İrritabl bağırsak sendromu (IBS) nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) nedir ?
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) abdominal rahatsızlık, ağrı ve düzensiz bağırsak hareketleri veya anormal bağırsak hareketleri ile birlikte görülen bir bağırsak bozukluğudur.IBS ciddi, yaşamı tehdit eden bir sorun olmamasına rağmen, bu günlük aktivitelerinizi etkileyebilecek çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir.IBS belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Ve nedenleri de değişir.İshal, IBS nin sık görülen bir belirtisidir, bu büyük rahatsızlığa neden olabilir!İrritabl bağırsak sendromunun (IBS) en sık görülen semptomları , genellikle bağırsak hareketlerinizle ilişkili olarak karnınızdaki ağrı ve bağırsak hareketlerinizdeki değişimlerdir. Bu değişiklikler, sahip olduğunuz IBS türüne bağlı olarak ishal , kabızlık veya her ikisi olabilir.


İrritabl bağırsak sendromu.jpg




Erkeklerden daha fazla kadın IBS ye yatkındır ve semptomlar ilk yetişkinlik döneminde ilk kez ortaya çıkmaktadır. Nedeni bilinmemektedir, ancak rutin, duygusal stres, enfeksiyon ve diyet gibi çevresel faktörler bir saldırıyı tetikleyebilir. Araştırmalar, nörotransmiter serotoninin, bağırsaktaki sinir hücrelerinin işlevini değiştirerek ve ağrı hissi ve bağırsak fonksiyonunda değişikliklere neden olarak IBS semptomlarında önemli olabileceğini göstermiştir.İrritabl bağırsak sendromu, kalıcı hasara neden olmaz ve kanser veya kolit gibi ciddi bağırsak durumlarının gelişimine katkıda bulunmaz.




Bağırsaklardaki kaslar anormal kasılmalar sergilediğinde IBS oluşabilir. Normal bağırsak hareketleri için barsakların doğru kasılması şarttır.Barsak kasılması anormal olduğunda, IBS dışkının anormal hareketinden (veya tutulmasından) dolayı ortaya çıkabilir.Bunun dışında, IBS bazı gıda maddeleri nedeniyle tetiklenebilir veya daha da kötüleştirilebilir. Örneğin, turp, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, lahana vb. Sebzeler IBS yi tetikleyebilir.Ya da zaten IBS belirtileri varsa, bu sebzeler onu daha da kötüleştirebilir.




Ayrıca baklagiller, doğal yapıları nedeniyle IBS yi de tetikleyebilir. Özellikle, nohut, siyah fasulye, mercimek, kırmızı barbunya fasulyesi, soya fasulyesi ve benzeri şeyler uzak kalmak zorunda şeylerdir! IBS genellikle abdominal bölgede rahatsızlık ile ilişkilidir. Şişkin olabilirsiniz, mide bölgesinde hafif ve güçlü kramplar olabilir.Ayrıca anormal bağırsak hareketi frekansını fark edeceksiniz. Kabız olabilir ya da ishal olabilir. Bazı insanlar değişken ishal ve kabızlığa sahiptir.IBS li kişiler genellikle tuvaleti kullanmak zorunda kalmak için güçlü bir dürtüye sahiptir. Bu bir yemek sırasında veya kısa bir süre sonra olabilir.Daha da kötüsü, bağırsak hareketinden sonra dürtü azalabilir ancak rektumu boşaltma duygusu hala geçerli olabilir.



Anormal bağırsak hareketine ve ilişkili kramplara bağlı olarak, diğer sekonder semptomlar şunlardır:

yorgunluk (genellikle ishal ve dehidratasyon nedeniyle)

iştah kaybı (genellikle kabız olduğunda oluşur)

baş ağrısı (kabızlık nedeniyle)

sırt ağrısı (sık ve uzun süreli tuvalet kullanımı nedeniyle)

mide ekşimesi

kas ağrısı


IBS ciddi bir durum olmasa da, günlük aktivitelerinize girdiğinde çok can sıkıcı ve rahatsız edici olabilir.Yapmanız gereken ilk şey, IBS nin daha da kötüye gitmesine neden olabilecek yiyeceklerden uzak durmaktır. Yukarıda listelenen sebzelerden ve baklagillerden uzak durun.Genellikle diyetinize daha fazla lif eklemelisiniz. Ancak, diyetinizdeki lifler bağırsak hareketlerinizi iyileştirmeye yardımcı olurken, aynı zamanda gaz ve şişkinlik yaratabileceğini unutmayın. Yani birazcık ve deneyde eklemek isteyebilirsiniz.Gazlı içecekler ve gazlı içeceklerden uzak durun, çünkü gaz ve şişkinliği artıracak ve mide astarını tahriş edecekler.Düzenli egzersiz yaparsanız, stresi azaltmanın yanı sıra kabızlığa da yardımcı olabilir. Eğer gazınız varsa, egzersiz de aynı şekilde rahatlatmaya yardımcı olacaktır.


