Kabızlık hemoroide yol açarmı?

Uzman SühaN

Administrator
Kabızlık hemoroide yol açarmı?

Kabızlık Basur Yapar mı Kabız olan biri hemoroid olur mu ?


Genelde hastalıklara insanların hatalı davranış ve yaşam şekilleri neden olmaktadır. Örnek hemoroid her ne kadar genetik ailesel yönü olsada, en büyük oluşum sebebi kabızlık olarak görülmektedir. Kabızlığın getirdiği ıkınma ile gelişen hemoroid, fissür, apse, fistül gibi makat hastalıklarının oluşumunda en önemli sebeptir.

Kabızlık neden hemoroid’e yol açıyor?

İnsanlar kabız kaldığında dışkılama esnasında normalden daha fazla ıkındığı görülmektedir. Buna bağlı olarak barsağın son kısmındaki taşıyıcı bağ dokusu gevşer ve toplar damarların etrafındaki destek azalır. Etraf dokusu zayıflayan toplar damarlar bacaktaki varis gibi giderek genişlemeye başlar. Hemoroidde temel sorun bilinenin aksine damar genişlemesi değil bağ dokusu zayıflamasıdır damar genişlemesi ikincil olarak gelişen bir durumdur.


6.jpg





Sadece hemoroid değil barsak sarkmasıda olur!

Makat bölgesindeki dokuların zayıflamasını getirdiği diğer bir sorunsa barsağın son kısmında ortaya çıkan sarkmadır.Her hemoroid vakasında az veya çok mutlaka barsak sarkmasıda vardır.

Tuvalette uzun süre kalmak risklidir!

Basur’un sebebi olan bir diğer alışkanlık ise tuvalette kalma süresidir. Kabızlık olsun yada olmasın bazı kişiler tuvalette 15-20 dakika kalmaktadır. Hatta bunu bildiği için yanında gazete kitap götürenler bile vardır. Tuvalette uzun kalmak bölgeye uygulanan basıncın uzun süreli olacağı anlamına gelir. Bölgeye uzun süre uygulanan basınç şiddetli ıkınma gibi makat bölgesi bağ dokusunda zayıflığa ve buna paralel gelişen hemoroid neden olur.

Kabızlığı önlemenin yolları

İnsanlarda kabızlığa sebep olabilecek başka bir hastalık olmadığı kanıtlandıktan sonra tedavinin kalıcı olması için doğal yöntemlerle tedavi planlanmalıdır. Çünkü çeşitli kabızlık önleyici ilaçlarla sorunu çözmek kalıcı tedavi sağlamaz. İlaç alınmadığı gün daha şiddetli kabız kalınır.

Barsakları çalıştıracak önlemler almalısınız


Bunun için yapılması gereken kalın barsağın içini posa ile doldurmaktır. Yani posalı gıdalar tüketmektir. Kalın barsağın içindeki dışkı miktarı arttıkça çalışma sıklığı artar ve kabızlık düzelir.

KABIZLIKTAN KURTULMANIN YOLLARINI ŞU ŞEKİLDE SIRALARIZ

  • Yemeklerde mutlaka bol miktarda sebzeye yer vermelisiniz.
  • Her gün meyve tüketilmeli.
  • Her öğünde tercihen kepekli ekmek(market tipi kepekli ekmek)yenmeli.
  • Dışkılama belirli saatlerde mümkünse hergün kahvaltıdan sonra yapılmalı.
  • Tuvalette olabildiğince kısa süreli kalınmalı mümkün olduğunca 1-2 dakikadan fazla kalınmamalı.
  • Bu uygulamalar yeterli gelmiyorsa her akşam bir-iki su bardağı kadar kepek çorba,süt,yoğurtla karıştırılarak yenmeli (en etkili uygulama budur) kepek miktarı kabızlık sorunu düzelene kadar artırılabilir.
  • Dolan kalın barsağın kasılma sıklığı artar bu işlem 2-3 ay devam etmesi halinde yeni düzene alışan barsak aynı şekilde çalışmaya devam eder ve kabızlık kalıcı olarak düzelir. Kabızlıktan kalıcı kurtulmanın en etkin yolu barsağın içini posa ile doldurmaktır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst