Hirsutizm ( Aşırı tüylenme ) nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Hirsutizm ( Aşırı tüylenme ) nedir ?
Hirsutizm, kişinin aşırı kıl büyümesi geliştirdiği sık görülen, sıkıntı yaratan bir durumdur. Çocuk sahibi olma potansiyelindeki kadınların% 5 ila% 10 unu etkiler. Kadınlar çoğunlukla üst dudak, çene, göğüs, karın veya sırtta (genellikle bu bölgelerde yetişen (şeftali tüyleri) olarak anılır kaba, koyu renk kıl büyümesi geliştirecektir. Hirsutizmin benlik saygısı ve vücut imajına zarar verebilecek duygusal bir yük olabilmektedir. Kadınlarda hirsutizm, erkek tipi bir desende görülen aşırı tüylenme olarak tanımlanabilir. Makalemizin devamın da hirsutizm hakkın da detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

hirsutizm.jpg




Bir kadının yüzünde ince, soluk, hafifçe görünen yüz tüyleri olması normal bir durumdur, ancak bazı kadınların yüzünde ve bedeninde yetişen kaba tüylenme olabilir. Tüm vakaların yaklaşık yarısı erkek androjen hormonlarının yüksek seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Kadınların normalde düşük androjenler seviyeleri vardır, ancak düzeyler değişir ve daha yüksek seviyeler kıl foliküllerini aşırı uyarabilir ve aşırı tüylenmeye sebep olabilir.

Hirsutizm belirtileri nelerdir?

En hafif hirsutizm şekline sahip bir kadın, üst dudak, çene, yanaklarda ve meme veya alt karın çevresinde belirgin şekilde tüylenme görebilir. Daha gelişmiş hirsutizm, üst sırtta, omuzlarda, göğüs kafesinde ve üst karında olabilir. Genellikle ergenlik döneminde başlayan Hirsutizm pubertasyondan önce veya sonra başlarsa, nedeni hormonal olabilir ve kadın bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Hirsutizme ne sebep olur?

Hirsutizm artmış androjenler veya androjenlere karşı kıl köklerinin aşırı duyarlılığı nedeniyle olabilir. Androjenler erkek hormonu olarak kabul edilmesine rağmen, kadınlar da daha az miktarda hormona sahiptirler. Testosteron gibi erkek hormonları kıl büyümesini teşvik eder ve pigmentasyonunu yoğunlaştırır. Kadınlarda yüksek dolaşımdaki insülin seviyeleri aynı zamanda hirsutizm gelişimine katkıda bulunabilir, çünkü yumurtalık hücrelerini androjenler üreterek uyarabilir. Bu, insülin direnci olan kadınları etkileyebilir . Yada diyabet sıklıkla ilişkili obezite , bu da bir risk faktörü olabilir ve yüksek kolesterol bir rol oynayabilir. Hirsutizm bazı ilaçların olumsuz bir etkisi de olabilir. Normal androjen düzeyleri, düzenli menstrüel dönemleri ve başka altta yatan koşulları olmayan kadınlarda aşırı kıl büyümesine idiyopatik hirsutizm denir. Bu, bozukluğun teşhis edilebilir bir nedeni olmadığı anlamına gelir. Bazı etnik popülasyonlarda daha sık görülür.Hirsutizm önemli tıbbi bir anormalliği daima göstermez.