Bağırsakları uyarabilecek ve ishale neden olabilecek maddeler içeren gıdaları sınırlayın, örneğin:
Kafein
Alkol
Günlük Ürünler
Yağlı gıdalar
Şekerden yüksek besinler
Yapay tatlandırıcılar


İrritabl bağırsak sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir ve birçok faktöre bağlı olabilir.Bu durumun bilinen bir tedavisi yoktur, ancak semptomları azaltmak veya ortadan kaldırmak için birçok tedavi seçeneği vardır. Tedavi diyet değişiklikleri, yaşam tarzı değişiklikleri ve reçeteli ilaçlar içerir.IBS için spesifik bir diyet yoktur ve farklı insanlar farklı yiyeceklere farklı şekilde tepki gösterir.Hem irritabl bağırsak sendromu hem de inflamatuar barsak hastalığı karın ağrısı, ishal ve acil bağırsak hareketleri gibi benzer semptomlara sahip olabilir


IBS bulaşıcı , kalıtsal veya kanserli değildir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür ve başlangıç, olguların yaklaşık yarısında 35 yaşından önce ortaya çıkar. IBS, çocukların % 5 ila% 20 sinde görülür.IBS ayrıca gastroenterit atakları sonrasında gelişmiştir . IBS nin diyet alerjileri veya gıda duyarlılıklarından kaynaklandığı öne sürülmüştür , ancak bu kanıtlanmamıştır.İrritabl bağırsak sendromu semptomları stres dönemlerinde veya menstürasyon sırasında kötüleşebilir , ancak bu faktörlerin IBS gelişmesine yol açan nedeni olmayabilir. IBS her bir kişiyi farklı şekilde etkiler. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) aynı durum değildir. Teknik olarak, IBS bir hastalık değildir, daha ziyade bir grup semptomla sonuçlanan fonksiyonel bir bozukluktur (bağırsakların anormal fonksiyonu).İrritabl bağırsak sendromu ve inflamatuar barsak hastalığı benzer semptomlara sahip olabilir. Eğer irritabl bağırsak sendromunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, semptomlarınızın divertikülit, inflamatuar barsak hastalığı veya polipler gibi başka hastalıklardan kaynaklanmadığından emin olmak için hekime görünün.Birincil önleyici tedbir, bireysel tetikleyicileri tanımlamak ve bunlardan kaçınmaktır.
 
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), kalın bağırsağı etkileyen bir sorundur. Karın kramplarına, şişkinliğe ve bağırsak alışkanlıklarında bir değişikliğe neden olabilir. Bu bozukluğa sahip olanlarda kabızlık yada ishal olabiliyor. IBS büyük bir rahatsızlığa neden olmasına rağmen, bağırsaklara zarar vermez.IBS yaygındır.IBS nin kesin nedeni bilinmiyor.Tedavi yoktur , ancak diyet değişiklikleri ve ilaçlar genellikle semptomları kontrol etmeye yardımcı olabilir.Mide krampları, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi semptomlara neden olur.Diyet değişiklikleri, IBS'yi tedavi etmek için denenmesi gereken ilk tedavilerdir. Özellikle karakteristik semptom ve belirtileri tetikleyen çeşitli gıda türleri vardır.Diyet değişiklikleri ve yaşam tarzı değişiklikleri semptom ve bulguları yeterince tedavi etmezse, doktor tıbbi tedavileri önerebilir. Septomlar kişiden kişiye değişebilir.Çoğu insanın hafif belirtileri vardır, ancak bazıları günlük hayatınızı etkileyecek kadar şiddetli olabilir.Araştırmalar, nörotransmiter serotoninin, bağırsaktaki sinir hücrelerinin işlevini değiştirerek ve ağrı hissi ve bağırsak fonksiyonunda değişikliklere neden olarak IBS semptomlarında önemli olabileceğini göstermiştir.IBS rahatsızlığa neden olabilir, ancak genellikle ciddi komplikasyonlara yol açmaz.
 
Bende bu hastalıktan müzdaribim . Bu nedenle kimsenin evinde kalamıyorum. Karnımda sürekli gaz var ve yemekten sonra hemen tuvalet ihtiyacı duyuyorum. Gün içinde birden fazla tuvaletimi yapıyorum. Yakında prebiyotik kullanmaya başlayacağm inşallah iyi gelir.
 
