Hormonlar nasıl dengede tutulur ?

Uzman SühaN

Administrator
Hormonlar nasıl dengede tutulur ?
Hormonlar , östrojen, testosteron, adrenalin ve insülin gibi , genel sağlığınızın birçok yönünü etkileyen son derece önemli kimyasal habercilerdir. Hormonlar tiroid , adrenal, hipofiz, yumurtalıklar, testisler ve pankreas da dahil olmak üzere çeşitli bezler ve organlar tarafından salgılanır . Tüm endokrin sistem, vücudunuzun her tarafında dolaşan hormon seviyesini kontrol etmek için birlikte çalışır ve eğer bir veya daha fazlası biraz dengesiz olsa bile, yaygın, önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.


hormon.jpg




Hormonların zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığınız üzerinde derin etkileri vardır. Bu kimyasal haberciler iştahınızı, kilonuzu ve ruh halinizi kontrol altında tutmada diğer şeylerin yanı sıra önemli bir rol oynamaktadır. Normal olarak, endokrin bezleriniz, vücudunuzdaki çeşitli işlemler için gereken her hormonu kesin olarak üretir. Bununla birlikte, hormonal dengesizlikler bugünün hızlı tempolu modern yaşam tarzıyla gittikçe yaygınlaşmaktadır. Buna ek olarak, bazı hormonlar yaşla birlikte azalır ve bazı insanlar diğerlerinden daha dramatik bir düşüş yaşarlar. Neyse ki, besleyici bir diyet ve diğer sağlıklı yaşam tarzı davranışları hormonal sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir ve sizi en iyi şekilde hissetmenizi sağlar.

Hormonal Dengesizlik Bulguları ve Belirtileri

Bazı hormon dengesizlik belirtileri ve belirtileri şunlardır:

İnfertilite ve düzensiz dönemler
Kilo alma veya kilo kaybı (açıklanamayan ve diyetinizdeki kasıtlı değişikliklerden değil)
Depresyon ve kaygı
yorgunluk
Uykusuzluk hastalığı
Düşük libido
İştah değişikliği
Sindirim sorunları
Saç dökülmesi ve saç incelmesi

İyi haber şu ki hormonlarınızı doğal olarak dengeleyebileceğiniz yollar var. Aşağıda, spesifik semptomlarınızın hangi hormonal dengesizliğin işaret edebileceğini, hormonal sorunun kökeninin nedenleri ve sentetik tedavilerle ilgili olumsuz yan etkileri yaşamadan problemi nasıl tedavi edebileceğinizi öğreneceksiniz.


Yeterli protein tüketin

Hormonal dengesizlik belirtileri, hangi rahatsızlığa veya hastalığa neden olduklarına bağlı olarak dramatik bir şekilde değişebilir. Örneğin, yüksek östrojen, endometriozis ve üreme sorunları içeren problemlere katkıda bulunurken , diyabet belirtileri kilo alımı, iştahta değişiklikler, sinir hasarı ve görme ile ilgili problemleri içerir.

Yeterli miktarda proteinin tüketilmesi son derece önemlidir. Diyet proteini, kas, kemik ve deri sağlığını korumak için vücudunuzun tek başına yapamayacağı gerekli amino asitleri sağlar ve her geçen gün tüketilmesi gerekir.Buna ek olarak, protein, iştah ve besin alımını kontrol eden hormonların salınmasını etkiler . Yeterli protein tüketmek iştahı bastıran ve dolgun hissetmenize yardımcı olan hormonların üretimini tetikler. Yemek başına en az 20-30 gram protein hedefleyin.

Düzenli Egzersiz Yapın

Fiziksel aktivite hormonal sağlığı önemli ölçüde etkileyebilir. Egzersizin en önemli yararı, insülin düzeylerini düşürme ve insülin duyarlılığını arttırma yeteneğidir. İnsülin, çeşitli işlevleri olan bir hormondur. Mukavemet eğitimi, aerobik, yürüyüş veya diğer fiziksel aktivite şekillerinin uygulanması, hormon düzeylerini hastalık riskini azaltan ve yaşlanma sürecinde kas kütlesini koruyacak şekilde değiştirebilir.


Şeker ve Rafine Karbonhidratlardan Kaçının

Şeker ve rafine edilmiş karbonhidratlar çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır. Aslında, bu gıdalardan kaçınılması veya en aza indirgemesi, hormon fonksiyonunu optimize etmede ve obezite, şeker hastalığı ve diğer hastalıklardan kaçınmada önemli bir araç olabilir. Buna ek olarak, beyaz ekmek ve simit gibi rafine karbonhidratlarda yüksek diyetler yetişkinlerin ve ergenlerin büyük bir bölümünde insülin direncini artırabilir

