Uzman SühaN
Administrator
Hipotiroidi için deniz yosunu
Hipotiroid kadınlarda görülen bu rahatsızlık genelde 50 yaş sonrası görülüyor.Doğum sonrası da görülebilen bu rahatsızlık gerek fiziksel görünüm gerekse yaşam kalitesini etkileyebiliyor.Bu rahatsızlıktan şikayetçi olanların kan plazmasında tiroid hormon seviyesi azalır.Ve şu belirtiler orata çıkar.Yogunluk,bitkinlik,sinirlilik,depresyon, kilo artışı yada kaybı,kas zayıflaması,ödem,cildin kuruması soluk ten ve saç dökülmesi gibi..Üreme çağında olan bayanlarda genellikle adet düzensizliği görülebilir.TSH hormon ölçümünün yüksek bulunması sonrasında yapılan sT4 ölçümünün düşük bulunması tanıyı koydurur. Hipotiroidin tedavisi mümkün.Tedavi hormon sveiyesine göre belirlenmektedir.İlaç tedavisinin yanın da bir takım bitkiler ve beslenmeyle bu rahatsızlığı alt edebilirsiniz.Yazımızın devamın da Hipotiroid için beslenme önerilerini bulabilirsiniz.Öncesi ; Hipotiroidi adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.
Hipotiroid nedir?
Hipotiroid nüfusun %3’ünün şikayetçi olduğu bir rahatsızlıktır. Bu hastalıktan muzdarip olanların kan plazmasında tiroid hormon seviyesi azalır.
En belirgin belirtiler ise şöyledir:
Yorgunluk ve bitkinlik.
Kas zayıflaması.
Üşüme hissi.
Bariz bir sebep olmadan kilo artışı veya kaybı.
Depresyon.
Zayıf kişilerle gıdı.
Saç dökülmesi.
Solgun veya sarımsı bir beniz.
Ödem.
Aşırı kuru cilt.
Kaşların uçlarının dökülmesi.
Neler sebep olur?
Bu hastalığın en yaygın sebepleri ise şöyledir:
Farklı tiroid bezi iltihap çeşitleri.
Doğum kusurları.
Boyunda radyasyon terapisi.
Antitiroid ilacı.
Lityum tedavisi.
Kronik iyot eksikliği.
Deniz Yosunu Çeşitleri
Deniz yosunu mutfak dünyasında hala çok bilinmemekle beraber yemeklerimizde farklı birçok şekilde kullanılabilecek şifalı bir gıdadır.
Deniz yosununu kullanmayan çoğu kişi bunun nasıl pişireceklerini bilmemelerinden kaynaklandığını kabul ederler. Ancak, yemeklerinize deniz yosunu eklemek göründüğünden çok daha kolaydır ve ayrıca günlük tariflerimize orijinal bir dokunuş da ekleyebilir.
Japon mutfağı sayesinde, deniz yosunu mutfaklarımıza girmiştir. Ayrıca vejetaryen ve makrobiyotik beslenmeler de iyot, hipotiroidi olan insanlar da genelde eksik çıkan iyot dahil mineral miktarını önemli ölçüde arttırmak üzere deniz yosununu menülerine eklerler.
Bu tavsiyelere geçmeden önce hatırlatmak isteriz ki, deniz yosununun daima ekolojik olması ve zehirli maddeler içermediğine dair garanti verilmesi son derece önemlidir.
Deniz yosununu nasıl kullanabiliriz?
Her tür deniz yosununun benzersiz özelliklere göre farklı kullanım şekilleri mevcuttur. Daha ince çeşitlerini yalnızca birkaç dakika suyun içinde bekletmeniz yeterliyken, daha kalın ve güçlü çeşitleri 30-40 dakika kadar pişirilmelidir.
Aşağıda size birtakım önerilerde bulunacağız:
Nori: Bu deniz yosunu suşi yaparken çok ince katmanlar halinde kullanılır. Hafif nemlendirip pirinci veya diğer malzemelerinizi sarmak için kullanabilirsiniz.
Kombu: Sebze güveçlerimizde bir parça kombu sebzelerin yumuşamasını kolaylaştıracak ve hazma iyi gelecektir.
Wakame: Kremayla sebzeleri pişirirken biraz wakame eklersek, karıştırdığınızda kremasını arttıracak ve böylece patates ya da peynir eklemek zorunda kalmayacaksınız.
Deniz spagettisi: Makarna veya pirinçle kullanımı idealdir.
Dulse: Neredeyse hiç pişirmenize gerek yoktur, hazır çorba, sos, salata sosu veya salatalar için oldukça uygundur.
Diğer yandan, takviye formunda kullanmanızı önerdiğimiz iki çok faydalı deniz yosunu vardır:
Spirulina yosunu.
Esmer deniz algi.
Daima doktorunuza danışarak kullanmanızı öneririz.Deniz yosunu tuzu
Günlük olarak deniz yosunu tüketmenin diğer bir seçeneği de yiyeceklerinizin tadını arttırmaya yardımcı olmak üzere deniz yosunundan tuz hazırlamaktır.
Yapmak için, seçtiğiniz deniz yosunu ve deniz tuzunu öğütüp, iyice karıştırmalı ve ağzı sıkı bir şekilde cam bir şişenin içine koymalısınız. Birkaç aromatik bitki de ekleyebilirsiniz.
Tuz koruyucu işlevi görecektir.
Bu tuzu normal tuzu yemek yaparken ya da çorbalarda nasıl kullanıyorsanız aynı şekilde kullanabilirsiniz.