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) bağırsakların bir bozukluğudur. Göğüs ağrısı, kramp veya şişkinlik, ishal veya kabızlığa neden olur. IBS uzun vadeli bir sorundur, ancak belirtilerinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler vardır.Semptomlarınız günden güne daha kötü veya daha iyi olabilir.İrritabl bağırsak sendromuna neyin neden olduğu net değildir. Nedeni farklı insanlar için farklı olabilir. IBS, beyin ve sindirim sistemi , belirli yiyecekleri sindirme sorunları ve stres veya endişe arasında sinyallerin yollanmasına ilişkin problemlerden kaynaklanabilir . IBS'li kişiler, bağırsak kaslarının hareket ettiği şekilde olağandışı hassas bağırsaklara veya problemlere sahip olabilirler.IBS li bazı kişiler için belirli gıdalar, stres, hormonal değişiklikler ve bazı antibiyotikler ağrı ve diğer semptomları tetikleyebilir. İrritabl bağırsak sendromunun ana semptomları kabızlık veya ishalli karın ağrısıdır. Diğer yaygın semptomlar şişkinlik, dışkıda mukus ve bağırsaklarınızı tamamen boşaltmadığınız duygusu.IBS oldukça yaygındır. Çoğu zaman, doktorlar semptomlardan irritabl bağırsak sendromunu teşhis edebilirler. Doktorunuz size semptomlarınız ve geçmiş sağlık durumunuz hakkında sorular soracak ve fiziksel muayene yapacaktır.Bazı durumlarda, dışkı analizi veya kan testleri gibi başka testlere de ihtiyacınız olabilir. Bu testler, doktorunuzun belirtilerinize neden olabilecek diğer problemleri engellemesine yardımcı olabilir.Tedavi genellikle diyet ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapmayı, semptomlarınızı tetikleyen, düzenli egzersiz yapmanın ve stresinizi yöneten gıdalardan kaçınmayı içerir.
 
irritabl bağırsak sendromu
irritabl barsak sendromu ne kadar sürer
irritabl barsak sendromu bitkisel tedavi
irritabl barsak sendromu probiyotik
ibs ve anksiyete
huzursuz bağırsak sendromu hangi bölüm bakar

İrritabl barsak sendromu veya IBS şişkinlik, kramp, gaz ve karın ağrısına neden olabilecek bir hastalıktır; ayrıca kabızlığa ve ishale de neden olabilir. Bazı durumlarda, semptomlarınızı kontrol etmek için ilaç almanız ve profesyonel yardım almanız gerekebilir. Bununla birlikte, IBS'nizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak, sağlıklı bir diyet uygulayarak, düzenli olarak egzersiz yaparak ve stres seviyenizi kontrol ederek semptomlarınızı yönetebilirsiniz .IBS'den muzdarip bir kişinin bağırsakları sağlıklı bireylerden farklıdır. IBS ile başa çıkmak zor olabilir .Yüksek stres seviyeleri, IBS semptomlarını tetikleme ile ilişkilendirilmiştir . Anti-enflamatuar ve analjezik özellikleri, zencefili karın ağrısı ve gaz veya ishal kaynaklı kramplar için etkili bir ilaç haline getirir.İrritabl barsak sendromuna sahip biri olarak şunu söyleyebilirimki bu durumdan zencefil tüketerek kurtuldum. Her yemekten sonra mutlaka zencefil çayı için. Ne kabızlığınız kalıyor nede gazınız. Aksi durumda ishaliniz varsa bunu bile düzeltiyor.
 
İrritabl barsak sendromu (IBS) bağırsaklarda görülen bir rahatsızlıktır. IBS'nin gençleri ve genç yetişkinleri etkilemesi yaygındır. Semptomlar erken çocukluk dönemine kadar uzanabilir. Nadiren sendrom orta yaşta başlayabilir. Karın ağrısına, krampa veya şişkinliğe ve ishal veya kabızlığa neden olur. IBS uzun vadeli bir sorundur, ancak semptomlarınızı azaltmak için yapabileceğiniz şeyler vardır.İrritabl barsak sendromuna neyin neden olduğu açık değildir. Bunun nedeni farklı insanlar için farklı olabilir. Stres, IBS'si olan bir çok hastada rol oynayan önemli bir faktördür.Karın ağrısı veya rahatsızlık IBS'nin en belirgin belirtisidir. IBS'nin klinik teşhisini koyabilmek için bağırsak alışkanlıklarında bir değişiklik olması ve bu gastrointestinal semptomları üretebilecek diğer tüm tıbbi koşulların dışlanması gerekir.IBS ile aynı semptomlara neden olabilen yaygın bir durum laktoz intoleransıdır.Tedavi diyet değişiklikleri,stres yönetimi ve bazı ilaçların kullanımını içerir. Diyete lif eklenmesi genellikle IBS kabızlık ve alternatif kabızlık-ishal biçimlerine yardımcı olacaktır. Makalede yer alan değindiğimiz septomlara sahipseniz mutlaka bir hekime görünün.
 
Geri
Üst