İslamda temizlik Mümin çevresini temiz tutmalı

İ

İslami Yazar

Forum Okuru
İslamda temizlik Mümin çevresini temiz tutmalı
Yüce Allah kainattaki her şeyi fevkalade bir düzen, ahenk ve denge içinde yaratmıştır. İnsanı yaratıkların en şereflisi olarak tanımlayan Kur’an, kainattaki her şeyi de insanın emrine vermiş, kainattaki bu eşsiz ahenk ve dengeyi korumayı emrederken, bunları bozacak ve tahrip edecek tutum ve davranışlardan sakındırmıştır.


Mümin çevresini temiz tutmalı.jpg



Çevre geniş kapsamlı bir kelimedir. Çevre denilince ilk akla gelen canlı ve cansız varlıklarıyla insanı kuşatan tabii ortamdır. İçerisinde yaşadığımız mesken, meskenimizi çevreleyen avlu, bahçe, cadde ve sokaklar, etrafımızda bulunan dağlar, denizler, ovalar, dünyamızı kuşatan atmosfer bütün bunlar çevre kavramının içerisine girmekte ve çevrenin birer parçası kabul edilmektedir.

Günümüzde bütün dünyada gündemde olup üzerinde çok konuşulan ve insanoğlunu rahatsız eden en önemli sorunlardan biri de çevre kirliliğidir. Çevre kirliliği, İçerisinde yaşadığımız tabiatın, tabii çevrenin dengesinin çevreden katılan birtakım maddelerle bozulması; hava, toprak ve suların kirlenmesi, insan ve diğer canlılar için zararlı hale gelmesidir.

Çevre kirliliğinin önlenmesi ve temiz bir çevreye sahip olunması insanlık için, hatta bütün canlılar ve dünyamız için hayati önem arz etmektedir. Zira insanoğlu çevre ile iç içedir. Çevremizi iyi korumadığımız zaman hayatımızı sıhhat ve afiyet içerisinde devam ettirmemiz zorlaşır.

Şurası kesin olarak bilinmelidir ki, çevreyi kirleten insanın bitmez tükenmez arzularıdır. Dünyamızdaki ve denizlerdeki kirlenme ve bozulmanın sebebinin insan olduğu Kur’an’da şöyle ifade edilmiştir: İnsanların kendi elleriyle kazandıkları yüzünden karada ve denizde bozulmalar ortaya çıktı.

Güzel bir çevre denilince akla iki şey gelir, temizlik ve yeşillik. Yüce dinimiz İslam, her ikisine de büyük önem vermektedir.


Maddi ve manevi temizliği imanın bir parçası kabul eden dinimiz, Müslümanın her bakımdan içinin ve dışının, elbisesinin ve etrafının, evinin ve sokağının temiz olmasını isterken Kur’an’da şöyle buyurulmuştur: Şüphe yok ki Allah tevbe edenleri ve temizliğe dikkat edenleri sever. Yine vahyin ilk yıllarında inen Müddessir süresinin baş tarafında Peygamber Efendimize hitaben şöyle buyurulur: Ey örtüsüne bürünen Peygamber! Kalk insanları uyar. Sadece Rabbini yücelt ve elbiseni temiz tut. Azaba götüren kötü şeylerden sakın


Çevre temizliği, insan ve diğer canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için çok önemlidir. Herkes kendi evinin önünü temizlerse bütün mahalle ve sokaklar temiz olur.


Tarih içinde milletimiz: Aslan yatağından belli olur sözünü atasözleri arasına katarak çevre temizliğine ne kadar önem verdiğini göstermektedir.

İnsanın soluduğu havanın temizliğinde önemli bir rolü olan yeşilin korunmasına dinimiz büyük önem vermiş, Sevgili Peygamberimiz, ağaç dikmeyi ve ormanlarımızın korunmasını şu ifadeleriyle teşvik etmiştir: Kıyamet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da, kıyamet kopmadan dikmeye gücü yeterse mutlaka onu diksin, bırakmasın.

İnsanların en hayırlısının insanlara faydalı olanları olduğunu bildiren dinimiz, yol üzerinde insanlara sıkıntı verecek şeylerin kaldırılmasının sadaka olduğunu kabul etmiş, herkesin evinin önünü, kaldırımları, yakın çevreyi ve bütün tabiatı temiz tutmaları gerektiğini hükme bağlamıştır.

Üzerinde yaşayabileceğimiz başka bir dünya olmadığına göre bize düşen görev elimizden geldiği kadar çevremizi, dünyamızı daha temiz, daha yaşanabilir bir halde tutmaktır.
Selam ve du aile..
 
Bir müslüman Kendisi temiz olmadı gerektiği gibi yaşadığı Ve dahli olan çevresinide temiz tutması gerekir. Yaşadığı evi temiz tutması mesela. Özellikle Aile bireyleriyle yaşayan müslüman kendi başına hareket etmemeli, diğerlerine saygı göstermeli, ortak kullanılan Tuvalet lavabo Ve banyo gibi yerleri çok temiz tutmalıdır. Ev hayatında Tuvalet ihtiyacını giderdiği zaman mutlaka fırça İle Tuvalet taşının tamamını fırçalayıp su İle yıkaması gerekir. Kullandığı Tuvalet kağıdını öyle ortalığa değilde varsa şayet Tuvalet kağıdı için ayrılmış Çöp bidonuna, yoksa da Tuvalet deliğine atıp üzerine su dökerek onu gidermelidir. Tuvalet kağıdı alırken Kaliteli imal edilmiş kağıt alması daha güzel olur. Hem temizlik daha kolay olur hemde su da hızlı erir kaybolur. Hemde fazla israf olmamış olur. Kullandığı fırçayı da yerine koyarken iyice yıkayıp öyle koymalıdr.
 
Temizlik imandan gelir. Bir çok kültür biz müslümanların temizlik adabından etkilenmiştir. Müslümanlar bir çok medeniyete temizlik bakımın dan örnek olmuştur. Günümüzde çevre temizliği hakkında gençlerimiz daha donanımlı ve dikkatli. Doğayı korumak adına bir çok etkinlikler gençlerimiz tarafın dan sağlanmaktadır. Çevre temizliğinden konu açılmışken şuna değinmek istiyorum. Kısa bir süre önce arabamla seyahat ettim. Tuvalet ihtiyacı için mola verdiğimizde alaturka tuvalet bulamadım. Tüm mola yerlerinde alafranga tuvalet mevcut. Bu tuvaletler son derece iğrençti.Bırakın ihtiyacınızı gidermeyi nefes almak bile imkansızdı. Bu tuvaletleri herkes kullandığı için sağlıklı değil. Zaten hijyende gerektiği şekilde sağlanmıyor. Umarım birileri şu yazıyı okurda mola yerlerine alaturka tuvaletler yerleştirirler. Alafranga tuvalet gelişmişliği göstermez .Bu konuda ilgililerin gerekli hassasiyeti göstermelerini diliyorum..
 
Merhaba. Aynen bu konuda sizlere katılıyorum tuvalet ihtiyacını gidermek için yapılan mekanların temizlik ve hijyeni azami derecede iyi olmalı. Ve umum olarak herkesin gittiği Tuvaletler ise gerçekten çok hassasiyet gereken bir durum. Oraların her konuda temizliğine çok dikkat edilmeli. Lakin günümüzde Erkekler için yapılan pisuvar ve diğer alafranga denilen türdeki tuvaletler Taharette kişiye çok zorluk çıkarmakta ve abdestine mani olacak hallare sebebiyet vermektedir.
 
Geri
Üst