İdrar neden kokar ?

Uzman SühaN

Administrator
İdrar neden kokar ?
İdrarın doğal olarak herkese özgü bir kokusu vardır. İdrarın genellikle güçlü bir kokusu yoktur. İdrarınızın bazen normalden daha güçlü bir kokuya sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Bu her zaman endişe kaynağı değil. Bazen güçlü veya olağandışı kokulu idrar altta yatan bir tıbbi sorunun işaretidir. İdrar renkleri değişebilir -ve koku atık ürün miktarına ve gün boyunca aldığınız sıvılara göre değişir. Bir diğeri güçlü, kimyasal benzeri bir kokusu olan amonyak kokusu. Amonyak kokan idrar her zaman endişe kaynağı değilken, olabilecek bazı durumlar da vardır. Makalemizin devamında idrarın neden koktuğu ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

idrar neden kokar.jpg



İdrarınız , sağlığınız hakkında çok şey söyleyebilir. Rengi , hidrasyon düzeyleriniz, beslenme alışkanlıklarınız ve potansiyel olarak tanı konulamamış sağlık koşullarınızın iyi bir göstergesi iken , kokusu vücudunuzda neler olup bittiğine dair ipucu da sağlar. Bazen idrarınız her zamankinden farklı kokabilir. Hafif bir değişiklik ya da artmış etki, muhtemelen yediğiniz bir yiyecek gibi çok küçük bir şey yüzünden oluşur. Ancak altta yatan bir sağlık sorununu işaret edebilecek bazı kokular vardır. Üre, idrarda bulunan atık ürünlerden biridir. Bu protein parçalanmasının bir yan ürünüdür ve bazı durumlarda amonyakla daha da parçalanabilir. Bu nedenle, konsantre idrar ile sonuçlanan birçok durum, amonyak gibi kokan idrara neden olabilir.

İdrar neden kokar ? İşte sebepler !

Eğer yeterince su içmiyorsanız idrarınız amonyak gibi kokacaktır. İdrar yolu enfeksiyonuna sahipseniz idrarınız yine kokacaktır. Bu, İYE , mesane enfeksiyonu veya mesanenin inflamasyonu (sistit) gibi çeşitli mesane sorunlarına işaret edebilir. İdrar normalde sabahın ilk saatlerinde güçlü bir koku içerir, çünkü şu anda çok yoğunlaşmıştır. Aşırı kahve tüketimi de idrarın kokmasına neden olabilir.

Soğan ve sarımsak tüketmekte idrarın kokmasına neden olabilir. Biliyorsunuz ki normalde soğan sarımsak tükettiğimizde nefesimiz kokar. İdrarın kokmasıda pek şaşırtıcı değil. İdrar aynı zamanda kontrolsüz şeker hastalığında anormal derecede kokabilir. İdarınız çok kesin kokuyorsa mutlaka hekime görünün diyabet hastası olabilirsiniz.

Gebelik

Hamilelik sırasında kadınların HCG adlı bir gebelik hormonunda artış olur. Bu artış, idrarda güçlü bir koku oluşmasına neden olabilir. Bu özellikle erken gebelikte geçerlidir. Bununla birlikte, kadınların gebelik süresince artmış bir koku alma duygusu vardır ve bu durum, bildirdikleri güçlü idrar kokusuna katkıda bulunabilir.Hamile kadınların dehidrate olmamak için daha fazla su içmeleri gerekir. Dehidrasyon ürik asidin oluşmasına ve idrarda güçlü bir koku oluşturmasına neden olur.

Dehidrasyon, yeterli miktarda sıvı almadığınızda gerçekleşir. Çoğu kişi sadece hafif dehidrasyon yaşar ve tıbbi tedaviye ihtiyaç duymazlar. Daha fazla sıvı, özellikle de su içmek genellikle idrar kokusunun normale dönmesine neden olacaktır.
İdrar yolu enfeksiyonları yaygın olarak idrarın güçlü kokmasına neden olur. İdrar yalıtımı için en sık rastlanan semptomlar idrar yapma konusunda güçlü bir dürtü ve idrar yaparken yanma hissidir. İdrarınızdaki bakteri, üriner sistem enfeksiyonlarına neden olur. Doktorunuz bir İYE niz olduğunu belirlerse, bakterileri öldürmek için size antibiyotik verecektir.

Üriner sistem enfeksiyonu Teşhis ve tedavi



Güçlü bir idrar kokusu karaciğer hastalığının bir belirtisi olabilir. Karaciğer hastalığının diğer semptomları şunları içerir:

Karaciğer hastalığı

mide bulantısı
kusma
karın ağrısı
sarı cilt veya gözler, sarılık denir.
zayıflık
şişkinlik
kilo kaybı

Karaciğer hastalığınızın belirtileri varsa hemen doktorunuza danışın. Tedavi edilmemiş karaciğer hastalığı hayatı tehdit edebilir. İdrar kokusunun tıbbi bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için doktorunuz birkaç test kullanacaktır. Bunlardan bazıları şunlardır:
İdrar analizi: İdrarınızın bir örneği belirli elementlerdeki bakterilerin yanı sıra diğer elementlerin bulguları açısından test edilir ve ayrıca numunenizin bir bakteri kültürü de yapabilir.

Taramalar veya görüntüleme: İdrar kokusu ile bu sıklıkla kullanılmaz. Fakat eğer koku 12 saatten uzun sürerse ve idrar analizinden herhangi bir enfeksiyon belirtisi görülmüyorsa, doktorunuz röntgen veya ultrason uygulayabilir. Bazen amonyak gibi kokan idrar genellikle endişe yaratmaz. Bununla birlikte, semptomlarınıza ağrı ya da ateş gibi olası enfeksiyon bulguları eşlik ediyorsa, o zaman bir doktora görünmelisiniz. İdrar kokusu çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir; önceki gece ne yediğiniz veya bazı ilaçların yan etkileri. Bununla birlikte, eğer koku yeniyse ve 12 saat sonra kaybolmazsa, bir tıbbi durumu göz ardı etmek için doktorunuza danışmalısınız.
 
İdrarınız sağlığınız hakkında bir çok ipucunda bulunabilir. Rengi, kokusu beslenme alışkanlıklarından , bazı ilaçların kullanımın dan değişebilir . Yeteri kadar su içmediğiniz zaman idrarın rengi çok koyu turuncuya yakın olabilir. İdrarın kokması mesane enfeksiyonları,sistit,yada cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Gün içinde çok fazla soğan sarımsak yada turp tüketirseniz idrarınızın kokusu da çok keskin olabilir. Normal idrarın rengi çok açık sarıdır. İdrarda kan, idrara yaparken yanma,idrarın bulanık olması bir problemin habercisi olabilir. İdrarınzın kokusunda renginde sıklıkla bir değişim görüyorsanız mutlaka doktora görünün.
 
Geri
Üst