Horlama nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Horlama nedenleri ve tedavisi
Horlama bir çok insanın ortak sorunudur. Uyku kalitesini bozduğu gibi yatağı paylaştığınız partnerinizide rahatsız edebilir. Horlama, tipik olarak teneffüs sırasında üst hava yolunun titreşen yapıları tarafından üretilen sestir . Anatomik bir bakış açısıyla, kısmen kapalı üst hava yolu (burun ve boğaz) horlamaya neden olur. Horlamayı çözmenin anahtarı önce nedeni belirlemek ve daha sonra bulgularınıza özgü bir çözüm aramaktır. Bu makale horlama, horlama, nedenleri, horlama sebepleri, horlama nasıl geçer , horlama tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.


horlama.jpg





Uyurken vücudunuzdaki kas tonusu azalır veya hipotonikleşir. Uyku esnasında üst solunum yolu kaslarının bu şekilde gevşemesi havayolu alanının boyutunu azaltabilir ve hava akımı sınırlamasına neden olabilir. Hipotonik hava yolu yapıları içerisindeki türbülanslı hava akışının bileşimi, horlama olarak bilinen sert titreşim sesi ile sonuçlanır. Horlama bir hastalık değildir, ancak bir belirtidir. Öksürük pnömoni belirtisi olabilir , horlama obstrüktif uyku apnesinin bir belirtisi olabilir. Obstrüktif uyku apnesi, uyku esnasında nefes alan kişilerde tekrarlanan tıkanma veya tıkanıklıklarla karakterize bir hastalıktır.


Obstrüktif uyku apnesi aşırı gündüz uykusuzluğuna, dikkatin azalmasına ve zayıf konsantrasyona ve azalmış enerji seviyelerine neden olabilir. Bu davranış problemlerinin sonuçları oldukça şiddetli olabilir . Obstrüktif uyku apnesi nedensel olarak hipertansiyon gibi vasküler komplikasyonlar ile ilişkilidir. Obstrüktif uyku apnesinin kanıtı olmaksızın horlama hipertansiyon ve yukarıda sözü edilen gündüz davranış problemleri için bağımsız bir risk faktörü olabilir ancak horlamanın tek başına sorunlara neden olmadığı bilinmemektedir.


Yaşlanma horlamaya neden oluyor !


Yaşlanma doğal olarak horlamanın zaman içinde sık ve dominant hale gelmesine, özellikle de diğer hava yolu tıkanıklığı ile birlikte mevcutsa bu duruma neden olur. Yaşlandıkça boğazınızın kas tonusu değişir ve şekil biraz daha dar olur.

Fazla kiloda horlama nedeni !


Ağırlık, muhtemelen horlamanın en köklü nedeni. Fazla kilolu birisi boğazda gerginliğe neden olan daha kalın boyun dokularına sahip olma eğilimindedir. Sağlıklı bir kilo verme, aktif kalma ve daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları uygulamak, solunum yolunuzdaki ekstra doku ve zayıf kas tonusunu gidermeye, daha sonra horlamayı azaltmaya yardımcı olabilir.


Uyku pozisyonu horlama nedeni !


Uyku pozisyonu çoğu insanın horlama konusunda düşünebileceği bir faktör değildir ancak aslında, sırt üstü yatmak horlamanın önemli bir nedeni olabilir. Sırt üstü yatmak boğaz ve boyun dokularının normalde olduğundan daha fazla rahatlamasına neden olabilir, bu da hava yolunda anında tıkanmaya neden olabilir.


Burun tıkanıklığı horlamaya neden olabilir !


Burun tıkanıklığı, horlamayla ilişkili açık bir ortak faktördür. Burun polipleri veya alerjilerden, sinüs enfeksiyonlarından veya burundaki sorunlardan kaynaklanan tıkanıklıkların hepsi obstrüktif yapılarından dolayı horlamaya neden olabilir.


Uyku apnesi horlama nedeni !


Uyku apnesi benzersiz ve çok daha ciddi bir horlama koşulu. Uykusuzluk dönemlerinde yoğun nefes alma ve anlık boğulma olaylarına neden olduğu bilinmektedir. Diğer bir deyişle, solunum sığ olur ve ani duraklamalardan oluşur. Uyku apnesi muhtemelen en tehlikeli bilinen horlama durumudur, çünkü yüksek riskler sunar. Obezite, yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme, uyku apnesinin teşhis edilmediği veya fark edildiği zaman nihayetinde yol açabileceği en yaygın riskler arasındadır.



Bazı durumlarda, horlamaya biraz atipik olan bir şey neden olabilir. Örneğin bazı ilaçlar horlamaya neden olabilir. Buna ek olarak, dinlenme süresinden önceki alkol tüketimi, genellikle horlama ile sonuçlanan yoğun kas gevşemesine neden olabilir. Sigara da, aynı problemin kaynağı olabilir. Bilgi ve yaşam tarzı değişiklikleri, en yaygın horlama sorunlarının çözümüne yönelik en iyi çözümler arasındadır. Horlama probleminiz varsa tıbbi yardım almak için mutlaka hekime görünün..
 
Eşim uyku esnasında aceyip derecede horluyor. Onun yüzünden bende uykumu alamıyorum kesik kesik uyuyorum. Şu horlamaya iyi gelen bantlar varmış acaba iyi geliyormu bilmiyorum. Eşim horladığı zaman bazen nefeside kesiliyor ve aniden yatakta dikliyor. Sanırım uyku apneside var. Doktora gitme konusunda onu ikna edemiyorum. Nereye kadar dayanıcam bilmiyorum.
 
Horlama, burun ve boğazdaki hava yollarındaki dokuların titreşiminden kaynaklanır.Horlama, uyku aşamasından , uyku pozisyonundan ve ilaçlardan ve alkolden etkilenir .Horlama aynı zamanda altta yatan bir tıbbi problemin işareti olabilir.Horlama uykunun tamamı veya yalnızca bazı aşamalarında meydana gelebilir.Boğazdaki ekstra doku, uyurken havada nefes alırken titreşebilir, bu da horlamanıza neden olur. Hemen herkese zaman zaman horluklar ve genellikle kaygılanacak bir şey değildir. Ancak geceleri sürekli olarak horlamak, uykunun kalitesini bozabilir. Horlama probleminiz süreklilik gösteriyorsa mutlaka hekime görünün.
 
Horlamanın tedavisinde amaçların belirlenmesi zor olabilir. Horlama problemi genellikle yatakta eş veya oda arkadaşı için bir sorundur. Bu nedenle, başarılı bir muamele, aynı zamanda, yatakta eş veya oda arkadaşı için başarılı bir gece uykusu elde etmeyi de içermelidir.Horlamada cerrahi dışı tedaviler vardır. Bunlardan biride davranışsal değişikliklerdir.Davranış değişiklikleri, kilo kaybı , uyku pozisyonlarının değiştirilmesi, alkolden kaçınma, sigarayı bırakma ve horlamanın nedeni olabilecek ilaçların değiştirilmesini içerir.Kilo vermek horlamayı iyileştirebilir.Dental cihazlar horlamayı engelleyebilir.Horlamayı tedavi eden cerrahi girişim gerekebilir , bu girişim horlamaya neden olan anatomik bölgedeki tıkanıklığı veya daralmayı azaltmak için tasarlanmıştır
 
Geri
Üst