1. nisan

    nisan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Ocak 2008
    Mesajlar:
    5.165
    Beğenilen Mesajlar:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    isvicre

    Ispanak

    Konu, 'HIİJ Melek Sözlük' kısmında nisan tarafından paylaşıldı.

    (Spinat / Spinach / Spinacia oleracea) Kis sebzesi olarak yetistirilen, iki evcikli, kazik köklü, otsu bir bitkidir. Mutedil, serin rutubetli havalardan hoslanir. -5 dereceden sonra zarar görmeye baslar. Kurak ve sicaklik ise yapraklarini sertlestirip tohuma kalkmasini tesvik eder. Bu sebeble ziraati sonbahar ile ilkbahar arasinda yapilir. Bir sap üzerinde salkim durumunda sarimsi renkte çiçekler açar. Çiçeklerin taç yapraklari yoktur. Erkek ve disi çiçekler ayri ayri bitkilerde bulunur. Sâyet ispanak zamaninda toplanmazsa tohuma kaçar ve kartlasir. Memleketimizde sonbaharda ekimi yapilir. Iki-üç ay içerisinde ürün alinir. Kumlu-killi ve gübreli topraklarda iyi ürün alinabilir. Dikenli ve dikensiz tohumlu iki çesidi vardir. Dikenli ispanak: Tohumlari köseli ve dikenli, yapraklari yirtmaçli, uçlari ise mizrak gibidir. Kisa dayanikli (-8, -10 dereceye dayanir), lezzetlidir. Dikensiz ispanak: Tohumlari dikensiz, yuvarlakça, yapraklari genis ve yirtmaçsiz ince naziktir. En fazla ekilen bu çesittir.
    Türkiye’de yetistigi yerler: Sebze olarak heryerde yetistirilir. Anavatani Kafkasya ve Afganistan’dir.
    Kullanildigi yerler: Içinde A,B,C,D vitaminleri vardir. Proteince de zengindir. Daha çok sebze olarak, pisirilerek veya salata hâlinde yenilir. C vitamini ve demirce zengin bir kis sebzesidir. Vücudun dayanikliligini artirir. Agiz, bogaz ve gögüs hastaliklarinda faydalidir. Hamilelerde özellikle tavsiye edilir. Kansizligi giderir ve ruhi çöküntüyü azaltir.


     
  2. scherminschap

    scherminschap Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    24 Şubat 2009
    Mesajlar:
    29
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Ispanak
    tesekkurler
     
Ispanak konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Ispanak Kavurmasi

    Ispanak Kavurmasi

    ispanak kavurmasi ıspanak kavurması pirinçli ıspanak kavurması kavurma Ispanak Kavurmasi Malzemeler 500 gr ispanak 2 orta boy sogan 1 çay kasigi tuz- karabiber 1 çay kasigi toz seker 1 tepeleme yemek kasigi margarin 2,3 yemek kasigi sivi yag yapılışı Ince dogranmis sogan ve yagi çelik tencereye koyun. Normal ateste sogan suyunu çekip börttügü zaman, yikanmis ve suyu...
  2. Ispanak Çorbası

    Ispanak Çorbası

    Malzemeler 1/2 kg ıspanak 3 adet patates Yarım demet maydonoz 4 bardak su 1 tutam muskat 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber ve tuz Hazırlanışı Büyük bir tencereye 2 lt. su koyup doğranmış patatesleri içine atın 20 dk süreyle pişirin. Ispanakların saplarını ayıkladıktan sonra patateslere ekleyip pişirmeye devam edin. Pişirme suyundan 3 su bardağı ayırın. Haşlanan patatesleri ve...
  3. Ispanak Köftesi

    Ispanak Köftesi

    Ispanak Köftesi Malzemeler 200 gr Ispanak 200 gr Tuzsuz Beyaz Peynir 100 gr Kaşar Peyniri Rendesi 1 Çorba Kaşığı Margarin 3 Çorba Kaşığı Un 1 Küçük Soğan 1 Yumurta Tuz, Karabiber Kızartmak için Sıvı Yağ Yemeğin Tarifi Ispanakları yıkayıp yapraklarını ince ince kıyın. Kuru soğanı rendeleyip bir kaşık margarinle...
  4. ıspanağın mücizesi

    ıspanağın mücizesi

    İçerisinde bol miktarda demir,vitamin ve enzim içeren ıspanak genellikle kış sebzesidir. Sağlık açısından pek çok yararı vardır. Faydası : Vücudun dayanıklılığını artırır. Kansızlığı ve gelişme bozukluğunu giderir. Soğuk algınlığına karşı korur. Kalp ve gelişme bozukluğunu giderir. Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Ruhi çöküntünün sıkıntılarını giderir. Kan miktarını artırır. Ağız, boğaz ve...
  5. ıspanak yemeği

    ıspanak yemeği

    ıspanaklı yemek çeşitleri ıspanak yemekleri çeşitleri ıspanak yemeği yemeği yemekleri malzemeler 2avuç yıkanmış ıspanak 1yemek kaşığı mısır unu 1yemek kaşığı zeytin yağ ölçüyü bebeğinize göre ayarlayın 1yemek kaşığı kıyma yada küçük doğranmış tavuk yapılışı kıymanın üstü gececek kadar sula kıymayı pişirin.bir tavadada yağ,ıspanak ve mısır ununu ilave edip kavurun.göz kararı biraz su ekleyinki...

Sayfayı Paylaş