İdrar yolunda yanma neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
İdrar yolunda yanma neden olur ?
İdrar yolunda yanma bir çok insanı hayatın bir dönemin de etkiler. Bu problem kişiyi rahatsız edebilir , günlük hayatını etkileyebilir. İdrar yolunda yanma olmasının bir çok nedeni vardır. Genelde cinsel yolla bulaşan hastalıklar, gonore, klamidya ve bakteriyel enfeksiyonlardır. Bu hastalıkların çoğu tedavi edilebilir . İdrar yolunda yanma olmasına ayrıca şu durumlar da eşlik edebilir ; ağrılı idrar yapma,idrarın kanlı gelmesi,idrarın koyu ve bulutlu olması gibi. Şayet idrar yollarınızda yanma varsa ve bu septomları da yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün. İdrar yolları,idrar yollarında yanma,idrar yolunda yanma neden olur,idrar yolunda yanma tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgileri makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


idrar yolunda yanma nedneleri.Jpeg






İdrara çıkma sırasındaki yanma veya ağrı, idrar yolunun açılmasında veya daha az sıklıkla mesanenin üzerinde hissedilebilir . İdrara çıkma sırasındaki yanma veya ağrı, kadınlarda son derece yaygın bir semptomdur, ancak erkekleri etkileyebilir ve herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. İdrar sırasında yanma veya ağrı tipik olarak üretranın veya mesane nin iltihaplanmasından kaynaklanır. Yanma veya ağrıya neden olan iltihap genellikle enfeksiyona, ancak bazen de enfeksiyona bağlı olmayan durumlara neden olur. İşte idrar yollarının yanmasına neden olan koşullar !



Ağrılı idrara çıkma, idrara çıkma sırasındaki rahatsızlığı anlatan geniş bir terimdir. Bu ağrı mesane, üretra veya perineum kaynaklı olabilir. Üretra vücudunuzun dışına idrar taşıyan tüptür. Erkeklerde skrotum ve anüs arasındaki bölge perine olarak bilinir. Kadınlarda, perine, anüs ile vajinanın açılması arasındaki alandır.Ağrılı idrara çıkma çok yaygındır. Acı, yanma veya batma, bir takım tıbbi durumları gösterebilir. Ağrılı idrar, idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) ortak bir işaretidir . Bir İYE bakteri enfeksiyonunun bir sonucu olabilir. Ayrıca, idrar yollarının iltihaplanmasından da kaynaklanıyor olabilir. Üretra, mesane, ürertera ve böbrekler idrar yolunuzu oluştururlar. Üretra böbreklerden mesaneye kadar idrar taşıyan tüplerdir. Bu organların herhangi birinde iltihaplanma idrar yaparken ağrıya neden olabilir.Bakteriler yerleştikten sonra yıkıma neden olurlar ve aşağıdakileri içeren bir üriner sistem semptomları şunlardır ;


İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri ve tedavisi




Pelvik veya karın ağrısı


Sık veya ağrılı idrara çıkma


Mesane boş olsa bile idrar hissetme hissi


Bulanık veya kırmızımsı idrar


Mide bulantısı ve kusma


Ateş veya titreme


Bel ağrısı, kötüleşen enfeksiyon belirtisi




idrra yolunda yanma.jpg





Diğer tıbbi durumlar erkeklerde ve kadınlarda ağrılı idrara çıkılmasına neden olabilir.Prostata bağlı olarak erkekler ağrılı idrar yapabilir . Bu durum, prostat bezinin iltihabıdır. İdrar yanması, batma ve rahatsızlığın başlıca nedeni budur. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonunuz (CYBE) varsa idrar sırasında ağrı da yaşayabilirsiniz. Ağrılı idrar yapmaya neden olabilecek bazı CYBE ler genital herpes , gonore ve klamidya içerir . Özellikle semptomları olmadığı için bu enfeksiyonların taranması önemlidir. Ağrılı idrar yapmanın diğer bir nedeni sistit veya mesane astarının iltihabıdır. İnterstisyel sistit ağrılı mesane sendromu olarak da bilinir. Sistitin en yaygın türüdür.