Hormonal Dengesizliklerin Risk Faktörleri ve Nedenleri

Hormonal dengesizlikler çok etkenli bozukluklardır, yani diyet, tıbbi öykü, genetik, stres seviyeleri ve çevrenizdeki toksinlere maruz kalma gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Bazı hormonal dengesizliklere katkıda bulunan başlıca unsurlar şunlardır:

Gıda alerjileri ve bağırsak sorunları
Fazla kilolu veya obez olmak
Zayıf bir diyet ve yerleşik bir yaşam tarzının neden olduğu yüksek seviyedeki iltihaplanma
Genetik duyarlılık
Toksisite (böcek ilacı, toksin, virüs, sigara, aşırı alkol ve zararlı kimyasallara maruz kalma)
Yüksek miktarda stres ve yeterli uyku ve dinlenme yetersizliği

Kısa, orta ve uzun zincirli yağ asitleri bakımından zengin çeşitli gıdalar yemek hormonlarınızı kontrol altında tutmanın anahtarıdır. Vücudunuz, doymuş yağ ve kolesterol de dahil olmak üzere hormonlar oluşturmak için çeşitli yağlara ihtiyaç duyar. Bu esansiyel yağlar hormon üretimi için temel yapı taşları değil, aynı zamanda iltihap düzeylerini düşük tutuyorlar, metabolizmayı artırabiliyor ve kilo vermeyi teşvik ediyorlar. Sağlıklı yağların, inflamasyona yol açan rafine edilmiş karbonhidratların ters etkisi vardır ve hormonlarınızın dengesine zarar verebilir. Yüksek kaliteli doğal yağları diyetinize dahil etmek insülin direncini ve iştahı azaltmanıza yardımcı olabilir. Çok fazla yemek veya çok az yemek, kilo sorunlarına yol açan hormonal değişikliklerle sonuçlanabilir.

Yağlı balık, etkileyici anti-inflamatuar özelliklere sahip olan uzun zincirli omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynağıdır . Araştırma, stres hormonlarının kortizol ve adrenalin düzeylerini düşürmek de dahil olmak üzere hormonal sağlık üzerinde faydalı etkilere sahip olabileceklerini ileri sürüyor. Buna ek olarak, bazı çalışmalar uzun zincirli omega-3 yağ asitleri alımınızı artırmanın obezite, polikistik over sendromu ve gestasyonel diyabet ile ilgili insülin direncini azaltabileceğini bulmuştur

Duygularınız ve hormonlarınız birbirine bağlıdır, bu yüzden birini dengeye getirmek için diğerini etkilersiniz. Eğer kendinizi stresli, kızgın, heyecanlı veya korkulu hissediyorsanız bunun hormon dengesini etkilediğini ve daha büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğini anlayın. Günlük rutinin bir parçası haline getirerek duygusal dengeniz üzerinde çalışmaya devam edin. D vitamini , vücutta neredeyse bir hormon gibi davranır ve iltihap düzeylerini düşük tutmak için önemli etkileri vardır. Güneşe çıkamayan insanlar genellikle mevsimsel depresyondan ve diğer sağlık problemlerinden muzdariptir. İlaçlarınızın yan etkilerinin farkında mısınız? Bazıları hormon dengesini bozabilir, yorgunluk, iştah değişiklikleri, değişen uyku düzenleri, düşük libido , keder ve hatta depresyon gibi yan etkilere neden olabilir. İlaçlarınıza dikkat edin, mümkün olduğunda doktorunuzla yan etkileri hakkında konuşun ve doğal alternatifleri araştırın.

Uyku eksikliği, uzun süreli kortikosteroid kullanımı ve kronik stres, yüksek kortizol düzeylerine en büyük katkıda bulunan üç faktördür . Uyku, stres hormonlarını dengeli tutmaya yardımcı olur, enerji oluşturur ve vücudun düzgün şekilde iyileşmesine imkan tanır. Aşırı stres ve zayıf uyku, sabah kortizol düzeylerinin yükselmesi, bağışıklığın azalması, iş performansındaki sorun ve anksiyete, kilo alımı ve depresyona karşı duyarlılığın artması ile bağlantılıdır.
 
Hormonlar, herkesin günlük sağlığı ve refahında büyük ve önemli bir rol oynamaktadır. Hormonlar vücudun kimyasal habercileridir ve endokrin sistemin bir parçasıdır. Endokrin bezler, kan dolaşımından dokulara ve organlara kadar geçen hormonları üretir ve vücudumuzun büyük sistemlerinin çoğunu kontrol eder. Vücudun birçok farklı hormonu vardır, ancak bazı türleri vücudun sağlığı ve esenliğinde daha büyük bir rolü vardır. Bu rolleri anlamak sağlıklarını korumak ve yönetmek önemlidir. Makalemizde hormonları dengede tutmak için yapılması gerekenleri detayları ile ele aldık. Yaşam şekilinizi gözden geçirmek, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak hormonlarınızı koruyabilir. Sevgili okurlarımız bu başlık altından konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede dönüş olacaktır.
 
Geri
Üst