İdrar da kan neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
İdrar da kan neden olur ?
İdrarda kan görmek, endişe yaratabilir. Birçok durumda iyi huylu sebepler olmakla birlikte idrar da kan (hematüri) ciddi bir bozukluğa işaret edebilir.Görebileceğiniz kana gross hematüri denir. Sadece mikroskop altında görülebilen idrar kanı mikroskopik hematüri olarak bilinir . Her iki durumda da, kanamanın sebebinin belirlenmesi önemlidir. Tedavi alttaki nedene bağlıdır. İdrar,idrarda kan,idararda kan olması,idarardan kan gelmesi,idrarda kan neden olur,idrarda kan sebepleri,idrarda kan görülmesi ve tedavisi ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.

idrarda kan.jpg





İdrardaki kan ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir, ancak göz ardı edilmemelidir. Hematüri için özel bir tedavi yoktur, çünkü bu bir semptomdur ve spesifik bir durum değildir. Bunun yerine, tedavi bulunması halinde altta yatan nedene yöneliktir. Çoğu durumda, herhangi bir tedavi gerekli değildir.

Belirtiler

Hematüri nin işareti, kırmızı kan hücrelerinin varlığının sonucu olan pembe, kırmızı veya kola renkli idrardır. Kırmızı idrar genellikle ağrılı değildir.İdrarda kan pıhtıları varsa , bu acı verici olabilir. Kanlı idrar sıklıkla başka bulgu veya belirtiler olmadan ortaya çıkar. Bazen idrardaki kan çıplak gözle görülemez ve kırmızı kan hücrelerinin varlığı ancak laboratuar tarafından tespit edilebilir .

Sebepler

Hematüri'de böbrekleriniz veya idrar yollarınızın diğer kısımları kan hücrelerinin idrar içine sızmasına izin verir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bu sızıntıya bir takım sorunlar neden olabilir:

İdrar yolu enfeksiyonları.
Üriner sistem enfeksiyonları, bakteriler üretra yoluyla vücudunuza girebilir . Semptomlar, ısrarla idrar yapma isteği, idrara çıkma ile ağrı ve yanma ve son derece güçlü kokulu idrar içerebilir.

Nefrolitiyazis: Böbrek veya mesane taşları üriner sistem içerisinde oluşabilir ve kanlı idrara neden olabilir .
Böbrek hastalığı : Böbrek hastalıkları idrarda kan ile ilişkilendirilebilir.

Prostat bezi genişlemesi: Prostat büyümesi üretra sıkıştırabilir ve kısmen idrar akışını engeller.
Kanserler : Böbrek ve mesane kanseri idrarda kan ile ilişkili olabilir.
Yaralanma: Üriner sistem travmaları idrar içine kanamaya neden olabilir.

idrarda kanama kanser habercisi




İdrarda kan nasıl teşhis edilir ?

İdrarda kan nedenini belirlemek için çeşitli testler uygulanır:

idrar tetkiki sadece kanı değil, aynı zamanda beyaz kan hücreleri ve bakteriler gibi enfeksiyon bulguları ortaya koyar.

Mikroorganizmaların genetik materyalini tanımlamak için idrar kültürü veya testleri, bir enfeksiyonun kesin nedenini belirleyebilir.

Kan testleri böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılabilir.

Sistoskopi, idrar torbasının ve mesanenin iç kısmını ince tüp benzeri bir aletle incelemek için kullanılan bir prosedürdür. Ekarte etmek doku örnekleri (biyopsi) kanser hücrelerini sistoskopi kullanılarak alınabilir.

Böbrek biyopsisi idrarda kan bulunmasına neden olabilecek böbrek hastalıklarını teşhis etmek için yapılabilir.

Üst idrar yolundaki hematüri sebebini belirlemek için BT taramaları, ultrasonografi veya intravenöz pyelogramlar gibi böbreklerin görüntüleme testleri yapılabilir

Kanlı idrarın tedavisi

İlaçların neden olduğu hematüri ya da küçük, geçici bir sorun özel tedavi gerektirmeyebilir. Aksi takdirde, tedavi idrarda kanamanın altında yatan nedene göre değerlendirilir. Ayrıca antibiyotiklerle tedavi edilir . Böbrek taşları, litotripsi veya üreteroskopi ile bir ürolog tarafından müdahale gerektirebilir. İdrar yollarının kanserleri, türüne ve yayılma derecesine göre değerlendirilir.

Bazen üriner kanamanın nedeni bulunamayabilir. Bu durumda doktorunuz, özellikle mesane kanseri için sigara içimi, çevresel toksinlere maruz kalma veya radyasyon terapisi öyküsü gibi risk faktörleri varsa düzenli takip testleri önerebilir.

Hematürün özel bir tedavisi yoktur. Bunun yerine, doktorunuz alttaki durumun tedavisine odaklanacaktır. Bu, örneğin idrar yolu enfeksiyonunu temizlemek için antibiyotik kullanmak, genişlemiş bir prostatı küçültmek için bir ialç kullanmak veya mesane veya böbrek taşlarını parçalamak için şok dalgası terapisi içerebilir.Altta yatan durum ciddi değilse, herhangi bir tedavi gerekmez.
 
benim başıma da bir iki defa gelmişti yapılan tahlillerde idrar da kanama gördüler ve bu kanamanın böbrekten gelip gelmediği konusun da endişeleri olmuştu ama şükür böbrekle alakalı değilmiş benim idrar yolunda yaşadığım enfeksiyondan ileri gelen bir kanamaymış ama inanılmaz bir ağrısı oluyor idrara çıkamıyordum sanki taş düşürüyormuşum gibi acı çekiyordum
 
Geri
Üst