K vitamini nedir faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
K vitamini nedir faydaları nelerdir ?
K vitamini, kemik sağlığı ve yara iyileşmesinde önemli bir faktördür. Vitamin K, proteinleri sağlıklı kemikler ve normal kan pıhtılaşması için yağda çözünen bir vitamindir. K vitamini aslında bir grup bileşiktir. Bu bileşiklerin en önemlileri K1 vitamini ve K2 vitamini dir. K1 vitamini, yeşil yapraklı ve diğer bazı sebzelerden elde edilir. Vitamin K2, büyük ölçüde et, peynir ve yumurtadan elde edilen ve bakteriler tarafından sentezlenen bir grup bileşiktir.K vitamininin size sunduğu birçok mükemmel fayda vardır ve göz ardı edilmemelidir!

k vitamini.jpg


K vitamini, kan pıhtılaşması, kemik metabolizması ve kan kalsiyum düzeylerini düzenleyen yağda eriyen bir vitamin grubunu belirtir. Çeşitli çalışmalar, K vitamininin güçlü kemiklerin bakımını desteklediğini, kemik yoğunluğunu artırdığını ve kırık riskini azalttığını öne sürüyor. Pek çok çalışma, takviye de dahil olmak üzere yeterli vitamin K alımının ateroskleroz, osteoporoz, diyabet ve kansere karşı önleme getirebileceğini göstermektedir. K vitamini eksiklikleri yetişkinlerde seyrek olmakla birlikte yenidoğanlarda çok yaygındır .K vitamini eksiklikleri nadirdir, ancak şu durumlarda yüksek risk altın da olabilirsiniz:

Crohn hastalığı veya aktif çölyak hastalığı gibi sindirim sistemindeki emilimini etkileyen bir hastalık
K vitamininin emilimini engelleyen ilaçlar
Ağır beslenme yetersizliği
Yüksek miktarda alkol tüketimi

Bu durumlarda, bir sağlık uzmanı K vitamini takviyeleri önerebilir .

K vitamini içeren besinler.

Ispanak, kuşkonmaz ve brokoli gibi sebzeler
Fasulye ve soya fasülyesi
Yumurta
Çilek
Et
Bamya,marul,bürüksel lahanası, brokoli şalgam,pancar yaprağı,kuşkonmaz,kivi,yaban mersini,karaciğer ve yeşil çay K vitamini içeren besinlerdir.

K vitamini eksikliği belirtileri

Vitamin K eksikliği nadirdir, ancak eksiklik gösterebileceğinize dair birkaç bulgu vardır.
Aşırı kanama
Ağır menstrüel dönemler
Kan içeren idrar
Kolay morarma
Burun veya dişetinden sızan sıvı
Gastrointestinal kanaldan kanama


K vitamini , arterlerde minerallerin biriktiği mineralizasyonu önleyerek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir . K vitamini, kan inceltici, antikonvülzan, antibiyotik , kolestrol düşürücü ilaçlar ve kilo verme ilaçları gibi birkaç yaygın ilaçla etkileşime girebilir . K vitamini, çoğunlukla multivitamin formunda takviye edilmiştir. Bunlar yaygın olarak bulunur.

İki temel vitamin türü vardır: suda çözünür ve yağda çözünür.K vitamini, yağda çözünen bir vitamindir.K vitamini gibi yağda eriyen vitaminler, bazı sağlıklı yağlar da dahil olmak üzere bir diyetin parçası olarak alınmalıdır.

Sağlıklı yağ kaynakları şunları içerir:

Zeytin yağı
Organik yağ
Som balığı ve diğer balıklar
Avokado
Yumurta ve süt


K vitamini, vasküler sisteminizi kalp de dahil olmak üzere sağlıklı tutmanız için önemli bir rol oynar.Sağlığımızı korumak için hepimizin vitaminlerine ihtiyacı vardır. Kemik sağlığında ve kanser önlemede K vitamininin rolünü keşfetmek için çalışmalar yapılmaktadır. Vücudunuz kemik oluşturmak için kalsiyum kullanmak için K vitamini ister. K vitamini düzeyleri yüksek olan insanlarda kemik yoğunluğu daha yüksek, k vitamini seviyeleri ise osteoporozlu kişilerde düşüktür. Benzer şekilde, bazı çalışmalar düşük K vitamininin yüksek osteoartrit riskiyle ilişkili olduğunu ileri sürmektedir.Özellikle osteoporoz riski altındaki menopoz sonrası kadınlarda, K vitamininin kemik sağlığını iyileştirdiğine dair kanıtlar vardır.


K vitamini sağlığa yararlıdır. K vitamininin birincil sağlık faydası kan pıhtılaşmasını düzenlediğidir. Vitamin K eksikliğinin en büyük etkisi, kontrol edilemeyen kanama ve kanama riskindeki artıştır. K vitamini vücuda kalsiyum taşınmasına yardımcı olduğundan, kemik sağlığınız için hayati bir unsurdur. K vitamininin eksikliği kemiğinizi düşürebilir ve osteoporoza neden olabilir. K vitamini, çoğu kardiyovasküler hastalıktan sorumlu arterlerin sertleşmesini önler.

K vitamini, kemiklerinizi güçlendiren en önemli besleyicilerden biridir. Kemik yoğunluğunu geliştirir. A vitamini, vitamin C ve D vitamini ile birlikte K vitamini, diş sağlığı için gerekli olan yağda eriyen vitaminlerin birleşimidir. Çalışmalar, K vitamininin aynı zamanda mide, kolon, oral kanserlerine karşı iyi savaştığını ortaya koymuştur. Farklı çalışmalar, yaşlı insanlarda insülin direncinde azalma ve aynı zamanda genç erkeklerde insülin duyarlılığında iyileşme olduğunu göstermiştir.Vitamin K, hormonların işlevlerini daha iyi düzenler, bu nedenle PMS krampları ve menstrüel ağrılar azalır. K vitamini aynı zamanda bir kan pıhtılaştırıcı vitamin olduğundan, adet kanaması sırasında aşırı kanamayı önler
 
K vitamini vücut için önemli işlevlere sahiptir.Vitamin K, yağda çözünen bir vitamindir. Çeşitli çalışmalar K vitamininin anti inflammatuvar özelliklerini göstermiştir. Ortaya çıkan yararlar Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının önlenmesidir.K vitamini, kalsiyum metabolizmasının bir parçasıdır . Güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmak için K vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Vitamin K2 eksikliği, osteoporoz, kalp hastalığı, kalp krizi ve inme, böbrek taşları , beyin hastalıkları ve hatta kanser gibi bazı kronik hastalıklara karşı savunmasız kalmanıza neden olur. K vitamini nin faydalarını makalemizde detaylı verdik. Sağlıklı bir yaşam için K vitamini içeren besinleri sofranızdan eksik etmeyin.
 
Geri
Üst