Bu tuzu kelp deniz yosunuyla yapmanızı tavsiye ederiz; bu çeşit iyot bakımından çok zengin olup diyet tuzlar olarak satıldığında hazır tuz olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
Kaçınılması gereken gıdalar
Deniz yosunu tüketimiyle beraber, çoğu kişi için sağlıklı olan ancak iyot alımını engellediklerinden hipotiroid hastası olanların faydalanmayacağı gıdaları tüketmekten kaçınmalı veya bu tüketimi sınırlandırmalıyız:
Turpgiller: lahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli
Ispanak
Soya
Şeftali
Fasulye
Misket limonu
Ayrıca her tür işlenmiş veya rafine gıda sağlığınız için musluk suyu gibi tehlikelidir. Onun yerine mineral suyu veya kaynak suyu seçiniz.
Hipotiroid nedir?
Hipotiroid nüfusun %3’ünün şikayetçi olduğu bir rahatsızlıktır. Bu hastalıktan muzdarip olanların kan plazmasında tiroid hormon seviyesi azalır.
En belirgin belirtiler ise şöyledir:
Yorgunluk ve bitkinlik.
Kas zayıflaması.
Üşüme hissi.
Bariz bir sebep olmadan kilo artışı veya kaybı.
Depresyon.
Zayıf kişilerle gıdı.
Saç dökülmesi.
Solgun veya sarımsı bir beniz.
Ödem.
Aşırı kuru cilt.
Kaşların uçlarının dökülmesi.
Neler sebep olur?
Bu hastalığın en yaygın sebepleri ise şöyledir:
Farklı tiroid bezi iltihap çeşitleri.
Doğum kusurları.
Boyunda radyasyon terapisi.
Antitiroid ilacı.
Lityum tedavisi.
Kronik iyot eksikliği.
Deniz Yosunu Çeşitleri
Deniz yosunu mutfak dünyasında hala çok bilinmemekle beraber yemeklerimizde farklı birçok şekilde kullanılabilecek şifalı bir gıdadır.
Deniz yosununu kullanmayan çoğu kişi bunun nasıl pişireceklerini bilmemelerinden kaynaklandığını kabul ederler. Ancak, yemeklerinize deniz yosunu eklemek göründüğünden çok daha kolaydır ve ayrıca günlük tariflerimize orijinal bir dokunuş da ekleyebilir.
Japon mutfağı sayesinde, deniz yosunu mutfaklarımıza girmiştir. Ayrıca vejetaryen ve makrobiyotik beslenmeler de iyot, hipotiroidi olan insanlar da genelde eksik çıkan iyot dahil mineral miktarını önemli ölçüde arttırmak üzere deniz yosununu menülerine eklerler.
Bu tavsiyelere geçmeden önce hatırlatmak isteriz ki, deniz yosununun daima ekolojik olması ve zehirli maddeler içermediğine dair garanti verilmesi son derece önemlidir.
Deniz yosununu nasıl kullanabiliriz?
Her tür deniz yosununun benzersiz özelliklere göre farklı kullanım şekilleri mevcuttur. Daha ince çeşitlerini yalnızca birkaç dakika suyun içinde bekletmeniz yeterliyken, daha kalın ve güçlü çeşitleri 30-40 dakika kadar pişirilmelidir.
Aşağıda size birtakım önerilerde bulunacağız:
Nori: Bu deniz yosunu suşi yaparken çok ince katmanlar halinde kullanılır. Hafif nemlendirip pirinci veya diğer malzemelerinizi sarmak için kullanabilirsiniz.
Kombu: Sebze güveçlerimizde bir parça kombu sebzelerin yumuşamasını kolaylaştıracak ve hazma iyi gelecektir.
Wakame: Kremayla sebzeleri pişirirken biraz wakame eklersek, karıştırdığınızda kremasını arttıracak ve böylece patates ya da peynir eklemek zorunda kalmayacaksınız.
Deniz spagettisi: Makarna veya pirinçle kullanımı idealdir.
Dulse: Neredeyse hiç pişirmenize gerek yoktur, hazır çorba, sos, salata sosu veya salatalar için oldukça uygundur.
Diğer yandan, takviye formunda kullanmanızı önerdiğimiz iki çok faydalı deniz yosunu vardır:
Spirulina yosunu.
Esmer deniz algi.
Daima doktorunuza danışarak kullanmanızı öneririz.Deniz yosunu tuzu
Günlük olarak deniz yosunu tüketmenin diğer bir seçeneği de yiyeceklerinizin tadını arttırmaya yardımcı olmak üzere deniz yosunundan tuz hazırlamaktır.
Yapmak için, seçtiğiniz deniz yosunu ve deniz tuzunu öğütüp, iyice karıştırmalı ve ağzı sıkı bir şekilde cam bir şişenin içine koymalısınız. Birkaç aromatik bitki de ekleyebilirsiniz.
Tuz koruyucu işlevi görecektir.
Bu tuzu normal tuzu yemek yaparken ya da çorbalarda nasıl kullanıyorsanız aynı şekilde kullanabilirsiniz.
Bu tuzu kelp deniz yosunuyla yapmanızı tavsiye ederiz; bu çeşit iyot bakımından çok zengin olup diyet tuzlar olarak satıldığında hazır tuz olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
Kaçınılması gereken gıdalar
Deniz yosunu tüketimiyle beraber, çoğu kişi için sağlıklı olan ancak iyot alımını engellediklerinden hipotiroid hastası olanların faydalanmayacağı gıdaları tüketmekten kaçınmalı veya bu tüketimi sınırlandırmalıyız:
Turpgiller: lahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli
Ispanak
Soya
Şeftali
Fasulye
Misket limonu
Ayrıca her tür işlenmiş veya rafine gıda sağlığınız için musluk suyu gibi tehlikelidir. Onun yerine mineral suyu veya kaynak suyu seçiniz.