Hipertansiyon Yüksek tansiyon nedenleri tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Hipertansiyon Yüksek tansiyon nedenleri tedavisi
Hipertansiyon, yüksek tansiyonun diğer bir adıdır. Ciddi komplikasyonlara neden olabilir ve kalp hastalığı, felç , ölüm riskini arttırır. Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, tansiyonunuz sağlıksız seviyelere çıktığında ortaya çıkar. Kan basıncınızın ölçümü, kanınızın damarlarınızdan ne kadar hızlı geçtiğini ve kan pompalarken karşılaştığınız direncin miktarını hesaba katar. Yaşam tarzına dikkat etmek hipertansiyon için birinci sınıf standart tedavidir. Makalemizin devamın da yüksek tansiyon ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

yüksek tansiyon.jpg



Yüksek tansiyon çok yaygın bir tıbbi durumdur. Yüksek tansiyon, sessiz katil olarak bilinir. Çoğu vakada, yüksek tansiyon herhangi bir belirti göstermez ve yüksek tansiyonu olan insanların yaklaşık % 20 si yüksek tansiyona sahip olduklarını bilmiyordur! Hipertansiyonu durdurmak ve tansiyonunuzu düşürmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Kan basıncı yaşla birlikte artar ve , sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemedikçe hipertansiyon gelişecektir. Bazı reçetesiz ilaçların kan basıncınızı artırabileceğini biliyor muydunuz? Herhangi bir ilacı kullanmadan önce mutlaka hekime yada eczacıya danışın.

Belirtiler olmadan bile, yüksek tansiyon, atardamarlarınıza ve kan damarlarına zarar verebilir. Erken teşhis önemlidir. Düzenli kan basıncı okumaları size ve doktorunuza herhangi bir değişikliği fark etmenize yardımcı olabilir. Kan basıncınız yükselirse, doktorunuz birkaç hafta boyunca kan basıncınızı kontrol edebilir

Yüksek tansiyon nedenleri

Yaş : Hipertansiyon, 60 yaşın üzerindeki insanlarda daha sık görülür. Yaşla, arterler plak birikimi nedeniyle sertleştikçe ve daraldığında kan basıncı istikrarlı bir şekilde artabilir.
Ağırlık : Aşırı kilolu veya obez olmak kilit bir risk faktörüdür.
Alkol ve tütün : Alkol ve tütün kullanımı yüksek tansiyona neden olabilir. Bir an önce bu zararlı alışkanlıklardan kurtulun
Mevcut sağlık koşulları : Kardiyovasküller hastalık, diyabet , kronik böbrek hastalığı ve yüksek kolesterol seviyeleri, özellikle yaş ilerledikçe hipertansiyona neden olabilir.

fiziksel hareketsizlik
Aşırı tuz tüketimi
stres
bazı hastalıklar ve ilaçlar

Belirtiler

Kan basıncınızı düzenli olarak kontrol etmek hayati önem taşır, çünkü durumun farkında olmanızı sağlayacak herhangi bir belirti olmayacaktır. Yüksek tansiyonun bir diğer belirtileri aşırı baş ağrısı,burun kanaması, baş dönmesi,idrarda kan ve terleme dir. Yüksek tansiyon sesiz ilerler bu nedenle bu saydığımız belirtilere sahipseniz mutlaka hekime görünün.

Yüksek tansiyon genetik olabilir. Fiziksel eğişimler yüksek tansiyona sahip olmanızı sağlayabilir. Mesela bir böbrek fonksiyonundaki değişim , vücudun dengesini bozabilir. Kötü beslenme sağlıksız yaşam tarzı ve obezitede yüksek tansiyona sebebiyet verebilir.

Haftanın en günlerinde fiziksel olarak 30 ila 60 dakika aktif olun. Yürüyüş, bisiklet, yüzme, veya zevk veren diğer fiziksel aktiviteler deneyin. Unutmayın ki fiziksel aktiviteler yüksek tansiyonunuzu kontrol altına alabilir.Hazır yiyecekler, konserve yiyecekler den kaçının. Diyetinizde daha az tuz tüketin. Yüksek tansiyonunuz varsa sigarayı bırakmanız önemlidir. Sigara, kalp rahatsızlığı ve diğer hastalıkları geliştirme riski yaratır. Yüksek tansiyonunuz varsa, diyabet ve yüksek kolesterol kontrolü yapın. Yüksek tansiyonu olan insanların birçoğunda kalp rahatsızlığı ve felç için yeterli fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme alışkanlığı, sigara içmek, aşırı kilolu olmak ya da fazla alkol tüketmek gibi diğer bazı riskler de vardır. Stresten kaçınma veya kaçınılmaz stres yönetimi stratejileri geliştirme, kan basıncının kontrolünde yardımcı olabilir.Hipertansiyon tedavisi hem reçeteli ilaçlar hem de sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini içerir. Durum tedavi edilmezse, kalp krizi ve inme gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Doktorunuz, hipertansiyonunuza neden olan alttaki sorunu keşfettiğinde, tedavi diğer koşullara odaklanır. Bazen hipertansiyon, altta yatan nedene yönelik tedaviye rağmen ısrarcıdır. İlaç tedavisine ek olarak yaşmak şeklinize de dikkat etmeniz gerekir. Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri, hipertansiyona neden olan faktörleri kontrol etmenize yardımcı olabilir.
 
Yüksek tansiyonunuz varsa, kesinlikle yalnız değilsiniz. Dünyadaki üç yetişkinden biri yüksek tansiyona sahiptir. ve kalp hastalığı ve felce bağlı ölümlerin yarısına katkıda bulunmakla alakalıdır. Yüksek tansiyon erkeklerde orta yaşlarda (45 yaş civarında) daha sıktır. Yüksek tansiyon, aynı zamanda hipertansiyon olarak anılır, kan damarlarında çok fazla basınç olduğu anlamına gelir. Bu, kan damarlarına zarar verebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Herkes yüksek tansiyonu geliştirebilir, ancak yaşlandıkça daha yaygın hale gelir.hareketsizlik, sağlıksız diyet ve obezite yüksek tansiyonun nedenlerinden dir. Yaşam tarzı değişiklikleri gerçekten kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilir. Örneğin, herhangi bir beslenme yetersizliğine dikkat çekmek ve daha az tuz tüketmek bol sebze ve meyve ağırlıklı sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak yüksek tansiyonu önleyebilir.
 
Geri
Üst