Yaygın sebepler


Genel olarak, idrara çıkma sırasındaki yanma veya ağrıların en yaygın nedenleri şunlardır:

Mesane enfeksiyonu ( sistit )

Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan (STD) dolayı üretranın ( üretrit ) enfeksiyonu



Bazı durumlarda, radyasyon terapisi mesane ve üriner ağrıya neden olabilir. Bu durum radyasyon sistiti olarak bilinir. Böbrek taşlarınız varsa idrar yaparken zorluk çekebilirsiniz . Böbrek taşları , böbreklerde bulunan sertleştirilmiş materyal yığınlarıdır. Bazen ağrılı idrara çıkma bir enfeksiyona bağlı değildir. Ayrıca, genital bölgede kullandığınız ürünlerden de kaynaklanabilir. Sabunlar, losyonlar tahriş edici olabilir. Doktorunuz ağrılı idrara çıkışı tedavi etmek için ilaç reçete edebilir. Antibiyotikler İYE leri, bakteriyel prostatiti ve bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları tedavi edebilir. Doktorunuz rahatsız mesanenizi sakinleştirmek için de ilaç verebilir. Bakteriyel enfeksiyon nedeniyle ağrılı idrara çıkma genellikle ilaç almaya başladıktan sonra oldukça hızlı bir şekilde düzelir. İlacınızı daima doktorunuzun en iyi sonucu alması için öngördüğü şekilde kullanın.

Belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olması için yaşam biçiminize yapabileceğiniz değişiklikler var. Tahriş riskinizi azaltmak için kokulu çamaşır deterjanları ve tuvalet ürünlerinden uzak durun. Cinsel aktivite sırasında kendinizi CYBE den korumak için prezervatif kullanın. Mesaneyi tahriş eden yiyecek ve içecekleri ortadan kaldırmak için diyetinizi değiştirin. Ayrıca, mesanenin iyileşmesine yardımcı olmak için son derece asitli gıdalardan kaçınmalısınız. Çilek, greyfurt ve ananasın yanı sıra portakal suyu yüksek asit içeriğine sahiptir. Bunları tüketmekten kaçının. Ayrıca bir enfeksiyona maruz kaldıysanız sigara kahve ve alkolden uzak durun. . İdrar yolu enfeksiyonunuz varsa kızılcık suyu için. Yapılan araştırmalar kızılcık suyunun idrar yolunda yanma olmasını engellediğini gösteriyor.
 
Ben genelde yazın az su içtiğimde idrar yollarımda yanma oluyor. Birde çok çay tüketiyorum suyu sevmiyorum haliyle idrar yaparken yanma hissediyorum. Bu durum da yapılması gereken bol su içmek biliyorum. İdrar yollarında yanma sadece az su içmekten değil böbrek problemlerinde idrar yolu enfeksiyonlarında da olabiliyor . Bu nedenle idrar yolunuzda yanma varsa doktora görünmekte yarar var
 
İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) (akut sistit veya mesane enfeksiyonu olarak da bilinir) üriner sistemin bir bölümünü etkileyen bir enfeksiyondur. Mesane, pelviste bulunan küçük, balon şeklinde bir organdır. Kadınlarda mesane rahmin önünde bulunur. Erkeklerde mesane, prostat bezinin hemen üzerinde bulunur. Alt idrar yollarını etkilediğinde basit bir sistit (mesane enfeksiyonu) olarak bilinir ve üst idrar yollarını etkilediğinde piyelonefrit (böbrek enfeksiyonu) olarak bilinir.



Kadınlar öncelikle anatomiden dolayı üriner sistem enfeksiyonlarına maruz kalmaktadır. Kadınlarda üretranın açılması dış genital bölgeye ve anüsa daha yakındır, bu nedenle bakterilerin üretra içine girme olasılığı daha yüksektir . idrar yolları enfeksiyon belirtileri arasında, ağrılı idrar yapma ve sık idrara çıkma veya idrar yapma isteğidir.Yaşlılarda ve çok gençlerde semptomlar belirsiz veya spesifik olmayabilir. İdrar yolu enfeksiyonu bulguları veya semptomları her zaman fark edilemeyebilir, ancak belirtiler varsa genellikle genellikle aşağıdaki gibi olur.


Erkeklerde rektal ağrı

Kadınlarda pelvik ağrı

Güçlü kokulu idrar

Parlak pembeye, kırmızıya veya Cola renkli görünen idrar

İdrar yaparken yanma

Sık idrar çıkma

İdrar yapma isteği



İdrar yolu enfeksiyonları kişinin mesane ve idrar yollarını içerir. Ciddi enfeksiyonlar; Bununla birlikte, kişinin ürerta ve böbrekleri içeren üst üriner sisteme yayılabilir. İdrar yolu enfeksiyonları uygun bir tedavi ile iyileştirilebilir. Tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon böbreklere yayılabilir, ciddi sorunlara yol açabilir. İdrar yolu enfeksiyonları için standart tedavi antibiyotik tedavisidir
 
Geri
Üst