hipertansiyon hastasıyım hamileliğimi ne kadar etkiler

M

Misafir

Forum Okuru
hipertansiyon hastasıyım hamileliğimi ne kadar etkiler
Yüksek tansiyon ve gebelik Gebelikte yüksek tansiyon özellikle bebek için olumsuz sonuçları olacağından, tansiyonun dikkatle kontrol altında tutulması gerekir. Normal olarak hamilelik sırasında kan basıncı düşer. 140/90 mmHG veya üzerinde olan kan basıncı, gebelikte geleneksel olarak yüksek tansiyon olarak değerlendirilir.

Bu değerin önemi,yüksek tansiyonun gebelikte ilk kez ortaya çıkmasına veya hamile kalmadan önce yüksek olup olmadığına bağlı olacaktır. Hamile bayanların daha sık kan basıncı ölçümlerine ihtiyaç vardır ve bu değerleri doktor ile paylaşmalıdırlar.

Hipartansiyon, anne adaylarında hamileliğin 20. haftasından itibaren ortaya çıkar. Hamilelik süresince tansiyonun düzenli olarak takip edilmesi çok önemlidir. Çünkü hipertansiyon, hamileliğin erken döneminde teşhis edilmesi durumunda tedavisi mümkün olan, geç fark edildiğinde ise anne ya da bebeğin ölümüne yol açabilen hastalıktır. Bundan dolayı erken tanı ve dikkatli takip, anne-bebek açısından çok önemlidir.”



GEBELİĞE BAĞLI YÜKSEK TANSİYON
(Gestasyonel hipertansiyon)

Gebeliğe bağlı hipertansiyon genellikle gebeliğin son aşamalarında, özellikle de son 3 ayında meydana gelir. Adından da anlaşıldığı gibi gebelikten önce normal tansiyonu olan bir kadının gebeliğin son aylarında tansiyonu yükselmiştir. İdrarda protein varlığı preeklamsiye gidiş olduğuna işaret eder.
Gebeliğe bağlı hipertansiyonda, doğumdan sonraki 12 hafta içinde tansiyonunun normale dönmesi beklenir. Eğer 12 hafta sonra tansiyon hala yüksekse, kişide kronik hipertansiyon olabileceği düşünülmelidir.

KRONİK HİPERTANSİYON

Kronik hipertansiyon, gebelikten önce de tansiyonun yüksek olduğu anlamına gelmektedir.
Burada vurgulanması gereken en önemli konu, yüksek tansiyonu olan bir kadının daha gebe kalmadan önce bir hekime danışması gereğidir.

Eğer bu mümkün olmamışsa, gebelik için gidilen ilk izlemde hekime bu durum hemen söylenmeli ve bütün gebelik boyunca iyi bir izlem yapılmalıdır.

YATAK İSTİRAHATİ

Preeklamside veya gebelikteki hipertansiyonda yatak istirahatının kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir.

Sık izlem çok önemlidir. Her bir izlemde hekiminiz tansiyonunuzu değerlendirmeli, idrarda protein bakmalı ve bebeğin durumunu kontrol etmelidir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst