy, "Bu filmlere 25 milyon dolara yakın para harcanıyor. Bu bütçeler ile herkesin hakkını alması çok zor. İşin içine bankalar ve sponsor firmalar girmeli" dedi.

FRANSA MODELİ VERİMLİ DEĞİL: Sektörde hálá kurumsal bir yapı oluşmadığından da yakınan Aksoy, Türkiye’nin Fransa modelini tercih ettiğini ancak bu modelinde çok verimli olmadığını anlattı. "Devlet her filme destek vermeye çalışıyor" diyen Aksoy, "Devlet her yıl bütçe oluşturarak uygun bulduğu filmlere destek veriyor. Ancak bu destek çok kısıtlı oluyor. Devletten para alınarak özgür film yapılamaz. Aslında yardımlar ilk filmini çekecek yönetmenlere yönelik olmalı" diye konuştu. Fransız sinemasının bu model nedeniyle büyük bir gerileme içine girdiğine dikkat çeken Aksoy, eskiden pazarın yüzde 40’ına Fransız filmlerinin sahip olduğunu ancak son dönemlerde bu oranın yüzde 26’ya gerilediğini ifade etti.

BİR FİLMDE 150 KİŞİ ÇALIŞIR: Sektörde teknik ekipman açığı bulunduğundan da yakınan Aksoy, çalışanların hak ettiği ücreti alamıdığını kaydetti. Bir filmin yapımında 150 kişinin istihdam edildiğini aktaran Aksoy, şu bilgileri verdi: "Film çekiminde en çok para ekipmana gidiyor. Film maliyetlerinin yüzde 45’ini ekipmanlar oluşturuyor. Filmin tanıtımı için de çok para harcanıyor. Bütçenin yüzde 35’ini tanıtım giderleri, yüzde 20’sini ise oyuncu maliyetleri ve ajans giderleri oluşturuyor. Bir film çekiminde 150 kişi istihdam ediliyor."

30 MİLYON BİLET SATILIYOR: Türkiye’de belli bir tarz filmin oluşmaya çalıştığını ancak bunun sakıncalı olduğunu belirten Faruk Aksoy, "Dram ve gençlik fimleri son dönemlerde çok çekiliyor. 30 milyon bilet satılan biryerde. Bu tarz tutar bu tutmaz demek yanlış olur" dedi. Aksoy, ayrıca seyirci sayısının artmamasından yakınarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye’de belli bir kesim film izliyor. Avrupa’da bu rakamlar çok daha fazla. Sinema seyircisi bakımından dünyada Amerika liderleiği elinde tutmaya devam etse de, Fransa, İspanya, Almanya ve İtalya’da rakamlar Türkiye’nin çok üzerinde."

Sevgilisini sinemaya götüren 30 YTL harcıyor

TÜRKİYE’
de sinema salonlarında bilet fiyatlarının çok yüksek olduğunu da vurgulayan Faruk Aksoy, genç nüfusa sahip bir ülkede yaşıyoruz. Ancak bu gençlerin çoğu zaman sinemaya gitme imkanı olmuyor. Çünkü bilet fiyatları yüksek" dedi. Aksoy, "Genç bir delikanlı kız arkadaşıyla sinemaya gitmeye kalksa en az 30 YTL harcaması gerekiyor" diye devam etti.

Sinema korsan nedeniyle gelir kaybına uğruyor

RECEP İvedik Filmi’nin ortak yapımcısı, Kirli Kedi Organizasyon Şirketi’nin sahibi Raif İnan, "Sektörün en önemli sorunlarından birinin home video (ev sineması) gelirlerinin dünya ortalamalarının çok altında seyretmesi oldugunu belirtti. İnan şöyle devam etti: "Sinema seyircisi de yeterli değil ama sonuçta bedelini ödeyerek izliyorlar. Oysa, korsan CD trafiği sektörü önemli gelir kaybına uğratmaktadır. Bunun ortadan kalkması da bilinçli tüketici kavramını gündeme getiriyor. Çünkü beğendiğiniz bir yapımı sadece sözle, övgülerle desteklemek ya da alkışlamak yetmiyor."


hurriyet.com
 
Geri
Üst