idrar yolu reflusu

M

Misafir

Forum Okuru
idrar yolu reflusu
mesane reflüsü idrar yolu reflüsü böbrek böbrek belirtileri nedir
Çocuklarda sinsi tehlike idrar yolu reflusu

Özelikle kış aylarında kadınlarda sıkça rastlanan Sistit hastalığının pekçok nedeni var. Bu hastalık küçük yaşlarda tedavi edilmezse çok ciddi kalıcı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Doğumsal, Jinekolojik, Psikojenik nedenlere bağlı olarak da oluşabilen Sistit ve idrar yolu reflüsü hakkında Hattat Hastanesi'nden Prof. Dr. Halim Hattat ile konuştuk.

Kız çocuklarında rastlanan idrar yolu reflüsü nedir?

Kızlarda Sistit tarzında idrar yolları enfeksiyonu belirtisiyle ortaya çıkan, idrarın mesaneden böbreklere kaçması durumuna idrar yolu reflüsü (vesika üreteral reflü) denir.

Peki hocam kız çocuklarında idrar yolu reflüsü hangi nedenlerle oluşur?

Kız çocuklarında doğuştan başlayarak ergenlik çağına kadar gelişebilir. En belirgin nedenleri şöyle:


Doğuştan mesane boynunun adale yetmezliği,


Kronik enfeksiyonlar


Doğumsal Anatomik bozukluklar


Nörolojik açıdan iyi çalışmayan mesanede biriken idrarın da yolaçtığı söylenebilir.

Bu durumda çocuğun ne gibi şikayetleri olur?


Bir çocuk 'İdrarımı kaçırıyorum' dediğinde mutlaka incelenmeli. Acaba Nörolojik sebeplerle mi, Anatomik sebeplerle mi, yoksa basit bir enfeksiyon sebeiyle mi oluştuğu tespit edilmeli. Ayrıca tanı tüm bu sebeplere göre konulmalıdır.

Hocam eğer reflü kronikleşirse ve tedavi edilmezse ne gibi sonuçlar doğurur?


Kız çocuğunda reflü varsa enfeksiyon sürekli olur. Tedavi edilemezse kronikleşir, devamlı bir hastalık haline gelir. Mesane adalesi kasılıp küçülür, mesane kapasitesi 500 cc ise 100 cc'ye iner. Çocuk her dakika idrar yapmak zorunda kalır ve idrarını kaçırır.

İdrar yolu reflüsünde nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz?

Tedavisi mutlaka cerrahi yöntemle olur. Yani mesaneyi büyütme şeklinde olur. Biz de bunu barsaktan mesane oluşturarak yapabiliyoruz.

Altını ıslatan çocuklar

Hocam altını ıslatan kız çocuklarında da idrar yolu reflüsü görülebilir mi?

Altını ıslatan çocuklar vardır, altını ıslatma sona ermiştir. Örneğin 3 yaşına kadar altını ıslatır, 4 yaşında iyidir. Çocuk 5-6 yaşlarında yeniden başlar altını ıslatmaya. Bunlar vesika üretal reflü, yani idrar yolu reflüsü olabilir. Kız çocuğu okula gider, eve gelinceye kadar 'Altıma kaçırdım anne' der. Bunun da esas sebebi idrar yolu reflüsü olabilir.

Peki hocam genç, erişkin kadınlarda Sistit olma nedenlerini sayar mısınız?

Akut ve kronik Sistit vardır.

Akut Sistitler: Ani üşütmeyle, soğukta kalmaya ve enfeksiyona bağlı olarak oluşur. Önemsenmediği ve tedavi edilmediğinde Sistit kronikleşir, ömür boyu idrar kaçırmaya da neden olabilir.

Kronik Sistitler: İdrar yollarına yansıyan enfeksiyonlar, Jinekolojik nedenler, kalın barsaktaki problemler (ishaller, kabızlık, kolitler), idrar yollarının herhangi bir yerinde meydana gelmiş olan pyelonefrit, böbrek taşı, diyabete bağlı oluşan idrar yolu enfeksiyonları da kronik sistite zemin hazırlar.

Çocukluktan başlayarak zamanında tanı konulup tedavi edilmesi gereken idrar yolları hastalıklarına karşı son derece duyarlı ve dikkatli olunması gerekmektedir. Özellikle anne-babaların kız çocuklarında bu belirtileri gördükleri anda konunun uzmanına başvurmaları çok büyük önem taşımaktadır.

Hocam, bu röportaj için size teşekkür ediyorum. Unutmayın değerli okurlarım 'Sağlıklı olmak ve öyle yaşamak hayatımızın aynasıdır'.
 
Geri
Üst