Hirsutizmi teşhis etme

Bir doktor, hastanın tıbbi geçmişi ve özellikle menstruasyon döngüsüne bakacaktır. Eğer hasta adet dönemlerinin normal, döngüsel bir modeline sahipse, hirsutizm muhtemelen genetiktir veya miras alınmıştır. Adet düzensizse neden polikistik over sendromu olabilir. Hirsutizm ve menstruasyon düzensizliği yeni ise ve kadının adetinde gecikme varsa yumurtalık, böbrek üstü bezleri veya hipofiz tümörü gibi potansiyel olarak daha ciddi bir durum için testler yapılabilir. Hafif hirsutizm vakalarında ve androjen hormonlarının fazla üretimine işaret eden başka herhangi bir belirti bulunmaması durumunda, herhangi bir ilave test yapılmasına gerek olmayabilir . Prolaktin hormonu, hipofiz bezinde bir tümör bulgusu olup olmadığını kontrol etmek için ölçülebilir.Kan şekeri ve kolestrol seviyeleri test edilebilir. Bu testlerin sonuçlarına bağlı olarak, adrenal bezinizin ve hipofiz bezinin işlevini değerlendirerek androjen seviyelerinin neden yüksek olduğunu bulmak için ek hormon testleri yapılabilir.

Hirsutizm için tedavi seçenekleri

Belirli bir hirsutizm nedeni netleştiğinde, doktor bu sebep için uygun tedaviyi önerebilir. İnsülin seviyeleri yüksekse, düşürmek hirsutizmde azalmaya neden olabilir. Aşırı kilolu kadınlar için kilo kaybı, androjen seviyelerini düşürebilir ve hirsutizmi azaltabilir.

Hirsutizm sıkıcı olabilir, ancak androjenler veya kıl follikülleri üzerindeki etkilerini azaltmaya yardımcı olabilecek kozmetik ve tıbbi tedaviler vardır. Koparma, tıraş,epilasyon kremleri, hafif hirsutizm için etkili tedavilerdir ancak deriyi tahriş edebilir . Lazer tedavisi bazı cilt tiplerinde diğerlerinden daha etkilidir ve yeni kıl foliküllerinin oluşumunu engellemez. Bazı ilaçlar androjen hormonlarının vücut ve cilt üzerindeki etkisini değiştirebilir.

Kombinasyon doğum kontrol her ikisini de içerir haplar, östrojen ve progesteron , androjen hormonlarının erkeksi etkilerine karşı ve yumurtalık tarafından testosteron üretimini azaltabilir. Hirsutizm doğum kontrol haplarının tutarlı şekilde kullanılması 6 ila 12 ay sonra iyileşebilir. Bunlar her gün reçetelendiği gibi alınmalıdır.

Doktorunuz , anormal kıl büyümesinin derecesinin yanı sıra sivilce gibi saç gelişimine eşlik edebilecek diğer fiziksel bulguları belirlemek için fizik muayene yapacaktır . Kıl büyümeniz hirsutizm olarak tanımlanırsa, doktorunuz hormon düzeylerini kontrol etmek için kan testleri , yumurtalıklar ve rahimi görselleştirmek için ultrason , özel X-ışınları ve yumurtalıklarınızı ve böbrek üstü bezlerini değerlendirmek için yapılan bazı testleri de içeren çeşitli testler yapabilir. Hirsutizm süregelen tedaviyi gerektirir. Hirsutizmi kontrol etmek her zaman mümkün değildir, ancak sağlıklı bir diyet ve egzersiz, kilo kontrolü ve yüksek kolesterol ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir.Hirsutizme neden olduğu bilinen gereksiz ilaçlardan kaçınılması da riski azaltabilir.
 
Kadınların yüzünde hafif tüylenme normal bir durumdur. Ancak bazı kadınlarda tüylenme aşırı olabilmektedir.Öyleki tüyler erkeklerdeki gibi kalın ve sert olabilir. Bu durum androjen hormonların yüksek seviyesinden kaynaklanmaktadır. Normalde kadınlar düşük androjen seviyesine sahiptir fakat androjen hormonu seviyesi yükselebilir buda kadınlarda aşırı tüylenmeye neden olabilir. Hirsutizm olan kadınlarda det dönemleri düzensiz olabilir, şayet adet döngüsü düzenliyse bu durum genetik olabilr. Hirsutizm altta yatan nedene bağlı olarak tedavi edilmektedir. Aniden aşırı tüylenmeye maruz kaldıysanız mutlaka bir hekime görünün.
 
Geri
Üst