İşte Çarkıfelek Çiçeği Ve Faydaları...

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
İşte Çarkıfelek Çiçeği Ve Faydaları...
Çarkıfelek Çiçeği Faydaları
Çarkıfelek Çiçeği





Çarkıfelek çiçeğini hiç duydunuz mu?

Eğer duymadım diyorsanız benim gibi işte çarkıfelek çiçeği hakkında bilgi ve nerelerde kullanıldığı hakkında detaylı bilgiyi sizinle aşağıda paylaştım....Uykusuzluk problemi çekenler için iyi geleceğe benziyor bu çiçekli bitki....Bakalım çarkıfelek çiçeği nasıl bişeymiş....



carkifelek cicegi-84.jpg




Çarkıfelek çiçeği, saat çiçeği olarak da bilinir. Anavatanı Güney Amerika olan bitkinin ülkemizde yetişen türleri de var ama bunlar şifalı özellik taşıyan türler değil. Bitkinin kiviye benzeyen bir meyvesi oluyor,içi kivi gibi, fakat daha sıvı ve bol çekirdekli ve çekirdekler daha iri.

Tıbbi Kısımları

Bitki meyveleri olduktan sonra bütünüyle toplanıp kurutulur,yaprakları ayrıca toplanabilir.

İçerdiği Aktif Maddeler

Alkoloidler, kumarin, glukoz, harmalol, maltol, rafinoz, scopoletin, steroller, viteksin, apijenin, flavonoidler, reçine, harman alkoloidleri (passiflorine, aribine, loturine, yageine), saponaretin, stigmasterol, sükroz, karbonhidratlar, fruktoz, harmalin, harmin, orientin, saponarin, sitosterol, ambeliferon maddelerini içerir.

Çarkıfelek çiçeği en çok sakinleştirici olarak kullanılır. Bitki bir nörotransmiter olan gamma aminobutirik asit (GABA) seviyesini artırır. Nörotransmiterler beyin hücreleri arasında iletişimi sağlayan kimyasallardır. GABA transmiteri stresle ilişkili mesajların merkezi sinir sistemindeki reseptörlere ulaşmasını engeller ve rahatlamaya neden olur.

İçeriğindeki harmaloidler depresyonla ilişkili bazı enzimleri bloke eder. Dopamin,norefinefrin ve serotonin gibi anti stres nörotransmiterlerin aktivitesini artırır.

Şifalı Özellikleri

Çarkıfelek çiçeği teskin edici ve uyku verici etkiye sahiptir. Bu özellikleri insan ve hayvanlar üzerinde yapılan bir çok deneyle kanıtlanmıştır. Uyumayı engelleyen sinirsel semptomlar bitkinin sindirimiyle diner,çabuk,dinlendirici,deliksiz ve derin uykuya geçilir.

İspanyol kaşifler Peru ve Brezilya yerlilerinden bitkinin teskin edici olarak kullanıldığını öğrendiler. Bitkiyi İspanya'ya götürdüler ve oradan bütün Avrupa'ya teskin edici bir bitki olarak yayıldı. Enteresandır,Amerika bitkinin teskin edici özelliğini Avrupa'dan sonra öğrendi.

Bugün dünya üzerinde 400 den fazla türü vardır. Etkin maddeleri kabaca alkoloidler ve flavonoidler olarak sınıflandırılabilir. Çarkıfeleğin dekoksiyonu(kaynama suyu) bronşial astım tedavisinde başarıyla kullanılmıştır. Bitki Avrupa ve Amerika'da yanık tedavisinde kullanılmıştır.Kompresleri iltihaplar üzerinde etkilidir.

Passiflora edulis adlı türünün yaprakları güney Amerika'da idrar söktürücü olarak ve basura karşı kullanılır. Brezilya'da passiflora incarnata türü kas gevşetici ve teskin edici olarak kullanılır. Kuzey Amerika'da ağrı kesici ve antikonvülzan olarak kullanılır.Tetanoza karşı bazı başarılar tespit edilmiştir. İtalya'da çarkıfelek çiçeği,güzelavrat otu ve lobelya ile birlikte astım tedavisinde kullanılmıştır. Polonya'da aşırı heyecan durumuna karşı geliştirilen bir ilaçın terkibinde çarkıfelek çiçeği de vardır..

Pasiflora sinirli, çabuk heyecanlanan çocukların tedavisinde, kalp hastalıklarında, bronşial astımda, dolaşım sorunlarında, uykusuzlukta, menopoz sendromlarında, konsantrasyon sorunlarında kullanılır.

Çarkıfelek çiçeğinin yan etkisi yoktur. Sentetik uyku ilaçlarının yan etkileri çarkıfelek çiçeğinde görülmez, sabah sersem gibi baş dönmeleriyle değil gayet enerjik ve sağlam olarak uyanırsınız. Prokarbazin antineoplastik ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır.

Kullanımı

Çayı:1 çay kaşığı kuru bitki 1 bardak kaynar suyla 10 dakika demlenir. Yatmadan 2 saat önce içilir.
 
Geri
Üst